Hlavní obsah

Dopravní podnik prodal dům U Medvídků levně

Právo, Jana Šprunková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Utržená suma za prodej dvou objektů na Perštýně nedosáhla ani ceny nejdražšího bytu v centru. Dopravní podnik pokračuje v zaběhnuté praxi a odprodává majetek za odhadní cenu. Za 64 miliónů korun se nyní zbavil dvou objektů Na Perštýně, v nichž je vyhlášená restaurace a penzión U Medvídků.

Foto: Jana Šprunková, Právo

Dopravní podnik se zbavil dvou nemovitostí s vyhlášenou restaurací U Medvídků.

Článek

Cena, za niž dopravní podnik (DP) odprodal svých ideálních deset šestnáctin lukrativních nemovitostí na Starém Městě, je dokonce o deset miliónů nižší, než bude stát jeden dokončovaný mezonetový byt v Gallery Myšák ve Vodičkově ulici v centru, s výhledem do Františkánské zahrady.

Výhodnost transakce není jednoznačná

„Dům přitom vynášel dopravnímu podniku přes čtyři milióny ročně a tento příjem byl garantován smlouvou na dobu určitou do roku 2023,“ konstatoval zastupitel a člen dozorčí rady dopravního podniku Karel Březina (ČSSD), který včera na schůzi zastupitelstva zpochybnil výhodnost transakce.

Za vrchol všeho považuje Březina fakt, že vedení podniku ještě zvýšilo na trojnásobek nájemné pro Střední průmyslovou školu dopravní, která využívá část prostor v objektu.

Dosud platila ročně okolo 80 korun za čtvereční metr, nově to bude 240 korun. „Navíc tam bude jen do konce srpna příštího roku. A o zvýšené nájemné se ještě sníží kupní cena domu,“ dodal Březina. Ředitel dopravního podniku Martin Dvořák ale transakci obhajuje a odvolává se na to, že ho prodal původním majitelům, respektive restituentům. DP prý objekt nepotřebuje.

„Cena byla stanovena na základě znaleckého posudku. Nemyslím si, že byla podceněna,“ řekl Dvořák. Ředitel argumentuje tím, že v domě jsou nájemci s uzavřenými dlouhodobými smlouvami, které omezují komerční výtěžnost objektů. Škola tam podle Dvořáka nemá vůbec co dělat. „Učebny má jinde, je tam jen vedení,“ konstatoval.

Cena mohla být vyšší

Zastupitel a člen dozorčí rady Petr Zajíček (KSČM) si myslí, že zvýšení nájemného dopravní škole byla chyba. „Měla vypadnout hned,“ řekl. Proti prodeji „Medvídků“ není, protože by se DP musel odpovídající částí podílet na potřebných opravách domů.

„Cena se ale mohla vylicitovat výš,“ připustil. Podle radního a předsedy představenstva DP Radovana Šteinera (ODS) se dojednávala pět let. Zastupitel Jiří Witzany (SNK ED) si myslí, že o majetku DP by se mělo rozhodovat ve stejném režimu jako o majetku města. Město je totiž stoprocentním akcionářem podniku. Již minulé vedení DP, respektive Dvořákův předchůdce Tomáš Jílek ale tvrdil, že ani stoprocentnímu akcionáři do majetku dopravního podniku nic není.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám