Hlavní obsah

Václav Jehlička: Některé stavby Karlových Varů ohrožují zápis na seznam UNESCO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Necitlivé stavební zásahy v centru Karlových Varů by mohly ohrozit případný zápis západočeského lázeňského trojúhelníku na seznam kulturního dědictví UNESCO. V Karlových Varech to v pátek při návštěvě Karlovarského kraje řekl ministr kultury v demisi Václav Jehlička.

Článek

Lázeňský trojúhelník měst Karlovy Vary, Františkovy Lázně a Mariánské Lázně je jedním z českých kandidátů na zápis na seznam UNESCO. Aby se ale na seznam mohl dostat, je podle Jehličky nutné změnit dosavadní přístup a daleko více spolupracovat při stavebních úpravách s památkáři.

"Pokud zde dochází k necitlivým zásahům, tak se s tou myšlenkou mohou rozloučit," uvedl Jehlička. "Obrátili se na mě i významní podnikatelé z Karlových Varů s tím, že některé stavby narušují vzhled města," řekl.

Konkrétně zmínil stavbu garážového komplexu pod hotelem Imperial. Rozestavěný objekt získal i cenu Černá cihla od veřejnosti při posledním ročníku soutěže Stavby Karlovarského kraje. Ministr o problematice citlivého přístupu k stavebním úpravám města jednal s karlovarským primátorem i hejtmanem Karlovarského kraje. Jak Jehlička řekl, shodli se, že je třeba se tomuto problému více věnovat. "Nad magistrátem je ještě krajský úřad a my jako ministerstvo. Ale kulaté razítko mají na magistrátu," poznamenal Jehlička.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám