Hlavní obsah

Realitky: Ceny bytů dál překvapivě rostou

Právo, Novinky, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loňský rok překvapil velkým růstem cen bytů, zejména panelových. Letos už situace není tak dramatická, nicméně ceny dál stoupají.

Článek

"Je to samý paradox. Přestože se pořád staví a nabídka se rozšiřuje, tak ceny rostou a na trhu nic není," řekl ředitel pražské RK RAK CZ a prezident Asociace realitních kanceláří Jaroslav Novotný.

Podle jeho slov ceny nových bytů v Praze za rok skočily asi o 10 procent a v obdobné míře i starší byty. "Když poptávka neklesá, tak rostou i ceny panelákových bytů," uvedl Novotný.

Helena Kačerovská, vedoucí oddělení prodeje bytů pražské Maxima Reality, soudí, že v hlavním městě jdou nahoru především ceny  panelových bytů.

"Loni se zvedly tak o 15 až 20 procent, letos zatím asi o 5 procent. Pronikavější je růst u menších bytů, do velikosti 2+1, u nichž letošní růst činí 7 až 8 procent. Poptávka převyšuje nabídku tak trojnásobně," uvedla Kačerovská. Garsonka v panelovém bytě podle ní teď stojí zhruba 1,5 miliónu, byt 2+1 dva milióny a třípokoják 2,5 miliónu korun.

Ceny se zvýšily

Miroslav Havelka, jednatel pražské Omega Reality, soudí, že ceny běžných panelákových bytů v Praze až tak vysoké nejsou. Garsonku odhaduje na asi 1,25 miliónu, 2+1 na 1,7 miliónu a 3+1 na 2 až 2,3 miliónu korun.

"Někteří prodávající mají přehnané představy o ceně a byty nenajdou kupce. To se týká například družstevních bytů, na něž se hůř shánějí úvěry. Pak se musí s cenou dolů. Určitě ale ceny skočily. Ještě loni v září mohl třípokoják stát okolo 1,8 miliónu korun, nyní je o tři sta až čtyři sta tisíc korun dražší," uvedl Havelka.

Podle jeho slov rostou i ceny nových bytů. "Loni a letos řádově o sto až tři sta tisíc korun," řekl Havelka.

Zájem o tyto byty doložil na příkladu projektu 12 bytů v Praze Na Zeleném pruhu, které měla v nabídce jeho RK. "Všech dvanáct bytů bylo prodáno za pět měsíců od zahájení stavby, přičemž stavba ještě není dokončena," uvedl.

Potvrzuje to i společnost Central Group, která patří v Praze mezi největší prodejce nových bytů a domů. "Ceny nových bytů stouply meziročně o 10 až 20 procent, a to v závislosti na lokalitě," řekl generální ředitel Dušan Kunovský.

Ceny stoupají i mimo Prahu

Obdobná situace je i v řadě jiných větších měst, například v Brně. "Je to čím dál horší. Je stále méně bytů na trhu a poptávka po nich přitom stoupá. Loni se ceny bytů zvedly o 20 až 30 procent. Celkový letošní růst by mohl být asi desetiprocentní," uvedla Eva Šafránková z brněnské Real Spektrum Byty.

Běžná panelová garsonka v Brně stojí podle ní zhruba milión, byt 2+1 asi 1,5 až 1,6 miliónu a třípokoják se prodává za 1,9 miliónu a výš. Ideální není podle ní v Brně ani nabídka nových bytů. "Zájem o ně sice není tak velký jako v Praze, ale nabídka by mohla být přesto větší. Co se postaví za rozumných podmínek, to se také prodá," dodala.

Zdražení v Plzni i Hradci

V Plzni se podle zdejší RK Pubec zvedly za čtyři měsíce letošního roku ceny panelových bytů dokonce až o dvacet procent. "Je to skok mnohem výraznější než byl loni, kdy se ceny zvýšily o 10 až 15 procent. Počátek letošního roku nás překvapil, další růst jsme už nepředpokládali," sdělila Michaela Džupinová z této RK.

Garsonka v panelovém domě stojí podle ní zhruba sedm set tisíc korun, byt 2+1 do 1,5 miliónu a větší byt nad 1,5 miliónu korun. Podle Džupinové stouply ceny zvláště nově zrekonstruovaných panelových bytů.

"Loni se čtvereční metr u těchto bytů prodával za 19 až 20 tisíc korun, dnes od 25 do 28 tisíc korun. Čím menší byt, tím větší cena za metr," uvedla Džupinová. Ceny u standardních nových bytů se podle ní pohybují okolo 30 000 korun a víc za čtvereční metr.

I v Hradci Králové ceny starších i nových bytů stále stoupají. "Nárůst je letos zatím asi pětiprocentní a za celý rok by mohl činit 15 až 20 procent," uvedl Jaroslav Nekola ze zdejší Ideal Reality.

Zatímco nových bytů je prý v Hradci poměrně dost, protože se zde čile staví, panelových je chronický nedostatek. Panelové garsonky podle něho začínají na 800 tisících korunách, 2+1 na 1,4 miliónu a 3+1 na 1,8 miliónu korun.

Proč jsou dražší?

Najít vysvětlení pro to, proč tolik vzrostla poptávka po bytech a tím i jejich ceny, není vůbec jednoduché. Půjde nejspíše o komplex mnoha faktorů. "Silné populační ročníky ve věku 25 až 35 let hledají pro své rodiny bydlení a nahrává jim, že ekonomika jde nahoru," soudí Kačerovská z Maxima Reality.

Také Novotný z RAK CZ soudí, že mohutnou poptávku vyvolávají mladí lidé. "Ti zpravidla nemají třeba čtyři a půl miliónu na koupi nového bytu, a tak sáhnou po levnějším panelovém," uvedl.

Podle Havelky z Omega Reality je zase důležité, že obrovský tlak lidí na úvěry padá u bank na úrodnou půdu. "Každý chce něco koupit, nikdo nemá peníze a spoléhá na hypotéku," řekl Havelka.

Nekola z Ideal Reality připomněl, že řada lidí, zájemců o nové byty, se obává ohlášeného zvýšení DPH z pěti na devět procent od ledna příštího roku. "Zvýšení může představovat desítky tisíc, ale u dražších bytů i stovky tisíc korun. Nelze se divit, že kdo chce koupit nový byt, tak ho raději koupí jako levnější před zvýšením DPH," uvedl Nekola.

Starší sídliště mají své výhody

Jiří Pácal, ředitel Central Europe Holding a člen správní rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí, zase soudí, že řadu lidí kromě ceny láká na panelových bytech to, že jsou často na atraktivnějších místech než nové byty.

"V zabydlených lokalitách mají lidé zpravidla obchody a služby hned za rohem, u nových projektů to často bývá problém," uvedl. Velký vliv na cenu mají podle odborníků i probíhající rekonstrukce panelových domů, včetně zateplení a nových omítek.

Podle Kunovského z Central Group je růst cen nových bytů způsoben jednak zdražováním pozemků, jednak růstem cen stavebních prací.

"Pozemky na novou výstavbu skoro nejsou a kvůli velké konjunktuře dodavatelské firmy zdražují ceny stavebních prací, meziročně tak o 15 procent," uvedl. Zdražování cen starších bytů považuje vzhledem k jejich nižší kvalitě za nelogické. "Způsobuje to ale velká poptávka a dostatek hypoték," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám