Hlavní obsah

Dům potřeboval novou střechu, rekonstrukce dopadla žalostně

O tom, že stavební firma a řemeslníci dokážou i dnes odvést velice nekvalitní dílo, se přesvědčil pan Jiří. Na svém rodinném domě si nechal nově udělat plochou střechu a nestačil se divit.

Foto: Znalecký ústav Dekprojekt - Nemopas

Rekonstrukce ploché střechy na rodinném domě dopadla žalostně

Článek

Pan Jiří vlastní hezký rodinný domek, jehož část má plochou střechu. Na té byly již od sedmdesátých let minulého století asfaltové pády. Ty dlouho fungovaly dobře, ale v minulých letech již dosáhly zenitu své životnosti a do střechy začalo zatékat.

Pan Jiří se tedy rozhodl, že nechá udělat střechu nově a současně s novou hydroizolací provede i zateplení střechy. Našel si realizační firmu, která mu doporučila provést zateplení polystyrenem a novou hydroizolaci z fólie z měkčeného PVC. Tento návrh rekonstrukce je běžný a osvědčený, materiály a technologie jsou v pořádku.

Foto: Znalecký ústav DEKPROJEKT - Nemopas

Řada detailů v nově provedené izolaci z fólie byla zjevně netěsná

Potud bylo vše v pořádku. To, co ale pan Jiří nečekal, byla míra nekvality řemesla u firmy, která střechu dělala. Po dokončení střechy se pak nestačil divit.

Ač laik, viděl, že nová izolace z fólie je provedena zcela špatně a nekvalitně. Každý soudný člověk si musel na střeše všimnout desítek netěsných spojů a detailů, kterými samozřejmě bude do střechy zatékat.

Foto: Znalecký ústav DEKPROJEKT - Nemopas

Ukončení u komína bylo provedeno zcela špatně z pohledu těsnosti i způsobu vytažení izolace na svislou plochu

Pan Jiří se oprávněně ozval, ale od realizační firmy se dověděl, že je vše v pořádku a ať kouká doplatit nasmlouvané peníze. Zůstal v šoku. Pozval si tedy specialisty ze společnosti Nemopas, a to přímo z centrály této značky - Znaleckého ústavu Dekprojekt.

I ti, ač viděli ve své praxi již spoustu nefunkčních střech, byli zděšeni. Způsob realizace střechy tedy zdokumentovali a provedli jeho posouzení. Nyní budou panu Jiřímu pomáhat při dalších krocích a nepříjemných jednáních s realizační firmou.

Foto: Znalecký ústav DEKPROJEKT - Nemopas

Fólie nebyla dokonce často ani spojena v přesazích jednotlivých pruhů

A poučení? Pokud nejste odborníci ve stavebnictví a zadáváte stavební práce, najděte si vždy odborníka - specialistu, který bude stát na vaší straně. Nejběžnější formou je najmutí stavebního dozoru, i u menších prací je pak dobrý specialista, který provede několik kontrolních návštěv na stavbě.

Ing. Petr Zrník - specialista Znaleckého ústavu

Inzertní sdělení

Potřebujete pomoc při nekvalitně provedených stavebních pracích?

Trápí vás na domě či bytě následující problémy?

  •  Máte vlhko ve sklepě?
  • Máte mokré stěny v bytě či domě?
  •  Máte doma plísně na stěnách nebo na oknech?
  • Máte mokré skvrny pod střechou?
  • Cítíte od stěn průvan a chlad?
  • Nemůžete v zimě vytopit místnosti?
  • Slyšíte hluk z okolních místností?
  • Slyšíte kroky z chodby?
  • Bude vás soused zastiňovat při dostavbě/nástavbě svého domu?
  • Či vás trápí na vašem domě či bytě jiný technický problém?

Specialisté a inspektoři NEMOPAS a Znaleckého ústavu Dekprojekt vám pomohou. Vycházejí ze své více než dvacetileté zkušenosti s poruchami a diagnostikou staveb.

Specialisté Akreditované laboratoře Atelier DEK jsou připraveni provést úředně akreditovaná měření řady parametrů budov (akustická měření, vzduchotěsnost, osvětlení apod.).

Experti na poruchy staveb identifikují příčiny poruch a navrhnou, jak problém optimálně řešit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám