Hlavní obsah

Cena stanovená aukcí je nejobjektivnější

Právo, KIL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena stanovená aukcí nejlépe vystihuje reálnou cenu nemovitosti, tvrdí předsedkyně představenstva společnosti Internetové aukce realit a.s., JITKA RYŠÁNKOVÁ, podle které je tento způsob zprostředkování prodeje výhodný i pro kupujícího.

Foto: Profimedia.cz

U internetové aukce nemovitostí nejde podle Jitky Ryšánkové o klasickou aukci licitátora s kladívkem.

Článek

Prodej nemovitosti je pro běžného člověka vždy závažnou otázkou. Prodávat přímo nebo přes realitní kancelář? Vy nabízíte jako další možnost prodej prostřednictvím aukce. V čem spočívá princip?

Naše řešení je určitou kombinací, jež vychází z toho, že při prodeji nemovitosti je vhodné spojit výhody zprostředkování přes internet s kvalifikovanou právní službou, kterou považujeme v této oblasti za nezbytnou a již by měly poskytovat notářské kanceláře.

Hlavním a logickým zájmem prodávajícího je prodat za dobrou cenu. Jak ji objektivně stanovit?

Cena, a to je jedna z hlavních myšlenek a hlavní novum našeho systému, se stanoví prostřednictvím aukce. Prodávající nemusí složitě přes experta zjišťovat, jakou cenu jeho nemovitost má, nemusí mít výčitky, že prodal příliš levně, ani nemusí nést důsledky toho, že buď on sám, nebo realitní kancelář, jež mu prodej zprostředkovává, nasadili příliš vysokou cenu, která se musí následně snižovat, což pochopitelně prodej zdržuje. Při stanovení ceny aukcí si prodávající stanoví základní cenu, na níž je aukce zahájena, a dále má možnost stanovit si cenu vyhrazenou čili minimální cenu, za kterou by byl ochoten nemovitost prodat. Pokud má zájem o rychlý prodej a o ceně má jasno, pak zvolí takzvanou rychlou cenu, za kterou, pokud ji někdo v aukci nabídne, dochází ihned k realizaci prodeje.

Jakým způsobem se cena na internetu objektivizuje? Normálně si člověk nemovitost prohlédne, podívá se na znalecký odhad, což napomáhá stanovení reálné tržní ceny. Jak to probíhá v případě aukčního prodeje?

Tak jako u každé věci, která se prodává v aukci. Kupující, jenž má o nemovitost zájem, si ji samozřejmě prohlédne. Předpokládáme, že zájemce využívající internet je do té míry samostatný, že je schopen si vytvořit na požadovanou cenu vlastní názor; navíc takzvané odhadní ceny se od cen reálných značně liší. Cena se do výsledné podoby dostane právě tím, že více zájemců mezi sebou soutěží o to, kdo dá nejvíce, a samozřejmě si určí horní hranici, přes kterou nejsou ochotni jít. Jsme přesvědčeni, že cena stanovená aukcí je tou nejobjektivnější cenou, kterou ani sebelepší znalec nemůže předem určit.

Kdo drží v ruce pomyslné aukční kladívko?

Jde o otázku technického rázu, pro jejíž úplné zodpovězení je třeba seznámit se důkladně s naším aukčním řádem. Rozhodně nejde o klasickou aukci licitátora s kladívkem. Jde o systém, kdy se sice cena zvyšuje příhozy, přičemž ale neplatí zásada, že by aukce končila tím, že nejsou činěna další podání. Konec aukce je stanoven určitým datem a vítěz aukce nemovitost kupuje nikoli za své nejvyšší podání, ale za druhé nejvyšší podání zvýšené o minimální příhoz. Tím je zajištěno, že zájemce o koupi zaplatí jen takovou cenu, která vyplývá z reálného zájmu o nemovitost.

Ve finální fázi prodeje, a vy už jste to v úvodu zmínila, se neobejdeme bez právní pomoci. Jakým způsobem zajišťujete kvalifikovanou právní pomoc?

Vedle realitních kanceláří, které se prezentují tím, že nabízejí komplexní služby včetně často velmi amatérské právní pomoci, existuje druhý extrém – prodej bez zprostředkovatele, kdy se snaží účastníci obchodu potřebné právní listiny vyhotovit sami na základě vzorů zveřejněných například na internetu. Při vší úctě k internetu nemyslím, že by byl spolehlivým rádcem v právních věcech. Tato problematika se často velmi podceňuje a my chceme zajistit plně profesionální službu, kterou by poskytovaly notářské kanceláře, jež budou s naší společností spolupracovat. Naším cílem je, aby s námi spolupracovala alespoň jedna notářská kancelář v rámci každého okresu České republiky. To souvisí s tím, že naším cílem je provozovat činnost internetového aukčního prodeje na území celé České republiky.

Dokud není provedena změna v listu vlastnictví na katastru nemovitostí, je celý obchod tak říkajíc na vodě. Jak zajišťujete bezpečnost převodu majetku a peněz?

V nabídce se objeví jen ty prodeje, u nichž budou prověřeny všechny potřebné formální náležitosti. Je faktem, že nejbezpečnějším způsobem zaplacení kupní ceny je placení prostřednictvím notářské úschovy. Bohužel tuto činnost vykonávají často dokonce i realitní kanceláře, které k tomu nejsou oprávněny, a jsou známy i případy zpronevěry těchto peněz. Notářská úschova funguje zcela standardně tak, že před uzavřením smlouvy jsou u notáře složeny peníze na kupní cenu a kupní smlouva se zrealizuje včetně zápisu na katastru. Po zápisu v katastru, kdy notář zkontroluje, že vše proběhlo tak, jak bylo dohodnuto, se teprve uvolní peníze pro prodávajícího.

Kdybyste měla závěrem shrnout hlavní výhody internetové aukce prodeje nemovitostí, které by to byly?

Určitě je to stanovení kupní ceny formou aukce, což považuji za nejobjektivnější způsob určení ceny nemovitosti. Za druhé nižší cena za poskytované služby. Odměna za zprostředkování, kterou platí kupující, bude činit včetně notářské odměny tři procenta z kupní ceny, což je pod hladinou obvyklé ceny. Pro prodávajícího jsou všechny služby zdarma. Třetí výhodou je kvalifikovaná právní služba a spolehlivá úschova peněz, tedy bezpečný obchod.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám