Hlavní obsah

Na sídlišti Kamýk není kde nakupovat

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé jsou nespokojeni s možnostmi nákupu, mnozí za nimi raději jezdí přes celou Prahu. Obyvatelům sídliště Kamýk na rozhraní Prahy 4 a Prahy 12, které bylo postaveno na počátku 80. let, vadí nedostatek nákupních možností v okolí. I když jsou tady třeba dobré možnosti ke sportování, pro více než 10 tisíc lidí slouží jen jeden supermarket.

Foto: Petr Blahuš , Právo

Problémem, který trápí tisíce lidí žijících v okolí obchodu, jsou neúměrně dlouhé fronty.

Článek

Jít do něj nakupovat je však jen pro zdravého člověka se silnými nervy. Kromě Alberta tu obyvatelům slouží jen několik vietnamských obchůdků a pár krámků malé tržnice s neznačkovým zbožím, zeleninou a s potravinami mnohdy na hranici zdravotní nezávadnosti. Na sídlišti však nežijí jen mladé rodiny, ale také početná skupina důchodců, kteří se sem většinou nastěhovali už při jeho postavení před necelými 30 lety.

Test trpělivosti

„Jít sem nakupovat, to je vždycky za trest. Deset minut si vybírám zboží a pak mnohdy více než půl hodiny čekám ve frontě u pokladen, až na mě dojde řada,“ popsala problémy s nakupováním Jana Kovaříková z Pavlíkovy ulice.

Vadí jí, že ačkoliv tu mají připravených hned osm pokladen, v naprosté většině případů jsou obsazené jen dvě. „Mnohdy mi stačí jen kouknout se do výlohy a raději jdu rovnou na autobus, abych si zajela nakoupit jinam. Časově to vyjde stejně, bohužel navíc utratím za lístek na MHD,“ dodala Kovaříková.

Podle jejího syna Michala je čekání u pokladen někdy o nervy. „Nejhorší je to pro důchodce o berlích nebo pro mámy s malými dětmi,“ tvrdí Kovařík.

Obyvatelé Kamýku se navíc obávají, že pokud se na místech v okolí konečné autobusu na hranici chráněné Modřanské rokle postaví stovky nových bytů, jak o tom uvažuje investor Central Group, nebude kapacita Alberta stačit.

A to i kdyby jeho vedení zajistilo lidi ke všem pokladnám. Potvrdila to i účastnice diskusního centra sdružení Na obzoru, které bojuje proti rozšíření sídliště, která se podepsala jako Míša. „Máme malé děti a neumím si představit, jak bude vypadat Albert při návalu tolika rodin, když už teď nestíhá,“ uvedla nespokojená žena.

Albert: Polepšíme se

Mluvčí zahraničního koncernu Ahold, pod který spadá i Albert, Libor Kytýr Právu potvrdil, že prodejna Alberta na sídlišti Kamýk má již nějaký čas problémy s nedostatkem pracovníků.

Ty došly dokonce tak daleko a byly tak rozsáhlé, že kvůli nim proběhly personální výměny ve vedení supermarketu. Jak ale Kytýr dodal, situace se prý již řeší náborem nových lidí. „Předpokládáme, že v nejbližších dnech by již mělo dojít ke zlepšení současného stavu.

Zákazníkům se za případné problémy omlouváme,“ řekl Kytýr. A přitom se stačí podívat jen o kus dál, aby člověk viděl, že to jinde jde. U Tempa v Krči nebo v dolní části Novodvorské je vedle sebe hned několik supermarketů, a dokonce celé nákupní centrum. S těmi se však vesměs počítalo už během projektování v 70. letech 20. stol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám