Hlavní obsah

Finanční poradna: S hypotékou si raději pospěšte

Jak se budou vyvíjet sazby hypoték v roce 2011? Čeští analytici a hypoteční poradci se vesměs shodují v tom, že pád úrokových sazeb, jehož svědky jsme byli v loňském roce, už nebude pokračovat. Jinými slovy, hypotéky začnou zdražovat. A to je podstatná informace pro všechny, kdo plánují vzít si novou hypotéku a také pro majitele stávajících hypoték, kterým letos skončí fixace.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Jak se očekávané zdražení dotkne výše měsíčních splátek? V odhadech růstu úrokových sazeb se názory odborníků liší. Někteří z nich odhadují, že se do konce roku výše úroků zvedne jen v řádech setin procent, respektive zůstane víceméně stejná, jiní se ve svých odhadech dotýkají hranice pěti procent. V lednu přitom průměrná úroková sazba činila 4,2 %. Vzít si hypotéku teď a za půl roku může proto znamenat z hlediska měsíčních výdajů rozdíl v řádech stokorun.

Přesné výpočty měsíčních splátek v případě, že si hypotéku vezmete při současné výši úroků a za půl roku, uvádíme v následujících modelových příkladech:

Chcete-li si půjčit na nové bydlení 2 mil. Kč a splácet je 20 let, při současné výši úroků (4,2 %) byste měsíčně platili 12 331 Kč. Pokud byste s hypotékou z nějakých důvodů vyčkávali například do konce roku a průměrná výše úroků by se mezi tím zvedla o půl procentního bodu, (tj. na 4,7 %), platili byste za stejnou hypotéku měsíčně 12 870 Kč, tedy o 539 korun více. Při nejpesimističtější variantě, kdy by se v budoucnu úroky dostaly až na 5 %, by už měsíční splátka téže hypotéky činila 13 199 Kč, což je o 868 korun větší měsíční zátěž, než nyní.

Odlehčení pro majitele hypoték s tříletou fixací

Příjemné odlehčení peněženek ale čeká na majitele hypoték s tříletou fixací, která v současné době bude končit. V březnu 2008 se totiž průměrná sazba hypoték pohybovala na úrovni 5,52 % (splátka 13 780 Kč). Pokud by se sazby držely na současné úrovni (4,2 %), čeká je při refinancování měsíční úspora nákladů o téměř 1450 korun (při předpokladu hypotéky na 2 mil. se splatností 20 let).

„Ale pozor při refinancování, banky většinou nabízejí vyšší sazby, což se dá řešit vyjednáváním nebo přímo refinancováním,“ upozorňuje Jan Lener ze společnosti Broker Consulting.

U pětiletých fixací, které budou letos končit, by majitelé měli naopak počítat s mírným zdražením. V březnu 2006 se totiž průměrný úrok pohyboval na úrovni 4,11 %.

Na vaše dotazy odpovídá finanční konzultantka Broker Consulting Ida Pařilová.

Je mi 30 let, jsem zaměstnaný, vydělávám asi 15 tisíc čistého měsíčně a bydlím stále u rodičů. Chtěl bych vlastní bydlení. Mám stavební spoření, kam si každý měsíc dávám 1500 korun, vyprší mi za 6 let s cílovou částkou 270 tisíc, ale ani tak nebudu mít na byt či malý domek. Když jsem koukal na různé formy hypoték, tak byla všude výše splátky 10 až 11 tisíc měsíčně, ale když k tomu připočtu stavební spoření 1500 korun a životní pojištění, tak mi z výplaty zůstanou asi 2 až 3 tisíce a z toho se nedá žít. Formou podnájmu situaci řešit nechci, platil bych sice o něco méně, ale nikdy bych nebydlel "ve svém" a co pak na stará kolena. Je nějaká šance tuto situaci vyřešit? Dříve jsem uvažoval spíše o domku, protože pocházím z vesnice, ale vzhledem k cenám už koukám jen po bytech.
Šanci koupit si nemovitost má i klient s příjmem 15 tisíc čistého. Pokud mu bude na osamostatnění stačit byt přiměřené velikosti a ne přímo v centru města, může si své přání splnit. Dnešní doba je velmi příznivá jak cenami nemovitostí, tak i prozatímním přístupem bank. V tomto případě si můžete pořídit hypotéku na necelých 1 500 000 korun, na dobu splatnosti 30 let, včetně pojištění klienta. Měsíční výše splátky, při splnění podmínek banky bude něco málo přes 7000 korun. Pokud máte příjem 15 tisíc čistého, zaplatíte hypotéku se všemi jejími měsíčními poplatky, zůstane vám téměř 8 tisíc korun. Stavební spoření můžete do doby většího příjmu nebo nové životní situace, utlumit na částku 100 korun měsíčně.
„Koukáním" na různé formy hypoték nemusíte najít řešení vaší situace, která se vám může zdát zcela neřešitelná. Je pro vás daleko lepší a efektivnější strávit svůj čas s nezávislým finančním specialistou, se kterým naleznete vhodné řešení.
Je mi 29 a chci si koupit byt. Nemám žádné stavební spoření, pouze mám nějaké peníze našetřené na účtu. Můj měsíční příjem je kolem 18 tisíc čistého. Chci se zeptat, jak a kde si mohu nejvýhodněji půjčit cca 700 tisíc na byt. Zda si mám vzít hypotéku, nebo si založit popřípadě stavební spoření a využít překlenovací úvěr.
Půjčit si částku ve výši 700 tisíc ve vašem případě nebude problém. Tedy pokud nemáte negativní záznamy v dlužních registrech. Jestli volit hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření a co je výhodnější, nelze podle vašeho dotazu konkrétně říct.
Obecně platí, že pokud je kupovaný byt již v OV (osobní vlastnictví) nebo v něm bude maximálně do jednoho až dvou let, lze si na jeho pořízení vzít hypotéku i úvěr ze stavebního spoření. Co bude výhodnější, záleží na dalších okolnostech a požadavcích, tj. jakou si zvolíte délku splácení, výši splátky, jak velkou část ceny bytu budete mít v hotovosti atd. V případě, že byt nebude možno převézt do osobního vlastnictví do doby maximálně dvou let a nebudete mít pro banku jinou zástavu, je možné jej v určitých případech financovat pouze přes úvěr ze stavebního spoření.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Finanční poradna: S hypotékou do důchodu

Stagnace na trhu s hypotečními úvěry z posledních let přiměla banky inovovat svá portfolia úvěrových produktů. S ohledem na věkovou strukturu obyvatel se pak...

Výběr článků

Načítám