Hlavní obsah

Ceny nemovitostí v Chorvatsku by měly jít dolů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen moře láká Čechy v Chorvatsku. Stále častěji zde totiž nakupují vily, byty či apartmány, samozřejmě co nejblíže k moři. Vila vyjde zhruba na sedm až 11 miliónů korun, byt lze pořídit za 2,2 až 5,6 miliónu korun. V budoucnu se cena nemovitostí v Chorvatsku zřejmě sníží. Vyplývá to z diskuze o investičních příležitostech na Balkáně, kterou pořádalo Stavební fórum.

Článek

"Prodej chorvatských vil a bytů, který byl v roce 2004 na vrcholu, poslední dva roky klesá. Ceny nemovitostí se přehřály, a nyní je tak prostor pro jejich snižování," uvedl Davor Kahofer ze společnosti Mediterránea, která se zaměřuje na koupi a pronájem nemovitostí v zahraničí.

Pohodlné užívání je pro české občany na prvním místě, návratnost investice až na druhém. Největší zájem je o rodinné domy, u kterých je hlavním požadavkem dobrá dostupnost. "Nejvíce se prodávají vily, které jsou co nejblíže u moře. Češi chtějí mít své soukromí, výhled i pohodlí," řekla Ivana Balková ze společnosti Mediterránea.

Dodala, že i když je v České republice o koupi domů v Chorvatsku rostoucí zájem, drtivá většina Čechů stále investuje do tuzemských projektů. "I přes nižší cenu chorvatské nemovitosti dává většina Čechů přednost domácí jistotě," podotkla Balková.

Špatná infrastruktura

Chorvatsko má otevřený realitní trh pro země, u kterých má stejné možnosti. Češi se však kromě dlouhého papírování potýkají v Chorvatsku se špatnou infrastrukturou. "Cena domů často neodpovídá kvalitě, vila má například málo zeleně či malou zahradu. V oblasti infrastruktury mají Chorvaté co dohánět," uvedla Balková.

Zatímco chorvatský realitní trh zažil boom před třemi lety, sousední Černá Hora sleduje obrovský růst cen až nyní. "Za poslední rok se zde ceny nemovitostí zvýšily o 50 až 80 procent," uvedl Milorad Miško ze společnosti Real Estate Karlín Group s tím, že černohorské domy nejvíce kupují klienti z Ruska, Irska a Izraele.

Nemovitosti, které si v Chorvatsku Češi pořizují, většinou plní funkci druhého bydlení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám