Hlavní obsah

USA: Rekordní počet nesplácených hypoték

– NEW YORK

Američané mají nový rekord, a to v počtu nesplácených a předčasně ukončených hypoték. Nejhorší skóre mají Arizona, Nevada, Florida a také Kalifornie. V těchto státech se totiž v minulých letech prudce zvedly ceny nemovitostí. Následný pokles ale zavinil to, že jejich hodnota už nestačila na krytí úvěru.

Článek

Podle sdružení Mortgage Banker Association (MBA)  uvedené čtyři trhy kvapem opouští spekulanti, kteří tam nakupovali reality zhruba od roku 2000. Asi od roku 2005 přitom ustal růst cen nemovitostí prakticky na celém území USA, ceny mají spíše klesající tendenci.

Proces nuceného ukončení hypotéky (prekluze), se v prvním čtvrtletí týkal 0,58 procenta poskytnutých hypoték. To je o čtyři základní body více než v závěru loňského roku. Proti stejnému období loni ale nárůst dosahuje 17 základních bodů.

MBA ale tvrdí, že pozdních plateb ubylo. Pokles cen nejtvrději postihuje lidi, kteří mají hypotéku s pohyblivou sazbou. Často se to týká takzvaného "subprime" segmentu, ten se zaměřuje na lidi s horší úvěrovou historií.

Pokud by se nebrala v úvahu situace v Nevadě, Arizoně, v Kalifornii a na Floridě, počet hypoték vstupujících do prekluze by se prý dokonce snížil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám