Hlavní obsah

Gurmáni ocení v kuchyni funkční varnou zónu a úložné prostory

Právo, Sylva Svobodová

Kuchyň je srdcem domova. Tady se potkáváme s celou rodinou, přáteli, a pokud jsme zarytí gurmáni, trávíme v ní dost času i sami. Je to společenská zóna, která musí být kompletně krásná, plně funkční. I když to nejdůležitější se odehrává hlavně na plotně...

Foto: Gorenje

Varné centrum umístěte do středu pracovní desky, abyste se k hrncům ze tří stran dostali pohodlně.

Článek

Kuchyň lze vyrobit od truhláře na míru, ale praktickou variantou jsou i sektorové kuchyně. Ušetří starosti s plánováním jednotlivých polic, umístěním spotřebičů, světel a dalších detailů.

Kuchyň na míru naopak nabízí větší variabilitu a uspořádání podle jednotlivých zón, můžete lépe realizovat své představy. Vyplatí se v místnosti s netypickým půdorysem, kdy se pomocí vhodně zvolené kombinace kuchyňských dvířek a spotřebičů může lehce docílit i optického zvětšení místnosti.

Stylově a prakticky

Kuchyňská sestava může být rustikální, romantická, retro, moderní a nadčasová. Záleží na tom, jaký vybereme materiál, povrch a odstín dvířek, včetně provedení různých detailů (frézování, úchytky, osvětlení).

Foto: Gorenje

Po stranách varného centra si ponechte dostatečnou přípravnou a odkládací plochu.

Velmi oblíbené jsou rustikální kuchyně v kombinaci s moderními prvky: používá se dřevo, kámen, keramika, porcelán i sklo. Barevně se preferuje bílá nebo dekor dubu, buku. Často se k sobě používají dubové skříňky a pracovní deska v provedení přírodního kamene. Vypadá to nejen moderně, ale zároveň i tradičně.

Do kuchyně dejte nadčasový a odolný nábytek

Tipy a trendy

K typu sestavy lze stylově ladit i jednotlivé spotřebiče - digestoř, chladnička, mikrovlnná trouba, pečicí trouba, varná deska, to vše může být (i nemusí) klidně v retro designu.

Foto: Candy

Indukční varná deska je vybavena funkcí Smart Fi s wi-fi připojením k aplikaci, která sleduje stav varné desky a průběh vaření, umožňuje desku ovládat z pohodlí sedačky. Cena 15 990 Kč.

Foto: Hoover

Indukční varná deska disponuje celkem 4 varnými zónami, které jsou rozdělené na 2 flexi zóny. Ty můžete používat jako jednu velkou pro plné pokrytí varné zóny. Cena 17 990 Kč.

Kam s ní?

Co varná zóna zahrnuje? Varnou desku, sporák, pečicí troubu a odsavač par. Je to místo, kde se budeme nejdéle „zdržovat”, kde má být vše prakticky při ruce a rovněž pro nás bezpečné. Základem je tedy zvolit správné umístění, což je dané typem kuchyně.

V malých bytech se vyplatí sestava lineární. Dbejte na vestavné spotřebiče, které šetří místo, a varné centrum umístěte do středu linky nebo blíže k okraji, nikdy však přímo na stěnu! Stejné pravidlo uplatníte i v paralelní kuchyni.

Foto: Oresi

Nejvíce komfortu poskytují ostrůvkové kuchyně. K varnému centru se dostanete ze všech stran, máte i dostatek úložných prostor.

Oblíbené jsou sestavy do tvaru L a U, které nabízejí předpisový pracovní trojúhelník. Varné centrum je šikovné umístit na delší rameno sestavy a ponechat si dostatečné místo i na tzv. přípravnou plochu: pracovní i odkládací.

Nejpraktičtější je kuchyně s ostrůvkem, ovšem vyžaduje velkorysý prostor. Když ho máte, využijte ho. Ostrůvek poskytuje uživatelům nejvíce úložného prostoru, je to dominantní prvek. Slouží i jako alternativní jídelní stůl, varné či mycí centrum.

Nezapomeňte na vhodnou vzdálenost mezi samotnou linkou a ostrůvkem, která má být minimálně 1,2 m.

Rady a tipy
Varné centrum nikdy nepatří do rohu, nedostanete se pohodlně k jednotlivým plotýnkám. Určitě potřebujete alespoň 20-30 cm ode zdi či konce linky.
Varnou desku situujte tak, abyste mohli bezpečně manipulovat i s velkými hrnci a pánvemi.
Plynové varné desky nepatří přímo pod okno, hrozí sfouknutí plamene.
Mezi varným a mycím centrem udržujte vzdálenost 90 cm a podle prostorových možností i více.
Pamatujte na tzv. ideální pracovní trojúhelník, který vymezuje v kuchyni pohyb při vaření. Jeho obvod má být maximálně 8 m.

Anketa

Jak máte řešenou kuchyň vy?
Lineárně
14,8 %
Do písmene U
28 %
Do písmene L
38,8 %
S ostrůvkem
10,4 %
Jinak
8 %
Celkem hlasovalo 521 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Do kuchyně dejte nadčasový a odolný nábytek

Trendový kuchyňský nábytek je spíše minimalistický. Kombinuje bílou a šedou s přírodními odstíny, čisté linie skříněk bez úchytů často tvoří hladkou stěnu...

Výběr článků

Načítám