Hlavní obsah

Výboru UNESCO se nelíbí plánované pražské mrakodrapy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Výboru světového dědictví UNESCO se nelíbí plán výstavby dalších mrakodrapů na pražském Pankráci. Česká republika by podle jeho doporučení měla znovu zvážit dopady na historické centrum Prahy, které bylo díky své výjimečné hodnotě zapsáno na seznam UNESCO v roce 1992.

Článek

Firma ECM chce na místě nynějšího tržistě postavit několik budov, v plánu byl i 104 metrů vysoký mrakodrap. Firma ale projekt pozměnila. Jak řekl Novinkám šéf pražských památkářů Jan Kněžínek žádný z plánovaných mrakodrapů při pohledu např. od pražského Hradu nepřesáhne již stojící výškové budovy na Pankráci.

Stavby na pankrácké pláni by podle ECM přítomnost Prahy na seznamu UNESCO neměly nijak ohrozit. "Naše projekty jen harmonicky doplňují stávající výstavbu pankrácké pláně," uvedla marketingová ředitelka společnosti Kateřina Hainzová. Podle ní tak developer naplňuje doporučení UNESCO, aby plány na výstavbu respektovaly pohledovou celistvost historického jádra Prahy.

UNESCO chce do února zprávu

UNESCO chce po ČR do 1. února 2008 zprávu o tom, jak o centrum Prahy pečuje. Dále také žádá popis postupu ohledně plánovaných výškových staveb.

Varování přišlo ze setkání výboru UNESCO, které se konalo na Novém Zélandu na začátku července a jehož se účastnil i předseda českého národního komitétu ICOMOS (Mezinárodní rada památek a sídel) Josef Štulc a zástupci ministerstva kultury a pražského magistrátu.

Výzva ze strany UNESCO je první varování, po němž by mohl následovat zápis na seznam světových památek v ohrožení. Jedním z důvodů proč se Praha na seznam UNESCO dostala, byl právě nedostatek výškových staveb, které podle názoru mnohých kazí panorama města.

Pracovník odboru referátu UNESCO na ministerstvu kultury Michal Beneš říká, že výbor pro světové dědictví je poměrně trpělivý a snaží se o to, aby byla přijata opatření, která by zabránila ztrátě hodnot, pro něž byla památka zapsána. Pokud však dojde k závěru, že je toto nebezpečí akutní, se sankcí neváhá.

Mrakodrapy v centru diskuzí

Památkáři se obávají změny pražského panoramatu, které by mohly mrakodrapy narušit. Svůj nesouhlas neskrývají ani mnohá občanská sdružení. Příslušné úřady zatím nevydaly povolení k jejich stavbě. Podle Štulce bude takové rozhodnutí precedentem.

Pankrácké stavby v roce 2005 magistrát povolil, ministerstvo kultury dvakrát jeho rozhodnutí zrušilo. Správní řízení ministerstva bylo koncem května přerušeno, čekalo se i na projednání výborem UNESCO. Podle Štulce bylo řízení koncem července obnoveno.

Libeň by měla také růst do výšky

Další výškové stavby, až 150 metrů vysoké, plánuje stavět u Libeňského mostu skupina J Vedle Štulce vyjadřuje s jejich výškou velkou nespokojenost Klub za starou Prahu. Nesouhlasí s argumentací toho typu, že pokud město neporoste do výšky, zemře.

Klub za starou Prahu dnes vyzval magistrát, aby vytvořil a následně dodržoval vlastní strategii ve vztahu k výškovým budovám a aby zpracoval koncept regulace Holešovic. Holešovické mrakodrapy ve výšce 160 metrů ale nepovažuje Jan Kněžínek podle svého vyjádření pro Novinky za reálné.

Schválený regulační plán zatím nemá ani hlavní město.

"Útvar rozvoje hlavního architekta, do jehož kompetence tato práce spadá,  připravuje v těchto dnech studii, která zpracuje do jaké výšky lze v jednotlivých městských částech stavět. Do ní zapracuje i názory z jednání výboru UNESCO," řekl Novinkám Jan Kněžínek.

Studie má být hotová do podzimu, aby mohla být v únoru také prezentována výboru UNESCO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám