Hlavní obsah

Český Krumlov finišuje s projekty na opravu klášterů

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český Krumlov finišuje s přípravou projektu revitalizace areálů klášterů. Aby obdržel od ministerstva kultury schválenou dotaci 323 miliónů korun, musí splnit jednu z podmínek, a to získat do konce května stavební povolení alespoň na jednu významnou část.

Článek

Aby město obdrželo schválenou dotaci, musí do letošního května získat stavební povolení. Starosta města a předseda řídicího výboru projektu Dalibor Carda (za ČSSD) je přesvědčen, že se dají všechny podmínky ministerstva splnit v termínech.

Na plné obrátky

„Rada města v lednu vybrala projekční kanceláře v rámci vyhlášené veřejné zakázky, v prosinci loňského roku zastupitelé zvolili řídicí výbor projektu a v listopadu jsme převedli majetek v areálu klášterů z dceřiné společnosti na město. Z rozpočtu projektu bylo do konce roku 2010 čerpáno v souladu s plánem 2,5 miliónu korun. Je před námi velké množství práce, projekt běží na plné obrátky a já věřím, že se nám vše podaří včas stihnout,“ poznamenal Carda.

Celý projekt tak i s investicí města vyjde na více než 325 miliónů korun. Původně se proti revitalizaci klášterů však stavěli i někteří zastupitelé. Po volbách se ale nově zvolení zástupci stran dohodli a projekt rozhodně nevidí jako kontroverzní ani starosta.

Jedinečná šance

„Jsme si vědomi hodnoty tohoto území a jedinečné šance, jak využít 300 miliónů korun z externích zdrojů, abychom komplex areálů opravili a zpřístupnili českokrumlovské veřejnosti,“ řekl Carda.

Zmínil i to, že město Český Krumlov se snaží dodržovat všechny podmínky, které souvisejí s obdržením dotace od ministerstva, a také proto mu na konci ledna odevzdalo takzvanou monitorovací zprávu. Popisuje stav projektu od jeho začátku v roce 2007 do konce roku 2010.

Projekt počítá s tím, že do roku 2014 v areálu vznikne interaktivní muzejní expozice, Centrum barokní kultury, ateliéry, muzeum i ubytovací a stravovací zázemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám