Hlavní obsah

Rekonstrukce průchozí koupelny krok za krokem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se manželé Novákovi nastěhovali do panelového domu po prarodičích v Praze na Pankráci, věděli, že je velmi brzy čeká rekonstrukce bytového jádra a koupelny. To totiž zůstalo od té doby, kdy ho před desítkami let postavili, bez jediné změny.

Článek

Maličká průchozí koupelna s plechovým umyvadlem, automatická pračka s odtokem do vany umístěná díky nedostatku prostoru z části ve dveřích, tenoučké umakartové stěny, mnohá poškození a naprostý nedostatek prostoru. To byla původní situace, kterou mnozí obyvatelé panelových domů jistě dobře znají. Nezbývalo tedy než našetřit na rekonstrukci bytového jádra.

Kde ušetřit místo?

Jedinou možností, jak ušetřit prostor, bylo nakonec posunutí WC do prostoru na konci bývalé chodby a původní prostor WC propojit s koupelnou. Pak již bylo na řadě rozhodnutí, jak bude koupelna vypadat a co všechno se do ní vejde.

Existuje velká vana do 120 cm?

Jak bylo řečeno, manželé Novákovi se i díky blížícímu se přírůstku do rodiny nehodlali spokojit se sprchovým koutem a chtěli mít v koupelně vanu. „Původně nás zaujala asymetrická vana Logic Offset od švédské značky Gustavsberg. Řada Logic je totiž přímo pro panelákové koupelny navržena. Díky zachování průchodnosti koupelny nám ale zbyl prostor na vanu v délce pouhých 120 cm, což bylo i na Logic Offset málo. Ale přesto nám tato vana pomohla, protože nás přivedla k celé řadě dalších různě tvarovaných van Gustavsberg, které jsme dříve neznali.

Nakonec jsme vybrali rohovou vanu Dodona 120,“ říká Lukáš Novák. Díky této vaně se podařilo využít prostor, který vznikl rozšířením koupelny o prostor původního WC. Zbytek prostorového uspořádání již vyplynul téměř sám.

Dvoje dveře do koupelny

Těžkým úkolem bylo podle majitelů také vybrat vhodné dveře. Nejen že v koupelně jsou dvoje dveře proti sobě, ale jedny z nich pak ústí do chodby v přímé blízkosti dveří na WC a dveří do ložnice.

„Tolik dveří na jednom místě nabízelo mnoho možností, kam které otevírat. Neustále jsme kreslili různé varianty a pořád nám přišlo, že nebudeme dělat nic jiného, než se vyhýbat jedněm dveřím, abychom mohli otevřít druhé, dveře do sebe budou narážet a celkově to bude velmi nešikovné,“ popisuje situaci Lukáš Novák.

Řešení nakonec přišlo v podobě posuvných dveří. „Zavrhli jsme posuvné dveře ve stavebním pouzdře, protože by bylo velmi komplikované na toto stavební pouzdro zavěšovat umyvadlo,“ říká pan Procházka, který se svou stavební firmou celou rekonstrukci zajišťoval. „Běžné posuvné dveře umístěné zvenčí na stěně se nám zase zpočátku nezdály, protože moc vystupují do prostoru a navíc při dovření zcela nedoléhají, “dodává Lukáš Novák. Vše nakonec vyřešily posuvné dveře Kevin od firmy Orsabac, vyvinuté přímo pro úpravy bytových jader v panelovém domě.

Vnější hrana křídla dveří Kevin vystupuje pouze 35 mm do prostoru, což ušetří místo a v tomto případě to také umožnilo zajíždění dveří za automatickou pračku. Dveře jsou navíc ideální do koupelny i tím, že jim nevadí vlhkost, ve vlhkém prostředí se nekroutí, nehnijí apod. Na rozdíl od jiných posuvných dveří navíc nabízí záruku obvodové těsnosti, tedy žádné mezery mezi stěnou a křídlem.

Dá se ušetřit na obkladech a dlažbě?

Při vybírání obkladů a dlažby do koupelny měli manželé Novákovi jasno především v barevných tónech. Chtěli příjemné přírodní barvy, líbily se jim hnědé odstíny. „Nechali jsme si udělat několik návrhů s využitím nejčastěji používaných značek. Návrhy se nám líbily, méně ale už cena přes 40 tisíc korun. Počítali jsme totiž s asi o polovinu nižší částkou,“ říká Kateřina Nováková.

Při hledání řešení nakonec padla volba na obklady Conero Numana (světlé), Conero Sirolo Giallo (béžové), Lamiera Rust (malé tmavě hnědé) a dlažbu Serenissima, vše od společnosti CD Group. „Vybrali jsme si odstíny, které se nám velice líbily, a celé nás to vyšlo na necelých 10 tisíc, tedy čtvrtinu původního návrhu,“ pochvaluje si paní Nováková.

Obklady kombinují bílou a béžovou barvu, vana je obložena menším formátem v tmavě hnědé barvě připomínající měď. „Stejné dlaždice jako na obložení vany jsme použili i místo listely, čímž jsme ušetřili mnoho peněz a přitom jsme se vzhledem velmi spokojení,“ dodává Lukáš Novák.

Umyvadlo a toaleta

„Při výběru umyvadla a toalety jsme ale již zůstali u řady Gustavsberg Logic, především díky kvalitě švédské keramiky a dokonale hladkému E+ povrchu, na kterém se neusazuje vápník ani nečistoty. Což je pro mne, jako nastávající maminku, velice důležité,“ říká Kateřina Nováková.

Vedle zkosené vany se tedy objevilo asymetrické umyvadlo Logic 57, které je díky svému natočení velice dobře přístupné. Kombi toaleta Logic měří na délku pouze 65 centimetrů a kromě místa šetří i vodou. Zvolena byla díky již zmíněnému E+ povrchu, ale nabízí i další výhodu – zpomalovací sedátko Soft Close. „Nejen že neudělá ránu při pádu dolů, ale může zachránit i dětské prstíky od skřípnutí,“ vysvětluje s úsměvem tuto volbu paní Nováková.

Baterie a doplňky nejsou detail

Výběr baterií a doplňků si manželé Novákovi nechali na konec. „Domnívali jsme se, že to bude již jen takový detail, ale nakonec jsme zjistili, že potřebujeme nejen baterie, ale i celou řadu jiných drobností, takže jsme opět trávili spoustu času vybíráním.“ Při sestavení seznamu doplňků se na něm objevilo více než 10 věcí. Závěs na toaletní papír, háčky na ručníky, polička, držák sprchy, mýdlenka a podobně.

„S připočtením cen nějakých hezkých vodovodních baterií se částka blížila ke 20 tisícům, což nás doslova dostalo. Tuto část vybavení koupelny jsme asi zprvu podcenili,“ vzpomíná Kateřina Nováková. Nakonec padl výběr na české vodovodní baterie Metalia. „Objevili jsme je u firmy Novaservis společně se všemi dalšími doplňky, které jsme potřebovali. A navíc jsme se vešli s celkovou částkou do 10 tisíc,“ dodává Lukáš Novák.

Dva perné týdny

Celá rekonstrukce, včetně vybourání starého jádra, trvala dva týdny. „Velice mile nás překvapila realizační firma. Bylo vidět, že vše je předem promyšlené a klapalo to jako hodinky,“ pochvalují si manželé Novákovi. Demontáž staré koupelny, vybourání, vyzdění, nové rozvody vody a elektřiny, veškeré stavební práce, položení dlažby, obkladačské práce, doprava, manipulace, odvoz odpadu atd., to vše se stihlo za dva týdny. „Tato přestavba byla díky zachování průchodnosti poměrně atypická a tedy o něco komplikovanější, než jaké běžně dělám, ale myslím, že výsledek se povedl,“ říká pan Procházka z realizační firmy.

„Za veškerou práci na klíč si pan Procházka řekl přibližně o 50 tisíc korun, což nám přišlo velice slušné. Navíc byl ochoten průběžně reflektovat naše připomínky a měnící se představy, a zhostil se i některých nestandardních úkolů navíc, jako například otočení dveří do ložnice či zavěšení nové kuchyňské linky na vnější stranu nové stěny. S jeho prací jsme byli velice spokojeni,“ říká Lukáš Novák a s úsměvem dodává: „Teď už se ale těšíme, až se po dvou perných týdnech vrátí náš život zase do normálu. A do nové koupelny.“

CELKOVÝ ROZPOČET REKONSTRUKCE KOUPELNY
PoložkaCena
Vana: Gustavsberg Dodona 1209983 Kč
Umyvadlo: Gustavsberg Logic 573700 Kč
Toaleta: Gustavsberg Logic 10 FS10 300 Kč
Baterie umyvadlová: Metalia 56 chrom stojánková s ekokartuší2722 Kč
Baterie vanová: Metalia 56 chrom nástěnná vanová s ekokartuší2722 Kč
Koupelnové doplňky: závěs toal. papíru, mýdlenka, držák houby, drátěná police, háčky na ručníky, posuvný držák sprchy, odpadkový koš4096 Kč
Obklady: Conero Numana 20x20 (12,4 m2), Conero Sirolo Giallo 20x20 (17,8 m2), Lamiera Rust 10x10 (3 m2)7249 Kč
Dlažba: Serenissima 33x333 (6 m2)2094 Kč
Dveře 1: posuvné dveře Kevin plné8100 Kč
Dveře 2: posuvné dveře Kevin se zrcadlem10 336 Kč
Realizace a veškeré práce: p. Tomáš Procházka52 250 Kč
Veškerý ostatní stavební a instalační materiál: p. Procházka25 615 Kč
CELKEM:139 167 Kč

Foto: archiv časopisu PANEL PLUS a firmy Gustavsberg

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám