Hlavní obsah

Topení v kamnech nemusí být dřina

Právo, Hana Šmidrkalová

Chcete si dopřát pobyt na chalupě a přemýšlíte, jak zvládnete topit v kamnech, když se vám v noci nechce vstávat a přikládat? Malý návod, jak na kamna, přijde vhod.

Foto: Profimedia.cz

Pro přikládání do krbu je vhodné tvrdé dřevo – buk, dub, jasan a habr. Pro podpal skvěle poslouží smrk, borovice nebo modřín, protože hoří rychleji.

Článek

Co dělat, když kamna zlobí

Je možné, že komín či kouřovod špatně těsní a tím pádem přisává tzv. falešný vzduch.

  • Nechte prověřit komín (např. utěsnit komínová dvířka). Řádně sesadit kouřové trubky a poškozené vyměnit.
  • Pokud je špatný tah v komíně, musí kominík či kamnář najít příčinu a poté např. vyčistit komín, odstranit redukce kouřovodu, zvýšit komín, přivést dostatek vzduchu do místnosti.
  • Zkontrolujte všechna dvířka topenišť napojených na komín, případně je zavřete. To samé se může stát, pokud jsou otevřeny čisticí otvory do komína.
  • Důvodem špatného tahu může být i nesprávné palivo. Zkuste tedy použít jiný druh.

Kamna topí málo

Kamna mohou mít malý výkon, a proto nedokážou roztopit celou místnost.

Důvodem špatného vytápění může být znečištění kouřovodů a kamen. Řádně je tedy vyčistěte. Pokud saze ucpaly kouřovody natolik, že ani pročištění nepomůže, dokupte náhradní díly.

Kamna topí až moc

Dvířka popelníku nejsou zcela uzavřena. Těsnění dvířek či popelníku je poškozené. V tomto případě ho vyměňte.

Kamna čadí a zapáchají

Jde-li o nová kamna, může být příčinou vypalování ochranného laku, kamna také mohou být ušpiněna či zaprášena. V tomto případě kamna vyčistěte.

Tah komína je příliš malý. Zkontrolujte, zda není ucpaný sazemi. Pokud ano, zkuste ho vyčistit.

Hledáte ekologický způsob vytápění? Vyzkoušejte pelety

Jak na to

Jak vybrat ideální palivo

Kromě dřeva je na trhu k dostání mnoho druhů paliv. Dnes jsou velice populární ekobrikety či pelety. Tato paliva se hodí především pro dlouhodobé topení, dokážou prohřát místnost na příjemnou teplotu a vydrží sama hořet delší dobu, než je tomu u klasického dřeva.

Vhodnější je vybrat si oválné plné brikety, které díky většímu slisování vydrží hořet déle než hranaté brikety. Novinkou jsou tzv. noční ekobrikety. Třeba kůrové noční ekobrikety mají výhřevnost 18,6 MJ/kg, 10 kg vyjde zhruba na 90 Kč.

Charakteristická je pro ně tmavě hnědá až černá barva stromové kůry a nejvyšší možné slisování.

Foto: Profimedia.cz

Dřevěné brikety neobsahují žádnou síru, halogeny ani těžké kovy, mají jen malý podíl popela, který lze využít jako minerální hnojivo. Při jejich spalování nevzniká kouř ani zápach.

Proti dřevěným ekobriketám kůrové ekobrikety hoří a žhnou až dvojnásobně delší dobu – až 10 hodin.

Podle potřeby se nalámou na menší kusy, topeniště se zaplní zhruba do 1/2 (při hoření totiž všechny dřevěné brikety zvětšují objem). Skladovat se musejí v suchu!

Dřevěné brikety vás osvobodí od sekyrky

Nemáte-li čas a chuť shánět a štípat dříví, jsou pro vás dřevěné brikety ideální. Jejich pořízením získáte vysoce výhřevné palivo, suché a už naporcované, které uskladníte s minimálními nároky na prostor. Ve srovnání se štípaným dřívím jsou dřevěné brikety levnější investicí.

Foto: Profimedia.cz

Dřevěné brikety jsou ve srovnání se štípaným dřívím levnější investicí. Příjemným bonusem je i fakt, že nehrozí žádné zašpinění, a navíc máte k dispozici vysoce výhřevné dokonale suché palivo.

Zmenšily se vám během dlouhé zimy zásoby dřeva a nemáte čím topit? Vyhněte se rychlému shánění nepříliš proschlého dřeva a vsaďte na ekobrikety.

Při skladování briketám nedělá dobře přímý kontakt s vodou, naopak chlad a přirozená vzdušná vlhkost jim nevadí.

Jak poznat kvalitní dřevěnou briketu

Je vyrobená z čistého dřevního odpadu (pilin, hoblin, kůry) bez dalších příměsí (laků, lepidel, kamínků atd.), je stlačena na vysokou hustotu, má nízkou zbytkovou vlhkost, po shoření zůstane jen malé množství popela, které můžete využít jako zahradní hnojivo.

Anketa

Topíte dřevěnými briketami?
Ano, běžně.
15,9 %
Občas.
23,8 %
Ne, nikdy.
53,1 %
Nemáme kamna na pevná paliva.
7,2 %
Celkem hlasovalo 1720 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak správně topit v krbových kamnech

V klasických krbových kamnech a vložkách zatápíme suchým dřevem, briketami či peletami. Nikdy do topeniště nevkládáme neúměrně dlouhá polena, k podpalu...

Výběr článků

Načítám