Hlavní obsah

Mobilní nábytek dá domácnost do pohybu

Právo, Dana Jakešová

Některé kousky nábytku je čas od času potřeba přesunout na jiné místo. S některými se dokonce musí hýbat i denně. To může být docela náročné. Stačí dát ale jednotlivým kouskům kolečka a je po problému.

Foto: Tchibo

Noční stolek s čistým severským designem má čtyři kolečka, dvě z koleček lze v případě potřeby zaaretovat. A do dvou otevřených přihrádek se vejde vše, co chcete mít u postele po ruce. Cena 1290 Kč.

Článek

Mobilní vybavení můžete pořídit v podstatě do jakékoliv místnosti. Asi největší potenciál však nachází v dětských pokojích a domácích pracovnách.

Nejpoužívanějším typem mobilního nábytku je kancelářská židle, která by měla být vždy výškově nastavitelná.

Dalším trendem jsou výškově nastavitelné stoly. Ty umožňují upravit výšku pracovní desky tak, aby korespondovala s tělesnou výškou a proporcemi sedícího, zamezuje přetěžování krční páteře a přispívá ke správné poloze těla při sezení u stolu.

Foto: Modesk

Sedák pracovní židle na pružině vás zbaví bolesti zad.

U jednodušších modelů budete muset měnit výšku ručně. Jsou vhodné zejména pro děti, kterým stůl budete zvyšovat podle toho, jak porostou.

Někteří výrobci mají v nabídce stoly vybavené elektrickými zvedacími sloupky a ovladačem (případně propojeným přes Bluetooth s aplikací v chytrém mobilním telefonu), které umožňují nejen polohování pro práci vsedě, ale jdou vysunout i podstatně výš, takže pak u stolu můžete stát.

Foto: Modesk

Designové výškově nastavitelné stoly Modesk jsou variabilní a mají spoustu zdravotních benefitů. Kromě toho zaujmou nadčasovým designem.

Může se to zdát jako zbytečný luxus, pravda ovšem je, že střídání těchto dvou poloh v průběhu dne je pro naše zdraví velmi prospěšné. Ty nejdokonalejší modely jsou již dokonce vybaveny funkcí automatického akustického upozornění, že nastal čas se k práci postavit.

Vhodným doplňkem je také pojízdný úložný box/kontejner k psacímu stolu.

Kreativní prostor

Nábytek na kolečkách je vhodným řešením rovněž pro menší byty, kde bývá obvykle nutné vybavení častěji přemisťovat nebo třeba pohovku pravidelně rozkládat. S kolečky to bude rozhodně snadnější.

Vybírat je z čeho. K dostání jsou běžně nejen mobilní stolky, křesla či postele, ale také skříně. Praktické jsou i nejrůznější mobilní doplňky, jako jsou různé vozíčky, truhly, boxy.

Foto: Tchibo

Sada stolu a lavice ze série Modern Living nabízí chytré řešení. Prostorná lavice je uvnitř vybavená dvěma policemi, které lze nastavit do 3 výšek. Zlatým hřebem jsou 4 kolečka šetrná k podlaze, s jejichž pomocí lavici bez problémů zasunete pod stůl.

Nejsou kolečka jako kolečka

A jelikož jsou u mobilních kousků nábytku tím hlavním prvkem kolečka, věnujte jim při nákupu patřičnou pozornost! Variant je totiž více.

Mohou být otočná nebo pevná, která jezdí jen jedním směrem. Mohou být s brzdou, nebo bez brzdy. Důležitá je i tvrdost koleček. Na měkkou podlahu patří tvrdší kolečka, na tvrdou podlahu, např. na laminát či dlažbu, naopak měkčí kolečka.

Český zahradní nábytek má co nabídnout

Zahrada

Zahrada

Na terase či zahradě potřebujeme docela často věci přesouvat. Kolečky tak výrobci vybavují mnoho věcí, které v exteriéru využíváme. Od stolečku přes lehátka až po gril či ohniště.

Anketa

Máte doma výškově nastavitelný stůl, u kterého se dá i stát?
Ano, a je to velmi praktické.
9,2 %
Ano, ale nevyužíváme to.
3,4 %
Ne, ale plánujeme ho.
11,9 %
Ne a ani ho neplánujeme.
75,5 %
Celkem hlasovalo 293 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Kam chodí knihy spát

Elektronické čtečky jsou praktické, ale skutečný relax zažijeme jen s papírovou knížkou v ruce. Je totiž originální, krásná i vzácná. Proto si zaslouží...

Výběr článků

Načítám