Hlavní obsah

Bývalý holešovický pivovar se změnil na byty

Právo, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Budova pivovaru v pražských Holešovicích se proměnila v multifunkční centrum s loftovými byty. Právě dokončovaná rekonstrukce historické budovy završuje jednu z mála úspěšně uskutečněných revitalizací brownfields (opuštěných průmyslových objektů) na území Prahy.

Článek

Projekt developerské společnosti ING Real Estate byl navržen renomovanou architektonickou kanceláří CMC architects. Na prvotním konceptu se podíleli též světově uznávaní architekti Frank O. Gehry (autor Tančícího domu) a Jean Nouvel (autor Zlatého Anděla).

Původní budova pivovarské spilky, podle slov autorů projektu, architekty svou podstatou přímo vybízela k originálně řešenému bydlení. Proto se sem rozhodli zasadit atraktivní loftové byty v industriálním duchu, které majitelům dají příležitost vytvořit si jedinečný svébytný domov.

Ocení je především lidé s touhou po netradičním a zajímavém bydlení. Musí však počítat s tím, že za jedinečnost zaplatí vyšší cenu. Ceny loftů totiž pohybují se mezi 11 a 13 milióny korun.

Praha jako město budoucnosti loftů

Rekonstruovaná historická budova zahrnuje celkem 40 bytů, z toho dvacet loftových a šest podkrovních s přiznanými krovy a kovovými táhly o rozměrech 76–177 čtverečních metrů. Typickým znakem loftového bytu jsou vysoké zdi s obrovskými okny.

Světlost a velikost místností často umocňují autentické tovární stavební prvky: režné zdivo, obnažené nosné trámoví, kovová schodiště a zábradlí. Součástí některých bytů je navíc rozlehlá střešní terasa, jejíž část je zatravněná a další část ponechána pro úpravu dle vkusu vlastníků.

Česká republika nabízí díky bohaté průmyslové historii široké možnosti loftových staveb, což jsou pro účely bydlení přestavěné průmyslové objekty. Především Praha se díky ukončení průmyslové výroby v metropoli a nedostatku volných stavebních ploch stává městem budoucnosti loftů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám