Hlavní obsah

Obývací pokoj přizpůsobte podle svých potřeb

Právo, Karolina Černá

Spousta rodin využívá obývací pokoj k setkávání a odpočinku. Někdy v něm ale potřebujeme pracovat, jindy jíst. V malých bytech slouží i k přespávání. Jak ho nejlépe zařídit?

Foto: IKEA (9x)

Klasický obývací pokoj slouží k setkávání, odpočinku a posezení.

Článek

Víme-li předem, že se náš společenský život odehrává venku a zároveň pracujeme spíše doma, vybavíme obývací pokoj spíše jako pracovnu. Pokud je místem, kde se scházejí rodina a hosté, dostane tu prostor velký jídelní stůl a široká pohovka s křesly rozestavěnými kolem konferenčního stolku. Obývák zastávající více funkcí rozdělíme na zóny.

Společenská místnost

Ústředním bodem obývacího pokoje bývá televize. Je-li umístěna v obývací stěně, zakryjeme ji zástěnou, takže se na ni nepráší a zbytečně nesvádí k zapínání.

Foto: IKEA

Rohová vícemístná pohovka. Vysoký opěrák poskytuje dobrou oporu pro šíji, přizpůsobí se tvarům těla. Cena 24 990 Kč.

Rodina se může sejít u velkého stolu, což je ideální při propojení obývacího pokoje a jídelny, nebo relaxačně na sedačce a sedácích u příjemného stolu.

Více soukromí poskytnou pohodlná ergonomická křesla uprostřed místnosti, obklopující odkládací stolek.

Foto: IKEA

Houpací křeslo (buk dýha) snese zátěž až 170 kg. Cena 3590 Kč.

Odpočinkovou a společenskou atmosféru podtrhneme knihovničkou, barem, krbovou stěnou a pokojovými rostlinami v květinové stěně, nejlépe v klidovém koutě u okna.

Foto: JEKO

Důležitým prvkem v obývacím pokoji může být jídelní kout, který slouží zároveň jako místo rodinných sešlostí.

Foto: HALMAR

Konferenční stolek Nina III (v bílé i hnědé variantě) má skleněnou horní desku, součástí stolku jsou dva taburety, které se dají jednoduše zasunout. Stolek šetří místo, hodí se i k velké sedačce. Cena 3239 Kč.

Jako ložnice

Zejména kvůli nedostatku místa v bytě slouží obývací pokoj také jako ložnice. Vysoké stropy nám umožňují vyřešit tuto situaci nastaveným patrem na spaní. Když to není možné, pomůže rozkládací pohovka určená k trvalému spaní (má jinou tvrdost a výplň matrace než pohovka klasická), nebo také postel, která se sklápí do skříně.

Obývací a spací zónu oddělíme závěsem nebo japonskou posuvnou stěnou, paravánem.

Foto: IKEA

Když v obývacím pokoji musíme i přespávat, oddělíme postel alespoň závěsem.

Do prostoru určeného k relaxaci umístíme na měkký koberec polštáře, víceúčelové sedací kostky a vaky.

K intimitě a relaxaci přispějí světla rozmístěná po pokoji, stolní a stojací lampy v jednotném stylu, lucerny zavěšené na zdi, svícny na stolcích, stolní bio krb.

Foto: IKEA

Dvoumístnou rozkládací pohovku díky kolečkům snadno přemístíme podle potřeb. Cena 6990 Kč.

Ze závěsných polic a regálů sestavíme jednoduchou, a přesto funkční stěnu pro knihy a další drobnosti.

Foto: IKEA

Pracovní koutek může s obývacím prostorem splynout velmi nenásilně. Pod deskou stolu je police na kabely i zásuvky, které zůstanou skryté, a přesto na dosah. Cena 1290 Kč.

Spíše pracovna

Obývací pokoj-pracovna by měl mít vedle pracovní části také klidovou, přičemž tu první situujeme nejlépe do blízkosti okna.

Foto: IKEA

Pracovní stůl na laptop schovaný ve skříni.

V obývací místnosti, v níž pracujeme, je důležité světlo, a to centrální i koncentrované tam, kde potřebujeme nejvíce vidět.

V případě, že nemáme mnoho prostoru, pomůže rohový nebo pracovní stůl, při nedostatku místa zakomponovaný do obývací stěny.

Foto: IKEA

Prostor ušetří rohový pracovní stůl. Velikost 93x93 cm, cena 1690 Kč.

Zóny v malém a velkém

Slouží-li každá část obývacího pokoje k jinému účelu, předělíme je barovým pultem s policemi, přenosným paravánem, zástěnou či bokem rohové sedačky.

Transparentní nábytek nerozděluje místnost opticky, ta pak působí rozsáhlejším dojmem, což oceníme zejména v malém pokoji.

Nezahlcujeme místnost zbytečnostmi a investujeme do víceúčelového nábytku: rozkládací pohovka, sklápěcí a hnízdové stolky, policové díly, rohový nábytek, závěsné police.

Foto: TCHIBO

Policový díl vytvoří předěl v místnosti mezi rušnější a klidnější částí. Cena 1290 Kč za 1 kus se čtyřmi krychlovými přihrádkami.

Ve velké místnosti využijeme velkou vázu, lampu, květinu, zelený koutek menších pokojových rostlin, stěnu s krbem.

Pokoj opticky rozdělí na zóny odlišná barva nátěru na dvojicích stěn. Velkou zeď, při níž stojí např. jídelní stůl se židlemi a kousek dál sedací souprava, rozdělíme různými barvami nebo pruhem.

Foto: IKEA

Obývací pokoj rozdělený na pracovní zónu u okna a patro pro spaní. Klidová zóna se nachází na koberci.

Prostor odliší i různé podlahové krytiny. Na zem položíme kulatý koberec ke klidové části a koberečky třeba k pracovnímu stolku. Někde necháme vykukovat holou podlahu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám