Hlavní obsah

Unikátní růžová kostka nabízí bydlení v hravém futuristickém stylu

Právo, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okázalé, nebo skromné? V každém případě překvapivé a originální bydlení si zvolil pro svoji brzy už čtyřčlennou rodinu Michal Čillík. Od zakoupení vyhlédnuté parcely po nastěhování trvala realizace snu deset let. Znamenalo to i prolomení nejedné závory. I proto, že moderní až futuristická stavba stojí v chráněné krajinné oblasti. Ve vesničce kousek za Berounem.

Foto: Zdeněk Smíšek, Právo

Vila Hermína je ve svahu a dvě největší podlahy dvou podlaží jsou také šikmé.

Článek

Pan doktor (psychiatr) Michal Čillík je svého štěstí strůjcem a v nové roli investora se pustil do prvotní myšlenky postavit „bezbariérový dům s neomezeným prostorem, kde k sobě mají všichni blízko, s neomezenými pohledy do krajiny a malým kinosálkem v přízemí.“

Záměrně na šikmé ploše

Dnes už náš hostitel na celý tvůrčí proces vzpomíná jako na hravý, který probíhal v ateliéru HŠH architekti (Hájek, Šépka, Hradečný, Kolář), kde našel pro svoji vizi zapálené spojence.

Foto: Zdeněk Smíšek, Právo

Jídelní stůl je na rovině vedoucí od vstupu ke kuchyňské lince.

„Postupně vznikaly první skicy domu, ve kterém se kulička bez bariér skutálí z nejvyššího místa až do přízemí.“ Vodorovné jsou jenom užší části dvou podlaží – zápraží přecházející v jídelnu a kuchyň, o patro níže je pak na rovině dětský spací kout, pracovní stůl a druhá koupelna s WC.

Jinak jsou obě podlaží vlastně šikmé plochy. Ta horní vede ještě k ložnicovému koutu rodičů, vlastně do prostoru vysunutého lůžka na ocelové konstrukci! A opět ke koupelně s WC a šatně. Osvědčuje se tento prvek?

Foto: Zdeněk Smíšek, Právo

Pohledový beton a kovové detaily (pojezd zasunovacích dveří oddělující předsíňku od jednoho velkého bytového prostoru) korespondují s celkovým designem interiéru.

„Milujeme naše šikmé podlahy, jsou prostorovou dramatizací nádherných nekonečných pohledů do krajiny Křivoklátska a předhůří Brd. Také nabízí rychlejší a bezpečnější pohyb než schodiště a jsou nesmírně inspirující pro děti.“

Pastvina s příslibem

Překážek na cestě k realizaci bylo nepochybně více. Které z nich se dnes „při posezení v křesle zavěšeném u stropu“ jeví jako nejkrkolomnější?

„Již první představa o budoucím možném stavebním pozemku (do třiceti kilometrů od Prahy), který byl v majetku obce a situován na jejím okraji mimo hlavní zastavěnou část, byla úskalím. Vycházeli jsme z toho, aby stavba nerušila svým pojetím a zároveň nebyla rušena okolní zástavbou.

Pozemek jsme nakonec nalezli v obci Černín v katastru města Zdice. Bohužel to byl pozemek vedený jako pastvina s písemným příslibem možnosti stavět. A zde se objevila první překážka. Příslib totiž nemusí vždy znamenat skutečnou možnost, zvláště když je zájmovou osobou dočasný tajemník městského úřadu, další překážkou byl dotčený odbor životního prostředí…“

Foto: Zdeněk Smíšek, Právo

Novostavbu na kraji vesnice nelze ze silnice přehlédnout.

Foto: Zdeněk Smíšek, Právo

Po zvednutí části šikmé podlahy se objeví pracovní stůl a projektor domácího kina.

Michal Čillík brzy pochopil, že představy investora i tvůrce architektonického řešení a zástupců odboru životního prostředí můžou být v neslučitelném rozporu:

„V našem případě byly. A přinesly patřičné důsledky – aby překážek nebylo málo – ve chvíli, kdy se podařilo na ministerstvu životního prostředí vyřešit jeden velký problém a získali jsme stavební povolení, objevil se vzdálený soused, v místě známá osobnost (ředitel české pobočky zahraniční výrobní společnosti, velkého zaměstnavatele v regionu), kterého s naší stavbou spojovala společná přístupová komunikace k našim nemovitostem, a který se pokusil napadnout vydané nepravomocné stavební povolení žalobou v občanskoprávním sporu.“

Foto: Zdeněk Smíšek, Právo

V rohu částečného suterénu pod patrem s kuchyňskou linkou je dětský pokoj.

Po radosti z vyhraného soudu se objevuje další velký problém: Neochota stavebníků pustit se do relativně malé, a hlavně atypické stavby spojené s řadou potíží. A aby toho nebylo málo, přidal se další problém: nalézt vhodné subdodavatele pro dodávku oken (ta jsou vyrobena na míru a usazována pomocí jeřábu) a podlahových krytin (atletům známý tartan). „Nakonec ale vše dobře dopadlo a deset let od koupě pozemku dům nakonec pevně stojí na svém místě.“

Zrání představy o Vile Hermíně

Toho svého architekta (ing. arch. Jan Šépka) pan doktor prý našel po několika hodinách hledání na internetu na přelomu let 1999 a 2000.

„Shodu jsme nacházeli postupně tak, jak jsme se pozvolna učili rozumět jeden druhému.

Realizaci zpomalily jednou již uvedené překážky, na druhou stranu jsme tímto dlouhým projektem všichni získali možnost zrát a dozrát. Důsledkem je jedinečný a neopakovatelný hravý prostor. Sám se divím, jakým vývojem může projít představa za deset let.“

Foto: Zdeněk Smíšek, Právo

Sedací nábytek je v obýváku zavěšen pod stropem nebo položen (polštáře) rovnou na šikmou podlahu - vlevo. Ložnice rodičů je vlastně visuté lůžko na ocelové konstrukci - vpravo.

Na první pohled odlehčená stavba je zděná. Pochozí šikmé plochy jsou zasazené do kovového profilu se sklonem 31°, který kopíruje sklon okolního pozemku.

Dřevěné stropy a podlahy, výlohová okna, polyuretanová fasáda, betonové (pohledové) stěrky na stěnách v interiéru (i v koupelnách), sportovní podlahová krytina Regupol, elektrické podlahové topení s konvektory, mobilní interiérová klimatizace… takový je výčet materiálů a technologií schovaných do fantasy oříšku. Po jeho rozlousknutí už dnes může náš hostitel po prvních týdnech obývání nového domova konstatovat:

„Nám se bydlí báječně, ale někteří z našich černínských sousedů si zvykají jen těžce. Nedávno se v Černíně, na směrových šipkách k našemu domu s nápisem Vila Hermína (jméno dostala podle dcery), objevil produkt místního lidového tvůrce, tedy proužek s textem Ostuda Černína. To snad hovoří za vše.“

Foto: Zdeněk Smíšek, Právo

Ložnice rodičů

Foto: Zdeněk Smíšek, Právo

Nerez v koupelně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám