Hlavní obsah

Koupelnu trápí nejen vodní kámen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koupelna je denně v provozu, a proto si zaslouží speciální péči. Zvláště pokud žijete v oblasti s tvrdou vodou a vodní kámen se na povrchu sanity a baterií objevuje snadno a rychle. Koupelnu zatěžuje nejen voda, ale také šampony, sprchové gely a mastnota.

Foto: Kärcher

Na sklo zrcadla či ve sprchovém koutu použijte ruční parní čistič s jemným textilním návlekem.

Článek

Důležité je správné zvolení prostředků a techniky, abyste nepoškodili povrchy jak na sanitární keramice, tak na bateriích, nábytku, vanách a sprchových koutech.

Určitě pečlivě podle barvy rozlišujte čisticí hadříky! Jiný patří na toaletu, vanu či k čištění umyvadla.

Pravidla úspěšného čištění

I v koupelně začínejte úklid směrem shora dolů. Odstraňte všechny předměty z poliček, vany, sprchového koutu, umyvadla.

Foto: Jika

Nerezové baterie mají na povrchu usazený vodní kámen. Nastříkejte na ně speciální čisticí přípravek, baterii pak očistěte, osušte a vyleštěte.

Odneste všechny podložky či koberečky a začněte nábytkem. Potřebuje zbavit prachu a všech zaschlých vodních kapiček. Používejte čistý, měkký hadřík.

Určitě nepoužívejte agresivní prostředky, stačí trocha mýdla a následně vše dosucha pečlivě vytřít.

Foto: Sanela

Děti učte hygieně od malička, ale veďte je i k úklidu. V koupelně je naprosto nutný, zvláště odstřikující vodní kapky mohou v případě tvrdé vody způsobit nehezké mapy.

Jako poslední bod v úklidu se zaměřte na vyčištění baterií od vodního kamene, které trpí neustále. Nejlepší způsob, jak je vyčistit, je nastříkat jemný čisticí prostředek na hadřík, baterii očistit, usušit a vyleštit. Na baterii nikdy nepoužívejte prostředky, které obsahují chlór!

Koupelnové baterie spojuje kvalita, design a technologie

Tipy a trendy

Toaletu vyčistěte pečlivě. Na povrch mísy negativně působí usazování močoviny a vodního kamene. Přípravek nalitý do mísy nechte déle působit, ale mísu během působení neuzavírejte, mohlo by se poškodit sedátko. Agresivní prostředek mu škodí.

Foto: Jika

Do klozetu nalijte čisticí přípravky a nechte působit. Pak povrch sanity očistěte a vytřete vlhkým hadříkem. Na toaletu či umyvadlo používejte samozřejmě jiný.

Úklid vám usnadní nejen kvalitní přípravky, ale také speciální sanita. Hygienický standard v koupelně zvyšují třeba toalety rimless, tedy klozety bez oplachového okruhu. Díky jeho absenci nedochází k usazování nečistot na těžko dostupných místech a toaleta tak splňuje nejnáročnější hygienické požadavky.

Co dělat, když z kohoutku teče tvrdá voda

Jak na to

Pára si poradí s vodním kamenem

Síla bez chemie, to jsou parní čističe, jež úspěšně zlikvidují mimo vodní kámen i špínu, mastnotu, viry a bakterie. Čističe určené do koupelny jsou praktické a skladné.

Síla páry odvede skutečně dobrou práci, navíc má přístroj mnoho praktických doplňků v podobě ruční hubice, bodové trysky, trysky Power a malého kulatého kartáče. A navíc se s prodlužovací hadicí dostanete i do těžko přístupných míst.

Foto: Kärcher

Parní čistič si poradí s běžným úklidem bez chemie a zlikviduje úspěšně vodní kámen, špínu i mastnotu. Na čištění baterie se hodí bodové trysky.

S chemií opatrně
Snažte se vyvarovat agresivních prostředků i na jinak velmi odolné sanitě. Může se stát, že narušíte její povrch. Stačí opět mýdlová voda a doleštit vlhkým hadříkem. Sanita od kvalitního výrobce bývá často opatřena speciální povrchovou úpravou, která odpuzuje vodu, zabraňuje vznikání map a prodlužuje její životnost.

Anketa

Máte doma také potíže s vodním kamenem?
Ano, bohužel, a velké.
75,8 %
Jen trochu.
13,7 %
Ani ne.
6,8 %
Ne, vůbec.
3,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1340 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Jarní detox potřebuje i domácnost

Nestihli jste koupit čisticí prostředky, které jste zvyklí používat při úklidu domácnosti? Nevadí! Mrkněte do spíže, najdete tam totiž hotové poklady. A co...

Okna i žaluzie myjeme efektivně

Ideální počasí k mytí oken nastává, když je pod mrakem a kolem 20 °C. Umývat bychom je měli podle míry znečištění dvakrát až čtyřikrát do roka. Ne však když...

Výběr článků

Načítám