Hlavní obsah

Škola a práce z obýváku? Jde to

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikdo netušil, že rodiče budou pracovat pro firmy z domova, do toho učit vyjmenovaná slova, matematické rovnice a vařit každý den teplé obědy. Je to náročné, chce to nadhled, uspořádat si vnitřní priority a nastavit dobrý režim.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Plánujte a vyhněte se extrémům. S dětmi střídejte aktivity, rozdělte si den na více bloků. Ostatní, které nezatěžuje povinná školní docházka, ale také musejí být ve střehu.

Nejhorší je práci přehnat, sedět celé dny za počítačem a pak před obrazovkou. Je důležité mít čas jen na sebe, zrelaxovat a pečovat o svoji duši, tělo.

Pravidla na doma

Home office využívala doteď jen 4 % lidí, proto není divu, že to v současné situaci mnozí nezvládají. Zkuste se tedy držet jasných pravidel a dodržujte je!

Základem je jasně vymezený prostor pro práci. Nelze se stěhovat s notebookem pokaždé jinam, natož pracovat z křesla či z postele, navíc v pyžamu.

Jak sladit home office a domácí učení během koronaviru

Věda a školy

Určete si i jasnou pracovní dobu, jinak budete začátek odkládat do nekonečna, nebo naopak pracovat i v sobotu, neděli. Svoji pracovní dobu sdělte kolegům a vzájemně se přizpůsobte. Jinak máte telefonáty i během večeře.

Co můžete, přesuňte z digitálu do offline prostředí, nejlépe na papír. Porady v běžném režimu jsou také offline, s kolegy se vidíte naživo, diskutujete, nejste stále přikováni k obrazovce.

Nezapomínejte na denní rituály, které jasně předělí pracovní dobu a volný čas - jóga na podložce, procházka, šálek kávy.

Papír versus počítač

Zkuste technologie utlumit na minimum a pracovat více než jindy s obyčejným papírem. Návrat k němu je pozitivní, zklidňuje a podporuje myšlenky.

Co se dá přesunout na papír? Týdenní plánování: ukáže na komplexnější úkoly, které jsou rozdělené na menší celky a lépe se zvládají.

Jak být efektivní při práci z domova

Zdraví

Po ruce mějte i obyčejný trhací blok, vše, co vás napadne, může mít cenu zlata. Rukou si pište i během telefonátů s kolegy, s rodinou, přáteli. Myšlenky na papíře zůstanou, nevypaří se.

Napsat si své nápady, kreslit, čmárat, poznamenat si inspirace. To všechno má dobrý vliv na naši psychiku. Vezměte konečně deník ze spodní zásuvky a každý den si zapište, co hezkého jste prožili a za co jste vděčni (platí i pro ajťáky!).

Základ úspěchu

Jsou to jednoznačně „to do” listy. Napište si, co musíte za den udělat, stihnout a odškrtávejte (je to hezký pocit). Někdy se povedou tři věci, někdy jen jedna, jindy pět.

Otravné úkoly udělejte hned ráno, ať vás celý den nestraší. Na dobu po obědě nechte ty kreativní, které vás baví.

Anketa

Jak zvládáte práci z domova?
Mám oddělenou kancelář, takže v pořádku.
15,5 %
Nemáme kancelář, pracuji v obýváku nebo kuchyni a zvládám to.
64,8 %
Je to hrůza, chci zpátky do práce.
7,4 %
Nemohu pracovat z domova.
12,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 489 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám