Hlavní obsah

Koupelnu trápí nejen vodní kámen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koupelna je denně v provozu, a proto si zaslouží speciální péči. Zvláště pokud žijete v oblasti s tvrdou vodou a vodní kámen se na povrchu sanity a baterií objevuje snadno a rychle. Koupelnu zatěžuje nejen voda, ale také šampony, sprchové gely a mastnota.

Foto: Kärcher

Na sklo zrcadla či ve sprchovém koutu použijte ruční parní čistič s jemným textilním návlekem.

Článek

Důležité je správné zvolení prostředků a techniky, abyste nepoškodili povrchy jak na sanitární keramice, tak na bateriích, nábytku, vanách a sprchových koutech.

Určitě pečlivě podle barvy rozlišujte čisticí hadříky! Jiný patří na toaletu, vanu či k čištění umyvadla.

Pravidla úspěšného čištění

I v koupelně začínejte úklid směrem shora dolů. Odstraňte všechny předměty z poliček, vany, sprchového koutu, umyvadla.

Foto: Jika

Nerezové baterie mají na povrchu usazený vodní kámen. Nastříkejte na ně speciální čisticí přípravek, baterii pak očistěte, osušte a vyleštěte.

Odneste všechny podložky či koberečky a začněte nábytkem. Potřebuje zbavit prachu a všech zaschlých vodních kapiček. Používejte čistý, měkký hadřík.

Určitě nepoužívejte agresivní prostředky, stačí trocha mýdla a následně vše dosucha pečlivě vytřít.

Foto: Sanela

Děti učte hygieně od malička, ale veďte je i k úklidu. V koupelně je naprosto nutný, zvláště odstřikující vodní kapky mohou v případě tvrdé vody způsobit nehezké mapy.

Jako poslední bod v úklidu se zaměřte na vyčištění baterií od vodního kamene, které trpí neustále. Nejlepší způsob, jak je vyčistit, je nastříkat jemný čisticí prostředek na hadřík, baterii očistit, usušit a vyleštit. Na baterii nikdy nepoužívejte prostředky, které obsahují chlór!

Koupelnové baterie spojuje kvalita, design a technologie

Tipy a trendy

Toaletu vyčistěte pečlivě. Na povrch mísy negativně působí usazování močoviny a vodního kamene. Přípravek nalitý do mísy nechte déle působit, ale mísu během působení neuzavírejte, mohlo by se poškodit sedátko. Agresivní prostředek mu škodí.

Foto: Jika

Do klozetu nalijte čisticí přípravky a nechte působit. Pak povrch sanity očistěte a vytřete vlhkým hadříkem. Na toaletu či umyvadlo používejte samozřejmě jiný.

Úklid vám usnadní nejen kvalitní přípravky, ale také speciální sanita. Hygienický standard v koupelně zvyšují třeba toalety rimless, tedy klozety bez oplachového okruhu. Díky jeho absenci nedochází k usazování nečistot na těžko dostupných místech a toaleta tak splňuje nejnáročnější hygienické požadavky.

Co dělat, když z kohoutku teče tvrdá voda

Jak na to

Pára si poradí s vodním kamenem

Síla bez chemie, to jsou parní čističe, jež úspěšně zlikvidují mimo vodní kámen i špínu, mastnotu, viry a bakterie. Čističe určené do koupelny jsou praktické a skladné.

Síla páry odvede skutečně dobrou práci, navíc má přístroj mnoho praktických doplňků v podobě ruční hubice, bodové trysky, trysky Power a malého kulatého kartáče. A navíc se s prodlužovací hadicí dostanete i do těžko přístupných míst.

Foto: Kärcher

Parní čistič si poradí s běžným úklidem bez chemie a zlikviduje úspěšně vodní kámen, špínu i mastnotu. Na čištění baterie se hodí bodové trysky.

S chemií opatrně
Snažte se vyvarovat agresivních prostředků i na jinak velmi odolné sanitě. Může se stát, že narušíte její povrch. Stačí opět mýdlová voda a doleštit vlhkým hadříkem. Sanita od kvalitního výrobce bývá často opatřena speciální povrchovou úpravou, která odpuzuje vodu, zabraňuje vznikání map a prodlužuje její životnost.

Anketa

Máte doma také potíže s vodním kamenem?
Ano, bohužel, a velké.
75,8 %
Jen trochu.
13,7 %
Ani ne.
6,8 %
Ne, vůbec.
3,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1340 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Jarní detox potřebuje i domácnost

Nestihli jste koupit čisticí prostředky, které jste zvyklí používat při úklidu domácnosti? Nevadí! Mrkněte do spíže, najdete tam totiž hotové poklady. A co...

Okna i žaluzie myjeme efektivně

Ideální počasí k mytí oken nastává, když je pod mrakem a kolem 20 °C. Umývat bychom je měli podle míry znečištění dvakrát až čtyřikrát do roka. Ne však když...

Udržujte doma čistotu, ale jen zdravě

Na trhu je spousta voňavých, ale přitom nevhodných přípravků, kterými si v domácnosti ubližujeme. Mohou obsahovat zdraví škodlivé látky, a to je problém...

Beton je odolný, i tak vyžaduje péči

Betonová dlažba, obrubníky, palisády i venkovní květináče odolávají po celou dobu své životnosti rozmarům počasí. Neudržovaný povrch ale může postupně...

Výběr článků

Načítám