Hlavní obsah

Usnadněte si podzimní úklid zahrady

Během října a listopadu sklízíme nejen úrodu, ale také spadané listí. Půdu i trávník ošetříme před zimním spánkem, stromy zbavíme nemocných větví. Jaké pomocníky při tom využijeme?

Foto: Mountfield

Benzinová motorová pila GS 520 od výrobce Oleo-­Mac je vhodná na přípravu palivového dřeva i na práci kolem domu.

Článek

Renomovaní výrobci nabízejí podobné stroje v elektrické, benzinové a stále častěji i v aku variantě. Aku techniku pohání silný lithium-iontový akumulátor. Bateriový provoz má tu výhodu, že se obejde bez hluku, kabelů a emisí. Navíc si při používání odlišných aku přístrojů od jedné značky vystačíme s jedinou baterií a nabíječkou.

Při nákupu zahradních přístrojů a nářadí se zajímáme o kvalitu materiálů, ergonomii, bezpečnostní doplňky, jako je třeba zámek spínače proti nechtěnému spuštění stroje, a vychytávky ulehčující fyzickou námahu. Pohlídáme si nabídku servisních služeb i záruky nabízené dodavatelem.

Ke strojům, jako jsou motorové pily, štípače, prořezávače větví, přikoupíme ochranný oděv, rukavice, přilbu se štítem, brýle a sluchátka tlumící hluk!

Péče o půdu a trávník

Jednoúčelový kultivátor (též rotavátor) kypří a urovnává půdu na menších políčkách. Na podzim jím do záhonů zapracujeme kompost, hnůj. Jeho multifunkční bratr seká trávu, obrací seno, oře, kypří půdu, sází, sklízí brambory, převáží materiál a v zimě odhrne sníh.

Sekačka: Vyberte tu správnou

Zahrada

Trávník přestává růst koncem října, do té doby ho zkracujeme jednou týdně, užitkový na výšku 3 cm, okrasný na 2 cm. Na poslední sečení nezapomeneme, protože přerostlý vlhký trávník je líhní pro plísně.

Použít můžeme travní sekačky. Rotační model s horizontálně uloženým rotujícím nožem je nejrozšířenější, hodí se na středně vzrostlou trávu. Bubnové typy oceníme u vysokých porostů a náletových křovin v kopcovitých terénech.

Strunovým vyžínačem se dostaneme k hůře dostupným místům kolem zdí, plotů, keřů. Vřetenová ruční i motorem poháněná sekačka je určena zahrádkám do plochy 150 m². Opomenout nelze ani robotickou sekačku, inteligentní přístroj s pokročilým programováním a ovládáním.

Foto: Bauhaus

Elektrický vertikutátor Comfort 38 E Comfort Care frézuje, provzdušňuje trávník a sbírá travní plsť. Balení obsahuje vertikutační a provzdušňovací válec, včetně sběrného koše. Cena 2990 Kč.

Vertikutací trávník provzdušníme, zregenerujeme, zbavíme plevele, mechu, staré travní plstě. Nože vertikutátoru se postarají o rozřezání drnů, jeho pružiny vyhrabou všechny nečistoty na povrch.

Půda však nesmí být promáčená, jinak dochází k vytrhávání drnů a zalepování nožů hlínou. Nesmí být ani vyschlá a kvůli nožům příliš tvrdá. Vertikutaci provádíme nejlépe dva dny po dešti.

Křovinořezy, motorové kosy s vyměnitelnými nástavci, sekají trávník, prořežou křoviny, nebojí se komplikovaných členitých povrchů, zvládnou slabší větve stromů.

Užitečný odpad ze stromů

Hráběmi, vysavačem/fukarem odstraníme z terasy i ze zahrady spadané listí a větvičky. Nejprve je sfoukáme na hromadu, pak přepneme na zpětný chod a vše nasajeme do vaku vysavače/fukaru.

Benzinová pila: Silák pro práci v lese i na zahradě

Zahrada

Před nástupem mrazů odřežeme suché a škůdci napadené větve stromů i keřů, aby se choroby nešířily na další dřeviny. Běžné zahradnické nože a nůžky či lehká ruční pilka odstraní suché slabší větve. Na ty silnější vezmeme nůžky se srpovitou čelistí, pákový typ umožní vynaložit větší sílu.

S prořezávačem na teleskopické tyči dosáhneme do vyšších pater korun stromů i živých plotů. Nejsilnější větve řežeme klasickou nebo řetězovou pilou. Živý plot a keře ošetříme plotostřihem, případně křovinořezem.

Foto: Mountfield

Zahradní drtič Patriot PC 2500 využijeme při zpracování větví. Odolné nože ze speciální oceli se lehce vypořádají s větvemi o průměru až 40 mm.

Z ořezaných větších větví získáme štěpku, špalky. Drtič zahradního odpadu promění drobnější větve, odřezky z keřů i listí na užitečný mulč, kterým pokryjeme záhony. Štěpkovač zpracuje větve o průměru až 5 cm, které rozřeže na větší kousky, s nimiž zatopíme v krbových kamnech.

S většími poleny si poradí štípač dřeva. Maximální bezpečnost při práci zajišťuje jeho robustní konstrukce, ale také ochranná klec a pojistka uvolnění polena při výpadku proudu.

Zahradní nářadí
Sekera, smeták, motyčka, rýč, lopata, hrábě, sběrač ovoce – i tradiční nářadí zažívá pokrok. Například odlehčené hrábě se speciálními prsty či vějířem využijeme k hrabání a zároveň k pohodlnému sběru shrabaného materiálu. Vedle špičatého rýče existují verze s půlkruhovým tvarem sloužící na okraje trávníků a k oddělení záhonů. Drenážním rýčem tzv. sakovákem hloubíme do půdy díry a drážky, přesazujeme jím rostliny, sázíme stromy a keře.
Násady se vyrábějí z tvrdého dřeva, seženeme i zpevněné varianty vyztužené skleněnými vlákny. Pracovní část bývá z kvalitní nerez oceli. Rukojeti jsou ergonomické, protiskluzové z pružné termoplastické (TPR) gumy. Někteří výrobci sázejí na kombi systémy, kdy se k jedné většinou teleskopické násadě připojí různé nástavce (smeták, lopatka atd.)

Anketa

Máte štípačku na dřevo?
Ano, bez ní by to moc nešlo...
33,1 %
Měli jsme ji.
2 %
Ne, ale hodila by se.
19,6 %
Ne. A ani ji nepotřebujeme.
45,3 %
Celkem hlasovalo 901 čtenářů.

Reklama

Související články

Jak mít záhon jako ze žurnálu

Záhon pestrých květů promění zahradu v botanický skvost. Jak to ale zařídit, aby vypadal jako ze žurnálu a neodkvetl dřív, než v lese popadají žaludy?

Výběr článků

Načítám