Hlavní obsah

Na co se zaměřit při výběru kvalitní postele

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rám postele, rošt a matrace je trojice, která má vyhovovat nejen nám, ale také sobě navzájem. Proto výběr a sestavení kvalitní postele rozhodně nepodceňujeme!

Foto: Bonami

Postel je souhrou tří prvků: rámu, roštu a matrace. Postel Mamma s dřevěným čelem. Rozměr 160 x 200 cm za 13 990 Kč

Článek

Z tvrdé ložné plochy ráno vstáváme s bolestmi v kříži a v kyčlích. Na příliš měkké matraci se podvědomě napínáme. Svaly se přes noc neuvolní a ráno máme pocit, že jsme místo spaní skládali uhlí.

Foto: Mabo

Pružinová matrace Jana z přírodních vrstev s mimořádnou prodyšností a dlouhou životností. Letní strana je ze sisalu, koňských žíní a bavlny, zimní z latexu, sisalu a vlny. Pružinová kostra má 700 taštičkových pružinek. Rozměr 90 x 200 cm za 6124 Kč.

Matrace pomůže potřebné relaxaci, když vyhovuje tělesným rozměrům a hmotnosti jednotlivce. Přitom platí, že matrace leží na roštu, který podporuje její vlastnosti a v rámu postele s dostatečně vysokými bočnicemi, aby z postele nesklouzla.

Foto: Purtex

Matrace z polyuretanové pěny je vzdušná a odvádí vlhkost. Speciálně rozvrženou ložnou plochu tvoří perforovaná bio pěna různé tuhosti. Nosnost 120 kg. Cena od 8325 Kč

Matrace jen pro nás

Každý člověk je jedinečný, proto matraci vybíráme a zkoušíme osobně, a to vleže, nejlépe půl hodiny. Proč? Jestli nás někde opravdu bolestivě tlačí, zjistíme až po chvíli.

Spáči na boku a starší lidé přitom potřebují měkčí matrace kvůli otlakům kloubů. Je-li oblíbenou polohou leh na zádech či na břiše, pak sneseme tvrdší ložnou plochu.

Foto: Grossmann

U ortopedické matrace Tamara Latex Royal z latexových pěn a taštičkových pružin lze otočením zvolit tvrdší nebo měkčí stranu matrace. Cena 23 980 Kč

Běžné jsou matrace s odlišnými stupni tvrdosti v určitých zónách. Ženám svědčí kvůli vyvážení tvrdší zóny v oblasti ramen, hrudníku a boků, měkčí v oblasti kříže a chodidel. V nabídce jsou i matrace s jednou stranou tvrdší a druhou měkčí, takže ji stačí otáčet.

Někteří výrobci usnadňují zákazníkovi orientaci uvedením stupnice tvrdosti podle váhy, věku i pohlaví.

Foto: Purtex

Sendvičová matrace z paměťové pěny, která je profilována do 7 anatomických zón. Nosná část matrace je vyrobena z tzv. bio pěny. Nosnost 130 kg. Cena od 6189 Kč

Foto: Grossmann

Ložná plocha sendvičové polohovatelné matrace Ortopedy Visco je profilována kombinací masážních nopků a hlubokého profilu. V místech největšího zatížení podporuje uvolnění svalstva. Cena 6990 Kč

Při nákupu zohledníme tvarovou stálost materiálu, jeho schopnost odvádět vlhkost, např. provzdušňovacími kanálky v jádru matrace, 3D síťovinou.

Existují typy matrací s letní chladivou a teplejší zimní stranou. Alergikům jsou určeny matrace zabraňující šíření mikroorganismů v lůžku. Mají snímatelné potahy, které pereme na 60 °C. Potahy často obsahují nanočástice stříbra.

Foto: Mabo

U matrace Meste lze zvolit horní vrstvu podle potřeb: chladivou, hřejivou, antibakteriální apod. Cena od 5995 Kč

Životnost matrace prodloužíme občasným otáčením, provětráním na čerstvém vzduchu. Nutností je snímatelný potah, který minimalizuje proniknutí potu a roztočů do matrace. Můžeme přidat ještě tzv. topper, vrchní krycí nízkou matraci, která by měla snést praní aspoň na 60 °C.

Foto: Ikea

Chránič matrace prodlužuje její životnost, zachycuje pot a odlupující se kůži, chrání před skvrnami. Cena 199 Kč

Rošt pro pružnost a vzduch

Matrace vyžaduje konkrétní druh roštu. Rozkládá její zátěž a zajišťuje odvětrávání. Špatně zvolený rošt matraci rychle opotřebuje. S kompatibilností roštu a matrace může poradit personál prodejny. Většina firem připojuje k produktu doporučení správného roštu k ostatním údajům o matraci.

Foto: Blanář nábytek

Mechanismus elektricky polohovatelného roštu RL 152 nastaví polohu nohou a hlavy. Rozměr 85 x 195 cm, 28 lamel šíře 36 mm je uchycených do výkyvných kapes, které zvyšují jejich pružnost. Cena od 6500 Kč

Z hlediska vzdušnosti je nejvhodnější lamelový rošt. Nejlépe takový, který umožňuje nastavovat tuhost lamel podle váhy člověka a matrace. Lamely se v kloubech, výkyvných kapsách, natáčejí, čímž se přizpůsobují tvaru těla. Pozor na dostatečný počet lamel! Kvalitní rošt dlouhý 200 cm jich má alespoň 28, do více než 10cm mezery mezi lamelami se matrace propadává.

Foto: Purtex

Lamelový rošt (42 lamel) s elektromotorem nabízí polohování všech svých částí, 12 zdvojených lamel umožňuje individuální nastavení tuhosti v bederní oblasti. Rozměr 90 x 200 cm za 5971 Kč

Rozložit váhu těla a matrace umí segmentový rošt, složený z pružných volně spojených prvků.

Pevný laťkový rošt je cenově nejdostupnější, ovšem nepruží. Mechanicky polohovatelný rošt s individuálním nastavením nožní a hlavové části ocení většina lidí. Rošty může polohovat také elektromotor, výhodou je dálkové ovládání a libovolné nastavení polohy horních i dolních končetin. Pro polohovací rošt vybíráme pružné speciální matrace, nejlépe pěnové nebo latexové.

Foto: Grossmann

Pevný rošt s 18 lamelami z bukové překližky, které spojuje textilní páska. Mezera mezi lamelami 5,5 cm. Nosnost až 150 Kg. Rozměr 90 x 200 cm od 560 Kč

Rozměr roštu má být o 1 cm užší a o 4 cm kratší než rozměr rámu postele.

Pravidlo pro nákup: čím tenčí kupujeme matraci, tím více investujeme do kvalitnějšího roštu.

Zarámovat, prosím!

Rám postele vybíráme až po volbě matrace a roštu. Minimální délku postele/matrace/roštu vypočítáme tak, že k výšce člověka připočteme tzv. patní prostor, což odpovídá délce nataženého chodidla, přibližně 25 cm.

Šířku lůžka odvodíme od šířky ramen při poloze na zádech. Standardní rozměry jednolůžka jsou 90 x 200 cm, dvojlůžka 140/160/180 x 200/210/220 cm.

Foto: Ikea

Rám postele Nordli s bočnicí, která umožňuje používat matrace s různou tloušťkou. Cena rámu 5 490 Kč

Kvůli pohodlnému vstávání neopomeneme výšku postele. Standard je 40 až 50 cm, pro starší a méně pohyblivé osoby až 60 cm. Ložná plocha nemá být níže než 25 cm nad podlahou, jinak se spodní část lůžka neodvětrává.

Zaměříme se i na tloušťku jednotlivých dílů postele, konkrétně bočnic a čela, která má být alespoň 25 mm.

Co je box-spring

Trh nabízí v posledních letech tzv. box-springy, postele bez spodního roštu. Nahrazuje ho pružinová matrace v postelovém rámu, na uživateli je pouze volba vrchní matrace.

Foto: Blanář nábytek

Lůžko typu box-spring s úložným prostorem. Přístup do úložného prostoru je možný od noh, otevírá se pomocí plynových pružin.

Foto: Blanář nábytek

Vyhneme se tak shánění klasického roštu a zajistíme si díky výšce ložné plochy (kolem 70 cm) pohodlnější vstávání.

Při nedostatku místa pro uložení věcí v interiéru lze přestavět postelový systém box-spring na úložný prostor.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám