Hlavní obsah

Z Císařského mlýna ve Stromovce se stala luxusní rezidence

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pražském Bubenči, na okraji parku Stromovka, stojí ojedinělá stavba Císařský mlýn, která byla postavena již v době císaře Rudolfa II. a nyní byla zrekonstruována. Avšak ani památkáři se nedokáží shodnout, zda byl mlýn zrekonstruován citlivě, či ne. Nyní jsou v objektu luxusní byty, jež jsou k prodeji.

Foto: Petr Janiš, Právo

Památkáři investorovi vytýkali, že neumožnil archeologický výzkum v cenné lokalitě.

Článek

Mlýn má slavnou rudolfinskou historii. Památkáři vyčítají investorovi, že nepustil do stavební jámy archeology před tím, než ji nechal zabetonovat. Ať tak či tak, stavba je téměř dokončena a cena za jediný metr čtvereční apartmánu činí 100 až 250 tisíc korun.

Apartmány jsou v současné době k prodeji. Historie rekonstrukce mlýna, která začala asi před deseti lety (památkáři upozorňovali na zoufalý stav památky od začátku 90. let), prý nemá na klienty vliv.

„S památkáři jsme neměli neshody, pouze konzultace na téma rekonstrukce. Klienti tuto výměnu názorů žádným způsobem nevnímají, naopak oceňují citlivost rekonstrukce a zachování historických fragmentů v objektu,“ sdělil Tomáš Vych z realitní společnosti.

Luxusu se krize vyhýbá

Podle něho se ekonomická krize zatím luxusním nemovitostem spíše vyhýbá. „Naše společnost zahájila prodej apartmánů před čtrnácti dny a je o ně značný zájem, zejména z důvodu neexistence srovnatelného projektu, který by v sobě spojoval historickou hodnotu s aktivním pojetím života,“ uvedl Vych.

Podle něho cena 250 tisíc korun za metr čtvereční zahrnuje kompletní zařízení v designu Armani Casa, nezařízené apartmány se prodávají za cenu 100 až 150 tisíc za metr čtvereční. „Klienti tyto ceny bez problému akceptují,“ poznamenal Vych. Investovaná částka do rekonstrukce mlýna by se měla pohybovat kolem sedmi set miliónů korun.

Značnou část prostředků investor pravděpodobně ušetřil tím, že připustil archeologický průzkum až pozdě, i když riskoval pokutu. Podle Klubu za starou Prahu už byly poškozeny vrstvy, které souvisely nejen s rudolfinským areálem, ale také se starším, středověkým mlýnem, předcházejícím výstavbě císařského letohrádku, byly také zničeny zcela unikátní a neopakovatelné doklady výroby související se zdejší brusírnou ze 17. století.

Reklama

Související články

Bývalý holešovický pivovar se změnil na byty

Budova pivovaru v pražských Holešovicích se proměnila v multifunkční centrum s loftovými byty. Právě dokončovaná rekonstrukce historické budovy završuje jednu...

Výběr článků

Načítám