Hlavní obsah

Realitní trh se opět vrací k racionalitě a rozvaze

Právo, KIL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle průzkumů byl rok 2010 po období útlumu ve znamení oživení zájmu a zvýšené aktivity developerů.

Foto: Profimedia.cz

Investice developerů do velkých bytových projektů jsou signálem přicházejícího oživení trhu. Ilustrační foto

Článek

Tato aktivita začíná postupně přinášet nové nebo spíše staronové projekty. Změny se týkají jak navýšení počtu menších bytů a korekce nadbytečných metrů, tak i zkvalitnění standardu pro zvýšení konkurenceschopnosti. Některé projekty mají nové majitele z řad kapitálově silných investorů, kteří využili současného snížení cen pro investování svých prostředků. Právě investice developerů do velkých bytových projektů jsou signálem přicházejícího oživení trhu.

Jedním z pozitivních důsledků krize, kromě snížení cen pro kupujícího, je radikální změna přístupu developerů k zákazníkovi. Díky stagnaci trhu byli developeři nuceni diametrálně změnit svůj mnohdy nekompromisní přístup a začít více naslouchat požadavkům klientů.

Pozapomenuté „náš zákazník – náš pán“ opět začíná platit i ve vztahu developer-kupující.

Útlum rezidenční výstavby měl samozřejmě dopad i na ceny stavebních materiálů a prací. Levné byty se logicky nedají stavět z drahých materiálů a pro udržení kvality standardu bylo tedy snížení ceny stavební výroby nezbytné.

V roce 2011 neočekávají analytici na rezidenčním trhu žádné radikální zvraty. Další mírné oživování poptávky po nových bytech a zvýšený důraz na efektivitu připravovaných projektů budou určujícími trendy pro příští rok.

„Pro kupující i prodávající bylo uplynulé období studenou sprchou, která je sice velmi nepříjemná, ale pro obě strany potřebná. Trh se vrátil ,zpět na zem‘ k racionalitě a rozvaze, která k nemovitostem vždy patřila,“ zdůrazňuje ředitel realitní kanceláře Lexxus Peter Višňovský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám