Hlavní obsah

Moderní baterie mohou být nejen velmi hygienické, ale hlavně úsporné

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzhled baterie je důležitý, ale při výběru sledujte i jiná kritéria. Zaměřte se také na technologie, které šetří vodu, materiály a provedení, které nabízejí dlouhou životnost a snadno se udržují.

Foto: Sanela

Díky úspornému perlátoru je průtok 6 l/min., což je ve srovnání s běžnou umyvadlovou baterií o 14 l méně každou minutu provozu.

Článek

Jedinečné jsou bezdotykové baterie. Mají nadčasový vzhled a opravdu nepatří jen do komerčních prostor.

Užijte si je i ve své koupelně, protože jejich vlastnosti jen oceníte. Těmi jsou hlavně dokonalá hygiena, úspora vody a komfort. Skvělé jsou zejména pro děti, seniory a osoby s omezenou pohyblivostí.

Mají v sobě zabudovaný snímač, který reaguje na přítomnost rukou a spustí vodu jen po dobu nezbytného mytí. Plýtvání se nekoná, voda totiž nepoteče bez využití déle než 0,25 vteřiny od chvíle, kdy dojde k vyjmutí rukou ze snímatelné zóny.

Umí také skvěle regulovat průtok vody, a to díky úspornému perlátoru. Jeho průtok je 6 l/min., což je oproti běžné umyvadlové baterii o 14 l méně každou minutu provozu. A to už něco znamená!

Foto: Sanela

Automatická baterie i dávkovač mýdla jsou v zajímavém černém provedení. Baterie má v sobě úsporný perlátor s průtokem šesti litrů. Ve snímatelné zóně se v přítomnosti rukou spustí okamžitě voda.

Bezdotykovým bateriím obvykle nechybí ani funkce hygienického proplachu. Ten zajistí v době naší delší nepřítomnosti, třeba v době dovolené, proplach vodou a zabrání vzniku nežádoucích bakterií, známá je např. Legionella.

Skvělé je, když s bezdotykovou baterií dáme do dvojice i bezdotykový dávkovač. U obou je možné nastavit automatický chod.

První baterie vytvořena 3D tiskem

3D tisk je výrobní technologie budoucnosti a objevuje se zejména v leteckém a automobilovém průmyslu.

V sanitárním prostředí je průkopníkem firma Grohe, která nabídla vodovodní baterie, které jsou vyrobené 3D tiskem z kovu. A tak jsou na světě baterie Atrio a Allure Brilliant, které lze vyrábět v malém množství a vyhovět tak osobní kreativitě.

Hitem jsou umyvadla na desce

Tipy a trendy

Způsob tisku umožňuje vytvoření jakéhokoliv geometrického tvaru, především minimalistického vzhledu. Základním materiálem je surová ocel, která je vysoce odolná vůči korozi a současně velmi dobře tvarovatelná.

Baterie mají extrémně tenké stěny a jsou v koupelně opravdu estetickým klenotem (povrchová úprava v kartáčované či surové oceli).

Foto: Grohe

Vodovodní baterie Allure Brilliant je zhotovená 3D tiskem z kovu. To umožňuje vytvoření jakéhokoliv geometrického tvaru výrobku.

Kartuše a perlátory

V bateriích, které pořizujete, by měly být použity kvalitní keramické kartuše. Nemusíte se pak obávat jejich rychlého opotřebení, které by vedlo k protékání vody a zbytečnému plýtvání.

Vodu vždy usměrníte i s perlátory. Ty provzdušňují a regulují průtok vody a snižují tak spotřebu. Dbejte na kvalitu a vybírejte perlátory z materiálů, které zabraňují usazování vodního kamene.

Vychytávky
Zajímavé jsou koupelnové baterie, které nabízejí více barevných variací rukojeti. Jsou vyměnitelné, a když nás omrzí např. černá rukojeť, lze ji vyměnit třeba za červenou, bílou, zelenou nebo žlutou. Volba je rozšířená i o možné provedení z chromu či niklu.
Velmi moderní jsou podomítkové baterie, které jsou vysoce estetické, obvykle hranatých tvarů. Volbu ale konzultujte s instalatérem, který vám poradí vhodný typ do vaší koupelny.

Anketa

Máte doma bezdotykové baterie?
Ano, máme.
3 %
Jen některé.
1,2 %
Ne, ale uvažujeme o nich.
8,3 %
Ne, nemáme.
87,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1444 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Walk in – trend mezi sprchovými kouty

Zvažujete pořízení sprchového koutu? Pak se nezapomeňte vedle tradičních možností poohlédnout i po takových, které ještě více povýší osobitý vzhled koupelny....

Výběr článků

Načítám