Hlavní obsah

Okna i žaluzie myjeme efektivně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ideální počasí k mytí oken nastává, když je pod mrakem a kolem 20 °C. Umývat bychom je měli podle míry znečištění dvakrát až čtyřikrát do roka. Ne však když mrzne, protože to půjde špína špatně dolů a voda bude zamrzat. Velké teplo ale také škodí, protože voda na skle příliš rychle schne. Jak si mytí oken usnadnit?

Foto: PKS Okna

Po očistě rámů namočíme rozmývák nebo houbu do čisté vody s kapkou čističe a vytvoříme na okně pěnu.

Článek

Žaluzie

Zbavíme je nečistot ještě před samotným mytím oken. Největší plochu žaluzií myjeme tak, že je sklopíme do svislé polohy a lamely čistíme vlhkým, a poté suchým hadříkem. Totéž provedeme i z druhé strany po otočení žaluzií. Nakonec je dáme do vodorovné polohy, aby lamely mohly vyschnout.

Parapety

Umyjeme je nahrubo před mytím oken a na čisto až po dokončené okenní očistě.

Myjte jako profíci

Připravíme kbelík s teplou vodou a tzv. rozmývák, speciální násadu připomínající váleček sloužící k rozetření mycího prostředku. Použít lze i houbu na mytí aut.

Důležité jsou vedle ekologických čističů i schůdky nebo štafle. Dále se hodí tři hadry, které nepouští chlupy. První dva využijeme k umytí a vysušení okenních rámů, s posledním udržujeme stěrku čistou. Dobrou službu nám prokáže stěrka s výměnnou gumovou lamelou nebo okenní vysavač.

Jarní detox potřebuje i domácnost

Jak na to

U oken vytáhneme žaluzie, sundáme závěsy atd. Očistíme okenní rámy vždy od vrchu navlhčeným hadříkem s trochou čistidla, a poté je přetřeme suchým hadříkem.

Rozmývák nebo houbu namočíme do vody s kapkou čističe a vytvoříme pěnu. Začínáme v nejvyšším bodě okna. Až rozmývákem odstraníme ze skla nečistoty, stáhneme vlhkost se špínou stěrkou/okenním vysavačem seshora dolů, ale třeba i zleva doprava. V rozích stěrka může tvořit tenké čáry, které pak rozleštíme papírovou utěrkou.

Jak mít doma neustále naklizeno? Začnete jarním úklidem a pak dodržujte jednoduchý systém

Styl

Po každém umytí provedeme kontrolu funkčnosti otevírání oken, kontrolu těsnění a odtokových drážek a provedeme jejich údržbu (promažeme, seřídíme kování).

Anketa

Trvá vám mytí oken dlouho?
Bohužel ano...
39,4 %
Jak kdy.
25,9 %
Obvykle ne.
10,4 %
Ne, mám to během hodinky hotové.
24,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4433 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Zvyšte hygienu, omezíte šíření viru

Mnoho lidí pracuje doma, ale stále je jich dost i na pracovištích. Všude je nutné dodržovat zvýšenou hygienu. Důležitý je správně prováděný úklid, vhodně...

Čistá domácnost? Pomůže chemie i roboti

Na jaře je pylová sezona na vrcholu, proto se vyplatí uklidit až v létě. Umýt okna, vyprat lůžkoviny, vyčistit čalouněné sedačky a křesla, zaměřit se na temné...

Výběr článků

Načítám