Hlavní obsah

Nemovitosti u golfových hřišť lákají kupce i investory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rostoucí obliba golfu u Čechů a také nárůst zahraničních milovníků této hry na českých greenech zvýšili poptávku po nemovitostech blízko golfových areálů. V jednotlivých golfových areálech se proto vedle luxusních hotelů staví i bytové či rodinné domy. O rekreační domy u golfových hřišť stojí i zahraniční investoři.

Článek

Zvyšující se poptávka po golfových realitách se projevuje podle Ondřeje Bierhanzla z Home Sweet Home především u velkých měst a u hranic s Rakouskem a Německem. Právě z blízkosti Německa těží třeba golfová hřiště v západočeských lázeňských městech, která si oblíbili němečtí a rakouští golfisté.

Poptávce po nemovitostech navíc nahrávají i předpovědi odborníků, podle kterých bude golfových turistů dále přibývat. " To potvrzuje i Denisa Čermáková z oddělení golfové turistiky státní agentury CzechTourism. Agentura totiž zaregistrovala velký zájem u Britů, Norů, Finů a Švédů.

Privátní investoři do golfu v Česku už podle různých odhadů vložili tři a půl až čtyři miliardy korun a vytvořili přes 1500 pracovních míst. Roční obrat golfových zařízení přitom dosahuje zhruba 1,5 miliardy korun. Golfu se u nás podle odhadů věnuje 25 000 hráčů, z toho zhruba třetina vyjíždí za golfem také do zahraničí.

Podle Jiřího Fajkuse z realitní skupiny Real Spektrum je pro developerské společnosti výhodné stavět na pozemcích kolem golfových hřišť, protože tak tyto pozemky zhodnotí. Apartmány se podle něj staví u golfových hřišť, u kterých je i sjezdovka, nebo vodní plocha, aby i v době, kdy lidé golf nehrají, se tak mohli věnovat jiným aktivitám.

Golfová hřiště pod střechou

U některých golfových hřišť se staví i tzv. golfové indoory, což jsou golfová hřiště pod střechou, aby se golf mohl hrát i v nepříznivém počasí. Pokud se už v okolí hřišť rekreační bydlení nebuduje, tak se o něm v budoucnu podle některých golfových klubů uvažuje.

Česko je podle studií mezi zeměmi střední a východní Evropy golfovým lídrem. V České republice se zvýšil počet golfových hřišť od roku 1990 zhruba osmkrát na stávajících 68. Jejich počet se bude zvyšovat, dalších 15 se jich v současnosti staví. České republice hrají do karet i geografické podmínky. Golfová hřiště jsou totiž velmi náročná na spotřebu vody, které je v ČR relativní dostatek

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám