Hlavní obsah

Závory a petlice používejte na chalupě s rozmyslem

Novinky, nes

Ačkoli zloději vniknou každé léto do stovek chat a chalup, spousta lidí ponechává i tak některé doprovodné stavby na zahradě prakticky bez zabezpečení. Spoléhají se, že petlice se zámkem stačí. Zlodějům rozhodně. Nám by ale neměla.

Foto: Profimedia.cz

Pro doprovodné stavby na zahradě volíme takové zabezpečení, které odpovídá hodnotě toho, co je v nich uloženo. Ilustrační foto

Článek

Na zahradě chaty či chalupy míváme často zahradní domek, dílnu, leckdo i garáž.  Ač na první pohled objekty druhotného významu, pro zloděje ukrývají stále hromadu cenných předmětů - moderní nářadí a nástroje, které v těchto domcích a boudách skladujeme, stojí tisíce, mnohdy desetitisíce korun. A to už nenechavcům stojí za to podívat se dovnitř.

Zabezpečení – slovo mají moderní technologie

Jak na to

Netřeba zdůrazňovat, že ač pojišťovny umožňují zahrnout do pojištění rekreačního objektu právě i zahradnické a kutilské nástroje či zahradní nábytek, stěží pak budou ale ochotné plnit pojistnou událost při zjištění, že se tyto předměty ukrývaly jen za chatrnou bariérou.

Bezpečnostní závory

Tam, kde přechováváme právě drahé předměty (někdy to může být i kvalitní zahradní nábytek), vyplatí se investovat částku v průměru okolo tisícikoruny za tzv. bezpečnostní závoru. Ta má především ramena z odolného, čtyřmilimetrového ocelového plechu, který odolá přeřezání, odvrtání i páčení.

Obzvláště praktické jsou pak bezpečnostní závory se zámkem krytým tak, aby odolával i náročným klimatickým podmínkám a nerezivěl.

Pro úplnost raději dodejme, že bezpečnost závory závisí nejen na jejím provedení, ale také na způsobu upevnění na vrata či dveře. Proto je nezbytné dodržet přesně návod na instalaci uváděný výrobcem.

Běžné petlice s visacím zámkem

Ani nad běžnými závorami a petlicemi není třeba lámat hůl. Jen je třeba si důkladně zvážit, kam je umístíme a především, co mají za úkol chránit. Jejich účinnost můžeme zvýšit použitím kvalitního visacího zámku.

Při použití v exteriéru je vždy praktické volit výrobky, které jsou chráněné proti korozi, například gumovými kryty.

Zamkněte bezpečně chatu či chalupu, odradíte nevítané vetřelce

Jak na to

Nejrůznější druhy petlic lze pořídit za částky od pár desítek korun až okolo 500 korun. Závisí především na masivnosti jejich provedení. Samotné zámky v závislosti na míře odolnosti vůči překonání od necelé stokoruny po několik set korun.

Závory a zástrče

Ačkoli z hlediska zabezpečení představují závory a zástrče spíše úsměvnou variantu, své uplatnění i tak mají. Všude tam, kde potřebujeme dveře mít zavřené, ale instalace klasického dveřního kování se zámkem a klikou by byla zbytečná nebo i nereálná. Není náhodou, že se s nimi nejčastěji setkáváme na králíkárnách, chlívcích a kadibudkách.

Podle robustnosti a mechanické složitosti je možné objevit tyto výrobky za cenu pod padesátikorunu i za necelé tři stovky.

Anketa

Máte kůlnu či zahradní domek dobře zabezpečené?
Samozřejmě!
18,3 %
Nu, snad ano...
35,5 %
To nevím.
4,2 %
Asi ne, asi by to chtělo něco lepšího...
21,4 %
Ne.
20,6 %
Celkem hlasovalo 2502 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Zabezpečte okna, dveře i chytré spotřebiče

Při vloupání jsou nejzranitelnějšími místy okna a dveře, proto by měly mít vlastní bezpečnostní prvky. S rozvojem inteligentních technologií přibývá chytrých...

Výběr článků

Načítám