Hlavní obsah

Venkovní dlažbu volte chytře a pokládejte hravě

Právo, Karolina Černá

Příjezdovou cestu k domu, ke garáži, terasu nebo prostor u bazénu vydláždíme tak, aby výsledek ladil se stylem stavby, zahrady i s okolím. Dbáme na kvalitu dlažby. Měla by být odolná, mrazuvzdorná a s protiskluzným povrchem. Jak ji poznáme?

Foto: Bauhaus

Extra silná slinutá dlažba Red Wood dodá terase či zahradě moderní vzhled. Rektifikovaný rozměr ulehčuje pokládku na terče, ale i do štěrkového lože s minimální spárou. Cena 549 Kč/m2.

Článek

V popisu výrobku zjistíme nejen jeho složení, tloušťku/sílu a s ní související nosnost, která je důležitá hlavně u příjezdových cest, míst pro stání vozidla, ale také zda materiálu nevadí chemické látky a povětrnostní vlivy.

Čím méně surovina sákne vlhkost, tím lepší mrazuvzdornost můžeme očekávat.

Mrazuvzdorná dlažba bývá označena symbolem se sněhovou vločkou. Ideální je vybírat materiály s hodnotou pod 0,5 %, které si udrží kondici po řadu mrazivých zim.

Opatrnost je na místě

Z hlediska prevence úrazu je důležitá protiskluznost. Její míra se u dlaždic dělí do pěti skupin, od R9 do R13. Hlavním kritériem pro rozdělení je úhel sklonu krytiny, při kterém noha uživatele ztrácí oporu.

Hodnota pokrývá mírný sklon podlahy, např.: sklonu 6° odpovídá R9, strmý sklon 35° a více má označení R13.

Foto: Bauhaus

U mrazuvzdorné šedé slinuté keramické dlažby Leo oceníme protiskluznost třídy R12, která činí pohyb u bazénu mnohem bezpečnější. Cena 279 Kč/m2.

U vlhkých prostor, blízko bazénu, kde chodíme na boso, nás zajímá stupnice protiskluznosti dlažeb za mokra, značená A, B a C. Nejmenší riziko uklouznutí je u venkovních dlažeb s C. Dobrou volbou pro okolí zahradního bazénu je R12C.

Vybíráme dlažbu do exteriéru

Tipy a trendy

Pozor dáváme i na stav dlažby. Rozhodující je otěruvzdornost (PEI), která se také dělí do pěti kategorií. Nejvyšší, pátý stupeň označuje nejvyšší trvanlivost vzhledu povrchu, i když jsme na něj při chůzi či přejíždění nanesli písek, drobné kamínky.

Co se vyplatí

Před nákupem dlažby zvážíme její množství. Mnoho výrobců i prodejců nabízí ke konkrétní pokládce kalkulaci zdarma. Větší balení často vychází cenově výhodněji.

Případný nadbytek oceníme při výměně poškozeného dílu a jeho náhradě kusem stejné šarže.

Chcete propojit dům se zahradou? Vyzkoušejte keramické dlaždice

Tipy a trendy

Zajímáme se o způsob realizace dlážděného povrchu. Některé dlaždice a desky umožňují pokládku do pískového, maltového a štěrkového lože i na lepidlo.

Pokládku dlažby na lepidlo nebo do štěrkopískového lože nahrazují při rekonstrukci teras robustní terče z pevného polypropylenu.

Foto: Hornbach

Keramická terasová dlažba Flairstone Wood se hodí pro pokládku na terasové terče, do pískového, maltového a štěrkového lože, ocení drenážní nosnou vrstvu. Cena od 778 Kč/m2.

Montáž na terče je snadná, založená na suchém procesu. Navíc drží konstrukci v potřebné výšce, neohrožuje ji vlhko, větrá, lze pod ní vést nejrůznější rozvody.

Drenážní nosná vrstva podpírá dlažbu celoplošně, zamezuje kontakt s vodou na izolaci. Pokládku dlažby v nerovném, podmáčeném, svažitém a jinak náročném terénu svěříme raději odborníkům.

Materiály umějí imitovat

Keramická dlažba napodobí dřevo i kámen, sama o sobě vyniká širokou škálou barevných a reliéfních povrchů. Pro exteriér se hodí glazované slinuté dlaždice o síle min. 2 cm. Glazovaný povrch zvyšuje odolnost i mrazuvzdornost.

Beton je vysoce odolný, cenově dostupný a díky technologiím vzhledově variabilní, imituje snad jakýkoli materiál. Může vypadat jako dřevěné prkno, přírodní kámen, keramika, zvládne i lehce opotřebený retro vzhled.

Vyniká výběrem klasických i atypických tvarů a velikostí od malých kostiček po velkoformátové desky, skládat lze mozaiky a dekorativní ornamenty.

Foto: Diton

Skladebná betonová dlažba Kombi Marmo nabízí tři formáty dlaždic a vedle přírodní variace dalších šest barevných odstínů.

Kameninová dlažba je k dostání s glazurou či bez ní. U glazovaných produktů je barevnost dána odstínem glazury, v případě neglazovaných dlaždic se barva přidává přímo do materiálu. Při výrobě kameninových dlažeb je teplota vypálení a lisovací tlak výrazně vyšší než u keramiky, můžeme počítat s vysokou odolností.

Přírodní kámen (žula, rula, kvarcit, pískovec) vynikne na venkově v blízkosti chalup, roubenek a srubů. Přírodní kamenné povrchy si však nerozumějí s kyselinou. Chráníme je impregnačními nátěry proti pronikání vody, mechům a houbám.

Foto: Hornbach

Dlažba z přírodních křemencových mnohostěnných desek má lámané hrany a štípaný povrch. Pokládáme do maltového lůžka. Cena 599 Kč/m2.

Méně náročnou variantou jsou bezespárové kamenné koberce ze směsi speciálního pojiva a přírodních kamínků.

Optické hry
Takřka bezespárový povrch venkovní dlažby vytvoří velkoformátová dlažba s nízkou roztažností. Spáry také opticky mizí na dlažbě z desek s různými odstíny, optimální je mramorování. Využijeme-li tvarově různorodou dlažbu, spoje spár naopak vykouzlí na ploše originální malby.
Řada dlažeb je vhodná do interiéru i exteriéru, čehož využijeme u venkovní terasy oddělené prosklenými posuvnými dveřmi od kuchyně nebo obytné niky uvnitř domu. Docílíme tak dokonalého propojení.

Anketa

Máte na zahradě dlažbu v imitaci dřeva?
Ano a vypadá to moc pěkně!
8,7 %
Mívali jsme, ale už nemáme.
2,3 %
Ne, ale plánujeme ji pořídit.
6,3 %
Nemáme.
82,7 %
Celkem hlasovalo 1419 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Vytvarujte si zahradu podle svých představ

Není vaše zahrada v dokonalé rovině? Má naopak ostřejší spád? Je namístě zvážit zajištění svahu různými zídkami. Jakých a z jakého materiálu, to závisí na...

Výběr článků

Načítám