Hlavní obsah

Okapy složíte jako stavebnici

Novinky, Magdalena Krajmerová

Vyměnit okapy u domu už dávno neznamená shánět řemeslníka, dohadovat se s ním o ceně, dva měsíce čekat na termín a pak kontrolovat, zda svou práci odvedl dobře a kvalitně. Pokud chcete mít jistotu, že vás nikdo neošidí, instalujte si žlaby a okapové svody sami. Není to nic těžkého.

Foto: Okapy24

Ilustrační foto: Při výběru a instalaci okapu dbejte na to, z čeho jsou žlaby a svodové roury vyrobeny. Jiná pravidla platí pro plast, jiná pro měď nebo ocelové systémy.

Článek

Ani letovačku, ani svářečku už k osazení okapů nepotřebujete, práce s nimi spíš připomíná skládání stavebnice. Z nářadí jsou nutné pouze nůžky na plech, pilka na železo a gumová palička. Nepotřebujete nic letovat ani lepit jako u jiných materiálů. Do montáže se můžete pustit v kterémkoli ročním období.

„Ocelové žlaby s povrchovou úpravou se spojují například pomocí patentované žlabové spojky s takzvaným bajonetovým uzávěrem a těsněním z odolného EPDM materiálu, díky němuž je spoj trvale těsný,“ říká Marek Dítě ze společnosti Lindab.

EPDM, tedy ethylen-propylen pryž, se na tyto spoje používá díky své velké odolnosti vůči opotřebení, prakticky vůbec nestárne, odolá slunečnímu záření, vysokým teplotám i silným mrazům. Rozhodně tedy už neplatí, že spoje jsou rizikovým místem celého okapového sytému.

Foto: plast-okapy.cz

Správně nainstalovaní okapy odvedou dešťovou vodu od domu a zabrání tak tomu, aby způsobila škody, jejichž odstranění by stálo majitele spoustu času a peněz.

I u stavebnice je třeba měřit

Ačkoli je postup instalace velmi jednoduchý, dá se i v něm chybovat. Zpravidla proto, že člověk nedodržuje ono známé a obligátní třikrát měř. „Velmi často se při opravách okapů po instalaci svépomocí potkáváme s tím, že lidé málo zasunují díly do sebe, což se samozřejmě projeví na funkčnosti celého systému,“ varuje Karel Bejšovec z firmy Horolezecképráce.eu. A upozorňuje, na co si dát ještě pozor.

„Určitě je dobré připomínat, že i samotná norma určuje spád okapového žlabu minimálně pět milimetrů na běžný metr. Je tedy nutné si vzít před samotnou instalací provázek a spád dobře naměřit, jinak voda nebude dobře z okapů odtékat.“

I když lze při instalaci chybovat, neměli byste se práce s těmito systémy bát, mají totiž jednu velkou výhodu – nejenže je snadno pod střechu instalujete, ale i rozeberete. A pak znovu složíte. To ocení nejen ti, kdo se do montáže pouštějí poprvé, ale hlavně vlastníci nemovitostí v horách, kde se doporučuje rok co rok okapy před zimou sundávat, aby je nánosy sněhu nestrhly a nezničily.

Foto: Podle podkladů Lindab - Jan Kočvara

Nejprve důkladně měřte. Podokapní žlaby se montují ve spádu minimálně pět milimetrů na metr a na každých deset až dvanáct metrů žlabu by měla přijít svodová roura.

Foto: Podle podkladů Lindab - Jan Kočvara

Samotnou montáž začněte upevněním žlabových háků. Pro zjednodušení a správné vyspádování žlabu si na hácích označte tužkou místo ohybu. Nezapomeňte si háky očíslovat.

Foto: Podle podkladů Lindab - Jan Kočvara

Namontujte první a poslední hák a natáhněte mezi nimi provázek. Poté namontujte další háky v linii vytyčené provázkem. Háky se montují na latě nebo na bednění nad krokvemi s rozestupy kolem 90 centimetrů.

Háky přišroubujte nebo přibijte hřebíky. Pokud je délka podokapního žlabu větší než dvanáct metrů, montují se žlaby se spádem od středu ke krajům.

Foto: Lindab

K ohýbání dlouhých háků můžete použít originální ohýbačku, případně lze hák ohnout ve svěráku přes trubku o průměru minimálně dva centimetry tak, aby byl ohyb plynulý.

Při ohýbání háků vezměte v potaz, že přední hrana okapního žlabu by měla být níže než zadní.

Foto: Lindab

Na žlabu si označte místo, kde umístíte žlabový kotlík. Vyřízněte otvor pilkou na železo nebo jej vystřihněte nůžkami na plech. Okraj střižné hrany ohněte dolů kleštěmi.

Foto: Lindab

Zasuňte přední část kotlíku pod návalku žlabu a pomocí upínacího systému v zadní části kotlík připevněte.

Foto: Lindab

Díky upínacímu click systému nemusíte nic letovat ani svařovat, díly osadíte k sobě během několika vteřin. Upínací systém sám zafixuje kotlík do správné polohy a zároveň zajistí potřebnou pevnost spoje.

Foto: Lindab

V dalších krocích usaďte podokapní žlaby. Osaďte spojku tak, aby v místě spojení žlabu byla mezera dva až tři milimetry. Poté zacvakněte bajonetový uzávěr a zabezpečte proti vycvaknutí pojistným jazýčkem. Spoje není třeba tmelit ani nýtovat. Spojku lze osadit bez nářadí. Osazení zabere jen pár vteřin.

Foto: Lindab

Tímto způsobem pokračujte, dokud neosadíte okapy kolem celého domu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak má vypadat správně zateplený dům

Fasáda na domě má izolovat, chránit a hezky vypadat. Když je dobře zvolená, zvýší životnost vlastní konstrukce, v zimě omezí únik tepla skrze zdivo a v létě...

Zatočte s vodním kamenem

Vodní kámen dost často trápí naše domácnosti, hlavně v kuchyni a koupelně. Je nevzhledný a vytváří usazeniny nejen na spotřebičích a nádobí, ale současně...

Výběr článků

Načítám