Hlavní obsah

Vlhkost stěn v podzemní garáži je sice nepříjemná, ale často zcela zákonitá

Novinky, Radim Mařík, DEKPROJEKT - Partnerský obsah

Asi každý si vzpomíná na příjemné chvíle v létě, když není kam spěchat, je čas na odpočinek, a tak si vytáhne vychlazenou láhev piva z lednice či ze sklepa a ona se po chvíli orosí. Bohužel, podobný jev se za určitých podmínek odehrává i na stěnách v podzemních garážích. Tam už ale o žádnou romantiku nejde. Tam jde čistě o fyzikální zákonitosti, a tak je k tomu potřeba přistupovat.

Foto: Správce bytového domu

Podzemní garáže jsou dnes nově ve většině nových bytových domů. Objevuje se u nich ale nová nemoc nemovitostí.

Článek

Paní Markéta má nový byt v novém bytovém domě. Ten má dvě patra suterénu, kde jsou umístěny jednotlivé garáže pro každého majitele bytu. Paní Markéta si do garáže krom auta postavila i dřevěný regál na věci. V létě ale zjistila, že za regálem na zdi je mokro a plíseň a zadní stěna regálu začínala také plesnivět. Napadlo ji, že suterénní stěna garáže propouští vnější vlhkost a nahlásila to vedení SVJ.

Zjistilo se, že problém není jen u paní Markéty, ale i v jiných garážích. Vzhledem k tomu, že suterén byl postaven z vodotěsného betonu, pozvaní specialisté na základě místa (vlhkost se objevila i na stropech garáží) a charakteru vlhkých skvrn vyloučili průsak vody skrz stěny. Kde se tedy voda v garážích v létě bere?

Příčina je stejná jako u zmiňované láhve piva. Jedná se o kondenzaci vlhkosti na chladném povrchu. Musíme si uvědomit, že letní teplý vzduch kvůli zvýšenému výparu obsahuje velké množství vlhkosti, která je ve formě vodní páry. (Na rozdíl od studeného vzduchu v zimě, který bývá relativně suchý.)

Když se teplý vlhký vzduch dostane ke chladnému povrchu, dojde ke kondenzaci. Stěny garáží v suterénu jsou třeba tři metry pod povrchem a stejně jako stěny ve sklepě si udržují konstantní nižší teplotu. A když se k nim díky „otevřenosti” garáží dostane vnější teplý a vlhký vzduch, voda se na jejich povrchu vysráží.

Foto: Znalecký ústav Dekprojekt

Na betonových stěnách garáže se v létě objevuje výrazná vlhkost včetně růstu plísní.

Foto: Správce bytového domu

Plíseň se objevila i na zadní stěně dřevěné police, která byla přistavěna ke zdi.

V domě paní Markéty bylo například změřeno: teplota povrchu suterénní stěny je 13,3 °C, vnější vzduch měl při teplotě 27 °C vlhkost cca 65 %.

Je potřeba si uvědomit, že kondenzace vlhkosti z teplého vzduchu na stěnách je vlastností většiny suterénních prostor v létě. V principu se dá tato nemoc nemovitostí řešit například snížením obsahu vlhkosti ve vzduchu, který se ke stěnám dostává. Toto řešení ale může být extrémně finančně náročné.

Foto: Znalecký ústav Dekprojekt

Měření teploty povrchu stěny. Při současně měřených parametrech vnějšího vzduchu bylo prokázáno, že na stěně dojde ke kondenzaci.

Další cestou by mohl být vhodný způsob ohřevu povrchu suterénních stěn anebo zvýšení proudění vzduchu kolem stěn garáží, které zlepší odpar povrchové vlhkosti.

Nejjednodušší a nejlevnější možností je pak se s tím smířit a rozhodně ke stěnám nestavět regály ani dřevěné skříně.

Inzertní sdělení

Trápí vás na domě či bytě technické problémy.

Máte vlhko ve sklepě?

Máte doma plísně na stěnách nebo na oknech?

Máte mokré skvrny pod střechou?

Cítíte od stěn průvan a chlad?

Nemůžete v zimě vytopit místnosti?

Slyšíte hluk z okolních místností?

Slyšíte kroky z chodby?

Bude mě soused zastiňovat při dostavbě/nástavbě svého domu?

Prodáváte či kupujete nemovitost a chcete mít jistotu, že vše proběhne férově.

Chcete provést inspekci nemovitostí a popsat technický stav nemovitosti?

Chcete vystavit Průkaz energetické náročnosti budovy?

Chystáte výstavbu či rekonstrukci rodinného domu.

Hledáte spolehlivého dodavatele projektů rodinných domů?

Nejste si jisti, zda zvolit bungalov, nebo patrový dům?

Hledáte kvalitní projekt dřevostavby?

Máte specifický pozemek a potřebujete individuální projekt na míru?

Hledáte opravdového profesionála přes pasivní domy?

Chcete využít dotace na výstavbu a projektovou dokumentaci domu?

Stavíte či máte nemovitost a chcete uspořit náklady na elektrickou energii.

Zajímá vás fotovoltaika a chcete si pořídit na střechu solární panely a získat na ně dotaci?

Specialisté, projektanti a inspektoři NEMOPAS, Znaleckého ústavu Dekprojekt, G SERVIS a DEKSOLAR vám pomohou. Vycházejí přitom ze své více než dvacetileté zkušenosti s poruchami a diagnostikou staveb, více než pětadvacetileté zkušenosti s projektováním rodinných domů a pětileté zkušenosti s projektováním a instalací fotovoltaických panelů.

Foto: Nemopas

Reklama

Související články

Když nám zvířata ničí bydlení

Spoustu zvířat, která žijí volně v přírodě, má většina lidí ráda. Kdo by s potěšením neposlouchal ptáky švitořící ve větvích stromů na zahradě nebo se nekochal...

Výběr článků

Načítám