Hlavní obsah

Správná údržba prodlouží životnost krbových kamen

Právo, Sylva Svobodová

Krbová kamna vyhřejí obytný prostor a vykouzlí pohodovou atmosféru v mrazivých dnech. Naše spokojenost s nimi závisí nejen na správné volbě typu kamen, ale i pravidelném čištění a údržbě.

Foto: WWW.SOLO.CZ (3x)

Oheň v krbu nebo krbových kamnech rychle vyhřeje interiér a zútulní každý obytný prostor.

Článek

Krbová kamna musí mít už od pohledu pevnou a stabilní konstrukci, precizně zpracované detaily a povrchovou úpravu. Všímáme si také utěsnění dvířek a těsnění kolem skla, prohlédneme si způsob zavírání dávkovacích dvířek, jejich kotvení.

Foto: WWW.GIVE.CZ

Novinkou jsou krbová kamna HASS+SOHN Skive, která nabízejí možnost přikládat polena dlouhá až 50 cm. Materiál plechová kamna, cena 18 905 Kč.

Podle odborníků jsou nejoblíbenější kamna s malým výkonem, vhodná pro pasivní domy a bungalovy. Vynikají pěkným designem a mají možnost zapojení centrálního přívodu vzduchu.

Cení se i kamna s teplovodním výměníkem, která vytopí celou domácnost a ohřejí vodu.

Jak poznáme kvalitní krbová kamna

Účinnost spalování musí být minimálně 75 %, raději 80 %.

Kamna mají mít primární a sekundární přívod vzduchu a topeniště snadno čistitelné, dostatečně velké (alespoň pro 33cm polena). Nad topeništěm je clona, která u nekvalitních kamen často chybí.

Foto: WWW.GRENA.CZ

K izolaci krbových kamen slouží nekonstrukční desky Grenalight, které jsou bezpečné, nehořlavé a zdravotně nezávadné. Vyrobeny jsou ze 100% přírodních materiálů, samostatně je lze použít k izolaci stěn a stropů od jakéhokoliv zdroje tepla.

Dále preferujeme popelníkovou zásuvku s co největším objemem.

Zábrana proti vypadávání popela má být vyjímatelná a minimálně 8 cm vysoká. „Chybou je, když zákazníci vybírají kamna jenom pohledem a nezajímají se o výkon. Vybraná kamna pak nemusí odpovídat jejich potřebám. Vždy musíme vědět, jak velký prostor chceme vytápět, a teprve následně volit design,“ říká odborník Tomáš Sádecký z internetového portálu Give.

Na co dejte pozor

Na špatný výrobek nás může upozornit i hmotnost: kvalitní kamna mají 100 kg a více (souvisí to s množstvím použitého materiálu ve výrobě).

Foto: WWW.MOUNTFIELD.CZ

Krbová kamna Lascar bílá lesklá mají čisté linie a exkluzivní vzhled. Kamna zaujmou velkou šíří topeniště, v klidu lze použít i polena dlouhá 50 cm. Cena 17 400 Kč, topný výkon 8kW.

Mělo by nás varovat, když prodejce doporučuje udržet vzdálenost kamen od zdi 50 cm, což vypovídá o velkém rozpálení povrchu kamen a nebezpečí popálení (u značkových výrobců je minimální délka ode zdi 20 cm).

Foto: WWW.GIVE.CZ

Krbová kamna HAAS+SOHN VisbyTV jsou s teplovodním výměníkem, splňují podmínky provozu od roku 2018, mají snadné a jednouché patentované čištění výměníku, cena 30 648 Kč.

Rovněž se zajímáme o záruční a pozáruční servis, možnost objednání náhradních dílů (značkoví výrobci drží díly i po ukončení výroby až 10 let), možnost výměny poškozených kachlí apod.

Kamna v kondici

Jak moc se nám budou krbová kamna zanášet, záleží na volbě paliva. Druh paliva má totiž vliv na výhřevnost i čistotu. Nekvalitní materiál zanáší vnitřek kamen, ale i komín (od roku 2011 je provádění každoroční revize komínů odborným technikem přímo stanoveno zákonem).

Foto: WWW.SOLO.CZ

Skvělým tipem je tzv. čisticí poleno, které chemickou cestou odstraňuje nečistoty a usazeniny ze spalinových cest kamen. Doporučená frekvence použití je podle četnosti topení jednou za 2 až 3 měsíce. Cena 159 Kč, k dostání v hobbymarketech.

Krbová kamna se zpravidla čistí jednou za 3 až 4 dny, záleží, jak často topíme a jak velkou máme nádobu na popel. Nedoporučuje se ale dlouho nechávat popel v kamnech, protože do sebe nasává vlhkost a součásti korodují. Na konci topné sezóny vždy provedeme důkladnější vyčištění. Zásadou je, že topidlo musí být vždy vychladlé.

Foto: WWW.MOUNTFIELD.CZ

Krbová kamna Sara - capuccino jsou moderní a nadčasová, vhodná do menšího interiéru. Přikládat lze dřevěnými poleny, ekobriketami, uhelnými briketami. Cena 13 400 Kč, topný výkon 2-6,3 kW.

Vysavač to umí

Ruční vybírání popela a sazí je pracné a hodně se přitom práší. Rychlejší a pohodlnější variantou je vysavač, který vybere popel i ze špatně přístupných míst. Zvolit můžeme samostatnou kovovou filtrační nádobu, kterou napojíme na multifunkční vysavač. Nebo si rovnou pořídíme speciální vysavač na popel a hrubé nečistoty.

Foto: WWW.KÄRCHER.CZ

Speciální vysavač vysaje vychladlý popel a hrubé nečistoty i z hůře přístupných míst v krbových kamnech nebo v krbu. Přístroj je vybaven kovovou nádobou a sací kovovou hadicí.

„Sofistikovaný vysavač je pohodlnější, protože disponuje kovovou nádobou a sací hadicí z kovu, která zajistí bezpečnost při vysávání vychladlého popela. Ten se pak snadno z nádoby vysype,“ vysvětluje Vlastimil Firman ze společnosti Kärcher.

Foto: WWW.SOLO.CZ

Rukavice nejsou zbytečné, protože nás chrání při manipulaci s krbem. Prstová rukavice je vyrobená z kvalitní štípané usně s bavlněnou podšívkou a praktickým ouškem k zavěšení. Na výběr jsou varianty pro leváky a praváky. Cena od 119 do 149 Kč.

TIP Popel ze dřeva a ekologických paliv můžeme využít ke kompostování. Krbová kamna čistíme, protože pohled na začouzené sklo není nic pěkného. Použijeme speciální gelové čističe určené přímo na krbová skla, nebo běžný saponát.

Využít lze i jemný popel u kamen (pouze ten z dřeva, dřevních briket a pelet), který leží na dně krbu. Jemný popílek nabereme na suchý ubrousek, krouživými pohyby pak opatrně otíráme sklo. Nakonec čistým hadříkem doleštíme.

Dobrá rada

Před vlastní instalací kamen je nutné mít zkolaudovaný komín nebo provedenou platnou revizi od kominíka. Krbová kamna umístíme v domě na podlahovou krytinu z nehořlavého materiálu (dlažba, podstavný plech nebo sklo), v blízkosti výstupu z komína.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám