Hlavní obsah

Proč moderní zahrádkáři používají aku techniku

Právo, Dana Jakešová

Žádný benzín, žádný kabel, žádný rámus. Je tichá, ekologická, úsporná. Není divu, že zahradní technika poháněná akumulátory se těší stále větší oblibě. Proč? Komfort s obsluhou je vítanou přidanou hodnotou, důvodů je ale mnohem více.

Foto: Mountfield

Aku zahradní vozík Greenworks G40GC má dvě poháněná přední kola s diferenciální neuzavíratelnou převodovkou a zadní plastové řídicí kolo s možností zabrzdění. Korba vozíku má objem 106 l a nosnost až 100 kg. Provozní doba je až 102 minuty.

Článek

Nemusíte do nich dolévat benzín ani olej. Moderní bezuhlíkové elektromotory používané v aku zahradní technice totiž na rozdíl od spalovacích motorů nic takového nepotřebují. Navíc mají ještě spoustu dalších výhod.

Nejenže je jejich provoz velmi tichý a bez zplodin, ale také mají mnohem vyšší účinnost než spalovací motory. Nejvyšší točivý moment, a tedy sílu, poskytují už od nejnižších otáček. Díky jednoduché konstrukci vyžadují elektromotory v aku zahradní technice jen minimální údržbu.

I ženy kutilky mohou mít vybavení dle svého gusta – růžové a lehčí

Tipy a trendy

Ta hlavní výhoda aku strojů ovšem spočívá v samotném pohánění.

„Moderní Li-Ion akumulátory představují technologickou špičku. Jsou spolehlivé, mají skvělý výkon a rychle se nabíjí,“ poukazuje na hlavní přednosti Karel Hromada, produktový manažer společnosti Mountfield.

Jedna baterie i pro 15 strojů

Srdcem aku techniky je tedy vždy lithium-iontová baterie. Ovšem v žádném případě není nutné ke každému stroji pořizovat speciální baterii! Tedy pokud si pořídíte některou z aku řad, které výrobci, respektive prodejci nabízejí.

Pak vám postačí jedna (a jedna nabíjecí stanice), a tu můžete používat pro kterýkoliv stroj z dané řady.

Foto: Fieldmann

Řada Aku Fast Power 20V nabízí výkonnost i dynamiku benzinových strojů. U větších strojů je využívána plná síla dvou baterií současně. Do menších strojů (vrtačky) se využívá jen jeden akumulátor. Řada zahrnuje 13 různých strojů.

„Držet se jednoho výrobce zahradní techniky se v tomto případě určitě vyplatí. Akumulátory totiž tvoří podstatnou část ceny kupované techniky,“ říká David Irmann, odborník na zahradní techniku společnosti Bauhaus.

Na trhu jsou k dostání jak aku řady, které nabízejí pouze základní stroje (např. rotační sekačka, strunová sekačka, pila a plotové nůžky), tak řady, které jsou opravdu pestré a nápadité.

Technika, která pomůže s úklidem podzimní zahrady

Tipy a trendy

„Naše nejširší řada v sobě zahrnuje např. i nyní velmi žádaný křovinořez, zahradní vozík, tlakovou myčku nebo třeba kompresor,“ uvedl Karel Hromada. Nejširší řada tak zahrnuje 15 strojů (od firmy Greenworks). Další z výrobců, Fieldmann, má v nabídce aku řadu zahrnující 13 různých nástrojů.

Co máme ještě při výběru sledovat?

Důležité jsou i další parametry. „Obecně se můžete odrážet od napětí, kterým jsou stroje poháněny. Čím je vyšší, tím jsou stroje silnější,“ popisuje Karel Hromada.

Co to znamená v praxi? „Pro nejmenší pozemky do 150 m² stačí akumulátorové travní sekačky pracující s napětím 24 voltů. Středně velké zahrady rodinných domů si zaslouží akumulátory vyšší střední třídy s napětím 48 voltů. Na rozlehlejší pozemky je lepší zvolit nejvyšší třídu akumulátorů s napětím 60 a více voltů,” radí David Irmann.

Foto: Hornbach

K dokonalé zahradě vám pomůže sekačka z nové aku řady for_q 40 V. Vodicí násada je výškově nastavitelná, má ergonomický tvar a lze ji zaklapnout, aby ji šlo uložit na co nejmenším prostoru. V násadě je zabudován ukazatel nabití baterie. Cena 3590 Kč.

Nezapomeňte ale také na výběr vhodné baterie. Čím větší má kapacitu, tím je výkonnější a stroj vydrží déle pracovat.

Na trhu jsou k dostání baterie s kapacitou 2 Ah, 4 Ah, 6 Ah, nebo dokonce 9 Ah. Baterie lze dobíjet prostřednictvím standardní nabíjecí stanice nebo rychlonabíječky.

Foto: Makita

Aku vyžínač z řady Makita Pink se hodí pro menší plochy, zejména na precizní vyžínání kolem překážek. Cena 3990 Kč.

Něžný design pro drsnou práci
Tvrzení, že nářadí jako aku šroubováky, sekače trávy a jiné vymoženosti jsou jen pro pořádné chlapy, je už dávno překonané. S moderní dobou dokážou i ženy bez problému zastat domácí práce: vrtání, šroubování nebo úpravu zahrady. Důkazem je i počin japonského specialisty na elektrické nářadí Makita. Nová produktová řada Makita Pink, zahrnující šroubovák, vysavač a vyžínač, je totiž určena speciálně pro něžné pohlaví. Předností, kromě designu, je i 12voltový, extra lehký a výkonný akumulátor, který práci značně zpříjemní.

Anketa

Využíváte na zahradě aku techniku?
Jedině aku, nic lepšího není
13,9 %
Pár aku pomocníků máme
54,6 %
Ne, nevyužíváme
28,4 %
Nemáme zahradu
3,1 %
Celkem hlasovalo 1398 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Cestičky dodají zahradě dynamiku

Chodníčky v zahradě mají své nezastupitelné místo, dodávají jí patřičný šmrnc. Mohou být rovné či klikaté. Mohou tajuplně zmizet a zase se objevit třeba mezi...

Výběr článků

Načítám