Hlavní obsah

Malování stěn: Polovinu času věnujte přípravě

Novinky, Magdalena Krajmerová

Raději vyhořet než malovat? Nikoli. Dopřát stěnám nový nátěr nemusí být takovým problémem jako před třiceti či čtyřiceti lety. Kvalitní barvy, fólie na zakrytí nábytku nebo lepicí pásky usnadní nejen přípravu, ale i malování samotné. I přes toto zjednodušení stále platí, že polovinou úspěchu jsou dobře a pečlivě provedené přípravné práce.

Foto: Primalex (3x)

Kombinací teplých či studených odstínů nebo volbou různých barev snadno proměníte charakter a vzhled místnosti.

Článek

Důkladně vše zakrýt a oblepit, očistit stěny a začíná se malovat – to je ta jednodušší varianta. Noční můrou každého, kdo se na tuto práci připravuje, je škrabání starých nátěrů ze stěn. Malování dokáže hodně ztížit a prodloužit.

Pravidlo, kolik vrstev barvy je ještě přípustných a kdy už by se mělo škrabat, neexistuje. Záleží na kvalitě a pevnosti podkladu a na tom, jak staré nátěry drží. Zjistíte to poměrně jednoduše a sami.

„K testování slouží obyčejný čistý váleček, který namočíte a přejedete s ním párkrát po stěně. Pokud zůstane čistý, můžete v klidu začít malovat. Jestliže se vám na něj nátěr nalepí, je nutné škrábat,“ radí Radek Kříž ze společnosti PPG Deco Czech.

Váleček, nebo štětka

Ještě než se pustíte do malování samotného, je třeba se rozhodnout, čím budete barvu nanášet. Kromě klasické malířské štětky máte na výběr stále oblíbenější válečky, vyzkoušet můžete i nástřik.

Všeobecně ale platí, že na větší plochy se používá váleček, ovšem k ruce byste měli mít vždy i štětec, který využijete na malování detailů a menších ploch, jako jsou rohy, prostor kolem oken, okolí vypínačů, zásuvek a podobně. Jestliže si půjdete koupit váleček, zjistíte, že existuje několik typů.

Správný výběr závisí na druhu barvy a hrubosti malovaných stěn. Některé firmy už přímo na etiketě barvy proto uvádějí, který váleček je k jejich nanášení nejvhodnější. Ale není to ještě pravidlo.

Foto: Het

K malování se dnes nejčastěji používají válečky. Vymalovat nabílo válečkem totiž zvládnou i začátečníci a laici.

Méně rozšířené je nanášení barev stříkáním, a to hlavně ze dvou důvodů. Prvním je vyšší cena stříkacího zařízení. Malujete-li byt či dům jednou za pět až deset let, nevyplatí se vám ho kupovat.

Navíc stříkat barvu je složitější než malovat štětcem či válečkem. Naopak použití stříkacího zařízení se naopak rozhodně vyplatí u velkých ploch malovaných jednou barvou. Jsou to například stěny a stropy výrobních hal, chodeb.

Při stříkání musíte také počítat s tím, že barva se více rozstřikuje než při použití štětky nebo válečku. Je proto důležité vše důkladně zakrýt. V naprosté většině případů se však dnes používá k malování váleček.

Foto: Tesa

Základem je příprava místnosti. Nábytek vystěhujte nebo přesuňte ke středu místnosti, abyste si usnadnili přístup ke stěnám i stropu. Pak ho překryjte zakrývací fólií.

Foto: Tesa

Pozornost věnujte také zásuvkám, vypínačům, podlahovým lištám, zárubním a dalším doplňkům, které nechcete zašpinit. Většinou je stačí oblepit krycí lepicí páskou, zásuvky a vypínače můžete odšroubovat.

Foto: Hornbach

Pamatujte, že uklízet se má nikoli po malování, ale před malováním. Ze stěn odstraňte pavučiny, abyste si zbytečně neudělali „kocoury“, pomocí speciálních tmelů a štuků vyspravte různé trhliny či díry po obrázcích, mastné skvrny umyjte vodou se saponátem, nebo mýdlem.

Foto: Hornbach

Samotné malování začněte nanášením penetračního nátěru, který slouží ke zpevnění různorodých podkladů a sjednocení savosti. Zároveň zvyšuje přilnavost nátěrů, takže nová barva vám bude lépe krýt. Volba druhu penetrace závisí na podkladu, který chcete natírat.

Univerzální můžete použít na většinu podkladů, hloubková proniká více do povrchu a využívá se především u problematických podkladů. Posledním typem je penetrace fungicidní, jejíž speciální uplatnění najdete především u stěn, kde se vyskytuje plíseň.

Foto: Hornbach

S malováním začněte u stropu, v naprosté většině se dělá bílý, aby zbytečně opticky nesnižoval a neztmavoval prostor. Zároveň se stropem se také dělá bílý či světlý pruh v horní části stěny.

Svou konečnou podobu získá ale až po výmalbě zdi. Během ní zůstává buď zakrytý páskou, anebo jeho hranici označte malířskou šňůrou, takzvanou brnkačkou. Vše se maluje štětcem. Pravidla pro výšku pruhu neexistují. Dokonce ho nemusíte dělat vůbec.

Obecně platí, že chcete-li v místnostech s vysokým stropem tuto vadu opticky snížit, nechte pruh vyšší. Má-li místnost vypadat vyšší, naopak pruh udělejte jen několik málo centimetrů nebo vůbec.

Foto: Primalex

Barvu na stěny začněte nanášet vždy z rohu, na který použijte plochý štětec nebo speciální váleček určený na malování rohů. Pak vezměte klasický váleček a pokračujte v malování zdi.

„Důležité je, abyste měli váleček dostatečně mokrý a barva byla rovnoměrně po celém jeho obvodu. Toho dosáhnete tak, že válečkem po namočení do barvy několikrát přejedete přes stírací mřížku,“ vysvětluje Tomáš Tiurin z hobbymarketu Hornbach a přidává další rady.

„Barvu na stěny nejdříve nanášejte křížem krážem, až při druhé vrstvě postupujte pravidelně a svisle odshora dolů.“

TIP: Praváci by měli stěny malovat zprava doleva, leváci zleva doprava, aby měli volnou ruku na straně ještě nenatřených ploch.
Foto: Primalex

Nátěr se aplikuje zpravidla ve dvou vrstvách, na podklady podobného odstínu může stačit i jeden. U více nátěrů je třeba udělat mezi nimi pauzu, aby jedna vrstva zaschla.

Nátěr je sice suchý na dotek zhruba po dvou hodinách, další vrstvu se ale doporučuje nanášet po dvou až čtyřech hodinách, záleží samozřejmě i na teplotě a vlhkosti vzduchu v místnosti.

Odolnost čerstvě natřených ploch proti poškození je za standardních podmínek do 24 hodin, kdy můžete začít stěhovat zpět nábytek na své místo a máte hotovo.

Foto: Tesa

Pokud kombinujte v místnosti dvě různé barvy, nebo malujete jen jednu stěnu a zbytek ponecháváte bílý, podobně jako při malování pruhu pod stropem, využijte lepicí malířskou pásku. Díky ní dosáhnete toho, že se jednotlivé barvy do sebe nevpijí a nikde nepřetáhnete.

TIP! Jak na pruhy a ornamenty
Nejen v dětských pokojích jsou stále oblíbenější malované obrázky, bordury či jiné motivy. Obývací pokoj zase ozvláštní vodorovné či svislé pruhy. Namalovat je na stěně zvládnete sami, postup je podobný jako při tvorbě bílého pruhu těsně pod stropem.Pruh či dekor se doporučuje na stěně oblepit pomocí pásky, k malování použít štětec a po zaschnutí nátěru pásku odstranit. Okraje dekoru pak budou čisté a ostré.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak obkládat koupelnu. Pozor na tyto chyby

Koupelna bývá nejmenší místností v bytě či domě. Ovšem práce s jejím zařizováním je největší. A také nejnáročnější a nejkomplikovanější. To platí obzvlášť...

Okapy složíte jako stavebnici

Vyměnit okapy u domu už dávno neznamená shánět řemeslníka, dohadovat se s ním o ceně, dva měsíce čekat na termín a pak kontrolovat, zda svou práci odvedl dobře...

Výběr článků

Načítám