Hlavní obsah

O dovolených mají zloději žně. Na co pamatovat, aby nenavštívili i váš opuštěný byt

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Nastal čas dovolených a mnozí Češi vyrážejí na cesty. S tím pochopitelně souvisí i to, že své byty či domy zanechávají opuštěné. A zatímco si užívají zaslouženého odpočinku, zlodějům nastává jedno z nejrušnějších „pracovních” období. Přitom zabránit jim, aby vnikli i do vašeho opuštěného bytu, není složité. Stačí se držet několika osvědčených zásad.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

V loňském roce došlo podle statistik kriminality Policie ČR celkem k 2771 krádežím vloupáním do bytů a k 2554 krádežím vloupáním do rodinných domů. Zloději majitelům nemovitostí způsobili škody celkem za více než 300 milionů korun.

Počet krádeží vloupáním v letních prázdninových měsících, kdy jsou byty i domy ponechané bez dozoru častěji než po většinu roku, přitom představoval téměř pětinu z celkového počtu.

Na svůj odjezd neupozorňujte

Ochraně svého bytu či domu byste proto měli před odjezdem na dovolenou věnovat zvýšenou pozornost a učinit několik praktických opatření, která riziko vloupání v době vaší nepřítomnosti mohou významně snížit.

Především neupozorňujte na svou plánovanou nepřítomnost. O tom, že domácnost na delší dobu opustíte, se svěřte jen nejbližším příbuzným či přátelům. Rozhodně se vyvarujte masivního sdílení informací o odjezdu na dovolenou na sociálních sítích.

„Obecně platí, že je dobře být opatrný při šíření informací o vybavení vašeho bytu, o cenných uměleckých objektech, hodnotné elektronice a dalších cennostech, které se v něm nacházejí. Nejen před odjezdem na dovolenou,“ upozornil Jan Vlček ze Slavia pojišťovny.

Nic nezkazíte tím, když vyvoláte dojem, že jste pořád doma a nikam jste neodjeli. Například požádejte souseda, aby vám vybíral poštovní schránku. Nezatahujte žaluzie či závěsy. Pořídit si můžete i elektronická spínací zařízení, která lze nastavit tak, aby v určeném čase rozsvítila v domě či bytě světla, zapnula televize a podobně.

Zabezpečte přístup do domu

Mnohdy nestačí jen zamknout byt či dům na dva západy. Zkontrolujte stav vchodových, nejlépe bezpečnostních dveří a perfektní funkci zámků. Pozornost věnujte i stavu zárubní a jejich usazení do zdiva, stejně tak pečlivému uzavření oken.

V případě rodinného domu pečlivě zkontrolujte i jeho okolí. Nezapomeňte například uklidit žebříky, které by pachatel mohl použít ke vloupání.

V případě, že máte doma nějaké cenné věci, šperky apod., uložte je, pokud tu možnost doma máte, do bezpečnostní schránky, nejlépe pevně zabudované do zdi. „Pokud trezor nemáte k dispozici, dohodněte se s blízkými o jejich dočasném uložení u nich nebo využijte služeb některé ze společností, které takovou službu poskytují,“ doporučil Vlček.

Ochránit svou domácnost před zloději můžete i prostřednictvím tzv. virtuální ochrany. Tou je například viditelně umístěná a blikající maketa kamery nebo zřetelná tabulka se psem a nápisem „Tady hlídám já”.

Pojistit domácnost lze i na deset dní

I když naprostá většina domácností je chráněna pojištěním, které kryje i škody spáchané vloupáním, stále ještě alespoň čtvrtina až třetina Čechů pojištění domácnosti sjednané nemá.

Opuštěnou domácnost pochopitelně mohou ohrozit i jiná rizika než jen riziko vloupání. Přesto není od věci, pokud domácnost pojištěnou nemáte, uzavřít alespoň krátkodobé pojištění domácnosti po dobu vaší nepřítomnosti. To pak kryje především škody způsobené právě vloupáním.

„Toto připojištění si nejčastěji sjednávají mladí lidé, kteří bydlí v nájemních (startovacích) bytech a při svých cestách a dovolených se chtějí vyhnout nervozitě z případného vykradení v době svojí nepřítomnosti,” doplnil pro Právo Jan Vlček.

Krátkodobé pojištění domácnosti je ale možné sjednat jen u několika tuzemských pojišťoven (ČSOB Pojišťovna, Kooperativa a Slavia), a to jako připojištění k cestovnímu pojištění.

Krátkodobé pojištění domácnosti
PojišťovnaČasové obdobíLimit pojistného plněníPojistné
ČSOB Pojišťovnado 10 dní100 tisíc Kč85 Kč
300 tisíc Kč130 Kč
11 - 30 dní100 tisíc Kč169 Kč
300 tisíc Kč259 Kč
Kooperativado 14 dní200 tisíc Kč180 Kč
300 tisíc Kč280 Kč
400 tisíc Kč380 Kč
500 tisíc Kč480 Kč
14 - 30 dní200 tisíc Kč250 Kč
300 tisíc Kč390 Kč
400 tisíc Kč530 Kč
500 tisíc Kč670 Kč
Slaviamax. 60 dní150 tisíc Kč150 Kč
Zdroj: pojišťovny

„V rámci cestovního pojištění nabízíme možnost uzavřít pojištění domácnosti na cesty, které lze sjednat jen k zahraničním cestám,” uvedl pro Právo Petr Milata z ČSOB Pojišťovny.

„Krátkodobé pojištění domácnosti klientům nabízíme formou připojištění v rámci cestovního pojištění KOLUMBUS. Vztahuje se na vykradení domu nebo bytu, živelní pohromy, požár, výbuch, vodovodní škody nebo například vandalismus,” upřesnil Milan Káňa z Kooperativy.

Jak už sám název napovídá, domácnost si pojistíte jen krátkodobě, resp. po dobu, kdy bude opuštěná. ČSOB Pojišťovna a Kooperativa nabízejí několik variant, a to jak u délky pojištění (maximálně 30 dní), tak u pojistných limitů (maximálně 300 tisíc korun, resp. 500 tisíc korun). Slavia domácnost pojistí maximálně na 60 dní, s limitem plnění 150 tisíc korun. Pojistné se odvíjí od zvolené doby pojištění a limitu plnění.

Asistence v opuštěné domácnosti

Česká pojišťovna (ČP) nabízí klientům pojištění asistence v opuštěné domácnosti. „Jedná se o nadstandardní asistenční služby. Ty jsou obsaženy ve variantě cestovního pojištění Exclusive. U nižší varianty Standard lze nadstandardní asistenční služby připojistit. Na týdenní dovolenou po Evropě stojí balíček nadstandardní asistence při sjednání on-line 60 korun,” uvedla pro Právo Ivana Buriánková z ČP.

Toto pojištění se týká závažných nouzových situací (např. unik vody, živelní událost apod.). V případě pojistné události asistenční služba zorganizuje a uhradí náklady za provedení opatření, která zabrání zvětšování rozsahu nastalé škody. Jedná se například o zabezpečení dveří a oken, uzavření přívodu vody/plynu apod. Asistenční služba také zorganizuje a uhradí náklady na ostrahu opuštěné domácnosti, která by vzhledem k rozsahu poškození zůstala nezabezpečená. Asistence se sjednává s limitem 35 tisíc korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám