Hlavní obsah

V Praze vznikají legální plochy pro graffiti

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radnice Prahy 10 se rozhodla bojovat s řáděním sprejerů, kteří v jejich obvodu jen za minulý rok udělali na obecním majetku škodu za téměř 30 miliónů, a chce pro ně vyčlenit několik ploch, kde bude možné malovat graffiti legálně, bez nebezpečí trestního stíhání.

Foto: MARKO DJURICA, Reuters

Radnice připravuje plochy pro legální graffiti.

Článek

Část sprejerů však nevěří, že by to situaci pomohlo nějak zásadně řešit.

„Je to jistě zajímavá myšlenka, ale pro tvrdé jádro sprejerů bude nemyslitelné, aby se, z jejich pohledu, někdo snížil dělat na oficiálně přiděleném místě. To jde proti smyslu našeho životního stylu,“ řekl Právu jeden z oslovených sprejerů, který působí v Praze 10.

Jednání se sprejery

„S tím my i počítáme, že na naši nabídku nepřistoupí každý. Vedle represe ale chceme nabídnout alternativu těm sprejerům, kteří respektují zákony i majetek druhých. Proto jsme přes internet oslovili zástupce této komunity, i když někteří nás kontaktovali i sami, a všechny vybídli k jednání. Výsledkem je společné memorandum,“ řekl Právu starosta Prahy 10 Vladislav Lipovský (ODS).

Radnice podle něj zatím vyčlenila pro volné malování plochy ve Vršovické ulici naproti vlakovému nádraží a u gymnázia v Přípotoční. Příští rok chce přidat další místa.

Reklama

Související témata:

Související články

Streetart vytváří galerie přímo na ulici

Pomineme-li odvěkou lidskou touhu zanechávat po sobě stopy na rozmanitých místech, je streetart jedním z fenoménů druhé poloviny 20. století. Tehdy se umělci...

Výběr článků

Načítám