Hlavní obsah

V Mostě bude stát dřevěný rumunský kostel, už má postavenou věž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Mostě bude stát rumunský pravoslavný kostel. Dělníci minulý týden vztyčili jeho věž. Akce avizovaná na dopoledne se nakonec protáhla až do večerních hodin.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Nový šindelový kabát dostala v pátek střecha věže dřevěného pravoslavného kostela, který je stavěn v Mostě.

Článek

Stavba, kterou sem rozebranou poslala rumunská pravoslavná církev, vyrůstá v Mostě poblíž děkanského kostela Nanebevzetí Panny Marie. Hotový má být koncem listopadu.

Architekt Jiří Harant, který se na stavbě podílí, řekl, že kostel má sloužit nejen k církevním účelům. Rumunská církev ji prý staví i jako památku na rumunské vojáky, kteří zahynuli při osvobozování Československa.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Stavba věže se protáhla až do večera.

Město o kostel velmi stálo, byl to také jeden z důvodů, proč si rumunská strana Most vybrala. Kromě kostela má areál doplnit i pravoslavný klášter a letní modlitebna. Kostel vyrůstá nedaleko vznikajícího mosteckého jezera, které má v budoucnu sloužit pro rekreaci. Radnice předpokládá, že neobvyklá stavba bude jednou z atrakcí pro turisty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám