Hlavní obsah

Novostavba: co potřebujete vědět, než začnete stavět

Toužíte po rodinném domě? Novém, postaveném podle vašich představ? Realizace takového snu není nic snadného. Samotná stavba je totiž až několikátý krok v pořadí toho, co budete muset řešit.

Foto: Rako

Keramická dlažba sluší i exteriéru.

Článek

Kdo chce stavět dům, musí mít nejdříve vhodný pozemek. Což se může ukázat jako první velká překážka. Volné pozemky jsou nedostatkovým zbožím. Navíc ne každý, který přece jen v nabídkách realitních serverů objevíte, bude vyhovující. Proto se s koupí neunáhlujte a pečlivě prověřte vícero věcí:

Je vámi vyhlédnutý pozemek skutečně stavební? Může se totiž stát, že v místě bude např. stavební uzávěra. Kolem pozemku mohou být také různá ochranná pásma apod. Tyto informace zjistíte na stavebním úřadu.

Pokud není pozemek zasíťovaný, zjistěte si u správců sítí, zda je možné připojení či napojení na ně a za jakých ­ finančních podmínek.

Zasáhnout do vašich představ může do určité míry také obec. Místní vyhláška může stanovit např. maximální zastavěnost pozemku.

Na co si dát ještě pozor

Jsou ještě další faktory, které by vám v budoucnu mohly bydlení znepříjemnit. Třeba hluk, prach či pachy.

Foto: Deceuninck

U moderních domů hrají roli úspory energií. Tento aspekt může ovlivnit i volba oken. Např. profil Elegant je vhodný pro domy s téměř nulovou spotřebou energie. V kombinaci s technologií ThermoFibra lze dosáhnout součinitele prostupu tepla Uf = 0,88 W.

„Navštívit stavební pozemek, kde plánujete stavět dům, doporučuji nejen o víkendech, ale i během pracovního týdne. Můžete tak třeba zjistit, že jsou cítit intenzivnější pachy z nedaleké továrny, že je v místě vyšší hlučnost dopravy, než se původně zdálo,“ říká Tomáš Sysel, představitel nezávislého Institutu zdravého bydlení (IZB).

Tyto aspekty mají kromě ovlivnění komfortu neblahý vliv i na naše zdraví.

Stavební povolení k rodinnému domu zkomplikoval územní plán. Řešení bylo nakonec snadné

Tipy a trendy

Zaměřte se rovněž na vliv počasí. Například v nechráněných místech dům snadněji vychladne a bude nutné jej více vytápět a lépe izolovat.

„Neméně důležitá je také orientace domu vůči světovým stranám či zamezení budoucích problémů s vlhkostí nebo škodami způsobenými vodou, pokud se pozemek nachází v blízkosti pole ve svahu,“ upozorňuje dále Tomáš Sysel.

Jestliže vezmete na vědomí i takové faktory, v budoucnu si nejspíš ušetříte spoustu starostí i peněz.

Sousedské vztahy neberte na lehkou váhu

Nezapomínejte na vztahy s budoucími sousedy. Stavba je přece jenom poměrně dlouhý a místy hlučný proces.

„Zatěžování sousedy co nejmenší mírou hluku je v rámci samotné výstavby opravdu důležité. Jestliže se se sousedem rozhádáme už v době stavby, jen těžko můžeme očekávat, že následná domluva na různých úpravách pozemků proběhne hladce,“ zdůrazňuje Sysel.

Foto: Vekra

Při stavbě domu berte ohled i na sousedy.

A totéž bude platit i později. Už při plánování je proto důležité komponovat stavbu jako celek. Tedy včetně odpočinkových zón.

Když si totiž postavíme třeba pergolu na letní grilování nebo bazén pod okny sousedovy ložnice, může ho to rušit.

Elegance a styl. Dům Nula ukazuje cestu, kterou se tištěné domy mohou vydat

Tipy a trendy

Je tedy dobré i tyto aspekty stavby se sousedem včas vyjednat a vyhnout se tak případným konfliktům. Součástí zdravého bydlení jsou totiž také zdravé sousedské vztahy, které začínají správným geodetickým zaměřením parcely i budovy.

Domů si přece chodíme především odpočinout. Dělat z domu pevnost nenávisti už při výstavbě by nebylo opravdu rozumné.

Jaký projekt zvolit?

Nelehké rozhodování čeká na stavitele i ohledně samotného domu. Sáhnout po typizovaném projektu, jichž jsou na výběr stovky, nebo si nechat navrhnout individuální projekt?

Při volbě typizovaného projektu něco málo ušetříte. Zcela bez kvalifikovaného poradenství projektanta se ale neobejdete.

O stavbě domu rozhodla cena

Tipy a trendy

Individuální projekt bude dražší a časově náročnější. Zase ale umožňuje, aby byl dobře promyšlený a řešil i detaily. Což je důležité. Improvizace totiž stavbě nesvědčí.

Zásadní je také další rozhodnutí – z čeho dům postavíte. Vybírat lze ze široké palety technologií a materiálů. Mezi nejběžnější technologie pro hrubou stavbu patří zdění.

Pokud jde o materiál, nabízejí se pálené cihly, pórobeton, vápenopískové cihly a betonové tvárnice. Kvalitní bydlení poskytnou i moderní dřevostavby a montované domy, např. z prefabrikovaných železobetonových konstrukcí. Předností těchto dvou variant je rychlost výstavby, tedy při správném výběru dodavatele.

Spolehlivé financování

Máte v těchto věcech jasno? Jste o kus dál, ale ještě pořád ne na konci. Vyřešit musíte také financování. Miliony totiž většina lidí na účtu nemá.

Navíc musíte s ohledem na současný vývoj na trhu se stavebními materiály, kdy ceny rostou takřka před očima – počítat v rozpočtu na stavbu s větší rezervou než dřív.

Zájem o hypotéky neklesá, plánuje ji 13 procent Čechů

Ekonomika

Ke slovu tak nejspíš přijde hypotéka, kterou dnes ovšem není už tak jednoduché získat. Vedle vysokých cen nemovitostí a rostoucích úrokových sazeb u hypoték totiž do procesu výrazněji vstupuje i opatření ČNB. Ta od 1. dubna zpřísnila pravidla pro poskytování hypotečních úvěrů.

Foto: Getberg

Prověřte si, zda vytipovaný pozemek splňuje vše, co bude potřeba.

U ukazatele DTI (celkový dluh žadatele vyjádřený v násobcích jeho čistého ročního příjmu) nyní limit činí 8,5, pro žadatele mladší 36 let 9,5. Limit ukazatele DSTI (poměr mezi celkovou výší měsíčních splátek dluhu žadatele o úvěr a jeho čistým měsíčním příjmem) je 45 % (50 % pro žadatele mladší 36 let).

„U ukazatele LTV, který vyjadřuje poměr úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti, ČNB snižuje horní limit na 80 %, pro žadatele mladší 36 let na 90 %,“ doplňuje Petr Plocek, tiskový mluvčí UniCredit Bank.

S financováním může pomoct také dotační program Nová zelená úsporám. Zde je možné vybírat široké nabídky dotací, podporovaná opatření lze navíc de facto libovolně kombinovat.

Anketa

Troufli byste si postavit dům sami?
Ano.
59,1 %
Pouze, kdyby opravdu nebyla jiná možnost.
13,7 %
Ne.
27,2 %
Celkem hlasovalo 745 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám