Hlavní obsah

Jak zabránit tepelným ztrátám domu

Tepelnou ztrátu domu ovlivňuje mnoho věcí. Zásadní je lokalita objektu a tepelně technické vlastnosti obálky nemovitosti. Nelze je však tak snadno určit, musí se totiž posoudit celý objekt se všemi konstrukcemi a materiály. Proto v případě větších tepelných nákladů doporučujeme využít služeb energetického specialisty.

Foto: Prodesi/Domesi

Potřebu tepla na vytápění ovlivňují i jiné faktory. Třeba počet osob v domácnosti, jejich chování, preferovaná teplota v interiéru, způsob přípravy teplé vody, její množství a způsob větrání.

Článek

Výpočet tepelné ztráty domu se provádí podle normy ČSN EN 12 831 a určuje hodnotu výkonu zdroje tepla pro vytápění pro hodnocený objekt.

„Když je výpočet správný, výsledný topný výkon zajišťuje dostatečný tepelný komfort objektu i při extrémně chladném počasí. Výpočet tepelné ztráty je proto důležitý pro volbu zdroje tepla,“ vysvětluje Jiří Svoboda ze společnosti Master Therm.

Jak zateplit fasádu

Pro zateplení fasády se obvykle využívají vnější kontaktní zateplovací systémy Etics. Expandovaný polystyren je nejpoužívanější, izolace na bázi minerálních vláken je protipožární, fenolická pěna pak nabízí při srovnatelných tepelně technických vlastnostech menší tloušťku konstrukce.

Foto: Hornbach

Ukončovací profil pro zateplení Feba-Tex Uni zajistí napojení Etics k atikovému plechu. Toto řešení poskytuje ochranu zateplovacího systému vůči hnanému dešti z oblasti atiky. Profil zabraňuje vniknutí vody zespodu do spár.

Při zateplení soklu je nutné použít nenasákavý materiál, např. již zmíněný extrudovaný polystyren.

„Tepelné mosty hrozí při změně geometrie (rohy), na rozhraní různých materiálů (cihla a okenní překlad) nebo v místě vzduchové netěsnosti. Může se jednat o špatné osazení okenního rámu, pozední věnec nebo přikotvení konstrukce pergoly na stěnu. Tepelným mostem může být i nedostatečně zapuštěná šroubovací hmoždinka,“ vysvětluje Lukáš Rundt ze společnosti Stavebniny DEK.

Zelené rostlinky střeše i fasádě sluší

Tipy a trendy

Potenciálních chyb při provádění zateplovacího systému však hrozí více. Prvním předpokladem správné funkce zateplení je dobře připravený, čistý a soudržný podklad. Pozornost se musí věnovat správnému provedení zakládací lišty.

„Podle pokynů výrobce je nutné postupovat při lepení tepelné izolace a jejím následném kotvení. Výrobce také specifikuje vhodné klimatické podmínky zejména při provádění základní vrstvy a finální omítky,“ vysvětluje Lukáš Rundt.

Foto: Vekra

Obvodovými zdmi uteče 30 % tepla, ale okny a dveřmi 50 %. Proto musejí splňovat přísná tepelně izolační kritéria, důležitá je i profesionální montáž.

Druhy tepelných izolací

Fasádní polystyren: pro svoje výborné tepelně izolační vlastnosti, nízkou hmotnost a vysokou odolnost patří expandovaný polystyren mezi dlouhodobě oblíbené materiály. Nabízí se tradičně bílý nebo šedý s příměsí grafitu.

Extrudovaný polystyren je vhodný zejména k zateplení základových desek, sklepních stěn, podlah, stropů, plochých střech a teras. Desky odolávají i extrémnímu tlaku a vlhkosti.

Minerální vlna: zajišťuje výbornou ochranu před hlukem, hodí se na kontaktní, ale i odvětrávané fasády, kde je mezi obvodovou zdí a tepelnou izolací ponechána vzduchová mezera. Největší předností je výborná protipožární odolnost.

Foto: Hornbach

Dobře zateplená fasáda předchází problémům s vlhkostí v interiérech a odstraňuje tepelné mosty.

Skelná vata: má výborné tepelně izolační vlastnosti, nízkou tepelnou vodivost a práce s ní je jednoduchá. Používá se obvykle k zateplení odvětrávané fasády nebo šikmých střech, k tepelné, protipožární a zvukové izolaci. Nepoužívá se na místech vystavovaných mechanické zátěži.

PIR desky: představují izolaci s největším tepelným odporem, a to i při nejmenší síle desky. Pro vysokou cenu jsou používány spíše k izolaci šikmých a plochých střech. Využívají se tam, kde je vyžadována vysoká odolnost materiálu.

Proměňte starou půdu na stylové podkroví

Jak na to

Dřevovláknitá izolace: jde o přírodní alternativu běžně používaných izolačních materiálů, vyrábí se především ze dřeva jehličnanů. Patří mezi difúzně otevřené materiály, což znamená, že dovolují domům přirozeně dýchat a zabraňují kondenzaci vodních par. Desky jsou velmi pevné, akumulují teplo a lze je využívat v jakékoliv části domu.

Konopná izolace: ekologicky přírodní izolační materiál, hodí se k zateplení zděných staveb i dřevostaveb. Konopná izolace dobře reguluje vlhkost a dlouho vydrží, neobsahuje škodlivé látky ani alergeny.

Foto: Prefa

Tepelná ztráta domu je uvedena v projektové dokumentaci, u starších staveb lze vycházet z výkonu stávajícího zdroje tepla.

Dřevostavba a tepelné ztráty
„Dřevostavby se řadí mezi nízkoenergetické domy, jejichž tepelné ztráty jsou malé. Dřevo jako stavební materiál má obecně schopnost držet teplo, a tak je postaráno o přirozenou regulaci vnitřní teploty. V kombinaci s důmyslnou skladbou materiálů stěn a příček, jejichž součástí je sklovláknitá vata a obvodový deseticentimetrový polystyrenový izolant, tak na vytápění interiéru zcela postačí elektrické přímotopy. Ty lze kombinovat třeba s přitápěním pomocí podlahového topení. Další možnost, jak podpořit teplo domova, představují krbová kamna integrovaná do komínu, čímž je vytápění navíc šetrné k přírodě,“ vysvětluje Tomáš Veselý ze společnosti Vexta domy.

Anketa

Jaký typ izolace máte na domě?
Polystyren
45,4 %
Minerální vlna
9,1 %
Skelná vata
2 %
PIR desky
2,5 %
Dřevovláknitá izolace
1,7 %
Konopná izolace
1,1 %
Netuším
0,9 %
Žádnou
37,3 %
Celkem hlasovalo 1896 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Fasádu nové knihovny ozdobily cihly z pekárny

Ukrytá v nádvoří za místním náměstím vyrostla v Hrádku nad Nisou na Liberecku úplně nová knihovna. Čtenáři i další zájemci si ji mohli v pondělí 28. října...

Ptáci se dobývají do fasád a zateplení domů

Panelákovým sídlištěm se v poklidném nedělním dopoledni mírné zimy rozléhá pravidelné ťukání. Není to poprvé a místní mu ani nevěnují pozornost, jednou se to...

Když se domy oblékají do chytrých fasád

Moderní omítky překvapí nejen škálou barev a povrchových úprav, ale také svými vlastnostmi. Fasádní prvky z odolných materiálů zase nabízejí mnoho atypických...

Výběr článků

Načítám