Hlavní obsah

Krize dusí projekty developerů v Praze

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Navzdory chmurným ekonomickým prognózám o budoucím poklesu české ekonomiky se v metropoli mohutně staví dál. Zatím. Projekty, které se rozjely ještě před nástupem globální krize, ale už nyní – po jejich dokončení – recese dostihla a naplno zasáhla. Dokončené kancelářské budovy hledají nájemce, v metropoli se jich letos postaví jen devět.

Článek

Smůlu tak má i nově otevřený administrativně-relaxační komplex Krejcárek na pomezí Prahy 3 a Vysočan v devátém pražském obvodu. Jeho stavba přišla na 650 miliónů korun.

I když se šestipatrový komplex nachází na úpatí Vítkova na místě s krásným rozhledem na Prahu, z jeho celkové rozlohy 15 tisíc metrů čtverečních je zatím pronajato jen asi 40 procent.

Potíže s obsazením kancelářských ploch, bytových apartmánů a maloobchodní části Právu nepřímo potvrdil i zástupce developera K. REK Petr Cipra. „Nehodláme to nijak komentovat,“ odpověděl na dotaz, zda jsou s dosavadními výsledky prodeje nebo pronájmu ploch Krejcárku spokojeni. Vzápětí ale přiznal, že kdyby se projekt Krejcárku dával dohromady až dnes, kdy jsou známy dopady krize, vypadala by jeho finální verze asi jinak.

„V době projektu byl kladen důraz na kancelářské plochy. Ty máme zatím pronajaty z poloviny,“ řekl Právu Cipra. Podle něj ale třeba obchodní plochy nebo sportovní část komplexu jsou zadané už mnohem víc.

Problémy s obsazením prostor mají všude

Problémy s obsazením svých projektů ale nemají jen na Krejcárku. Už před časem se mluvilo o potížích administrativního centra Prosek Point na Proseku v Praze 9. Trh na tento trend už zareagoval. Zatímco minulý rok byl v Praze dokončen rekordní počet kanceláří, letos počítají odborníci s poklesem výstavby téměř o polovinu a se zahájením stavby jen na devíti místech v metropoli.

Jen zdánlivě v protikladu jsou pak zveřejněné výsledky Českého statistického úřadu (ČSÚ), podle kterého stavaři v hlavním městě dokončili v prvním čtvrtletí letošního roku v metropoli nejvíce bytů v celé České republice.

„Proti stejnému období roku 2008 se jedná o mírný nárůst,“ uvedl ČSÚ. Jde totiž stejně jako u velkých developerských akcí o projekty, které se naplánovaly a rozjely ještě před příchodem krize.

Naopak počet nově zahájených staveb v Praze ve stejném období výrazně poklesl. V porovnání s přírůstkem dokončených bytů až desetinásobně. Situace není dobrá ani v regionech.

Podle údajů ČSÚ pokles výstavby zahájených bytů v rámci celé republiky meziročně klesl téměř o devět procent, u bytových domů pak dokonce o 30,7 procenta. Toužebně očekávaný obrat k lepšímu je podle analytiků a realitních expertů zatím ještě v nedohlednu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám