Hlavní obsah

Dream Team - Mistři dílny: Zahradní set s grilem prověřil řemeslnou zručnost účastníků

Vyrobit zahradní set s grilem a dalším vybavením, který se musí vejít na podlážku 4 x 4 m. Takové bylo zadání pro 12 účastníků rozdělených do dvou družstev druhého dílu kutilské soutěže Dream Team - Mistři dílny. Speciálním hostem a třetím porotcem byl tentokrát herec, kuchař a moderátor Ivan Vodochodský, jemuž oba týmy vyráběly set na míru.

BEZ KOMENTÁŘE: Ve druhém díle se týmy pustily do výroby zahradního setuVideo: Archiv pořadu Dream Team - Mistři dílny

 
Článek

Také ve druhém díle se účastníci soutěže nejprve rozdělili do dvou týmů po šesti, aby se znovu sešli u červeného a modrého ponku. Tentokrát je čekala výroba zahradní sestavy umístitelná na podlážku 4 x 4 m.

Dílo, které mělo být nejenom plně funkční, ale také estetické, mělo chytit za srdce stálé porotce-architekty a Ivana Vodochodského, herce, kuchaře a moderátora, který byl třetím, hostujícím členem poroty.

Ivan měl o ideální podobě setu jasnou představu: „Mělo by tam být přinejmenším místo na krájení a servírování jídla, měl by tam být bar, u kterého člověk vždycky stráví nejvíc času, něco pohodlného na sezení, což v mém případě znamená, abych se z toho dokázal také zvednout.“

Porotce Šimon Caban upozornil, aby při realizaci nezapomněli ani na zapojení toho, kdo griluje, aby nebyl vyčleněný ze společnosti, a Kamila Douděrová připomněla, že je potřeba myslet na to, do jakého prostředí má být set zasazen.

Jak bylo patrné od samého začátku, zadání zahradní sestavy všem soutěžícím sedlo, a tak měli spoustu zajímavých nápadů. Pavel z týmu červených si například naplánoval pojmout set jako plachetnici, se závěsy a lany, prostě v hodně volném a vzdušném stylu.

Protože oba týmy působily od začátku až příliš spokojeně, rozhodli se jim pořadatelé úkol poněkud ztížit a zkrátili jim časový limit z původních šesti hodin na pět. Kratší měli soutěžící ostatně i čas na shánění materiálu ve skladišti (místo dvaceti minut jen čtvrt hodina), kde šly na odbyt hlavně dřevo, látky, lana a sudy.

Od každého trochu

Podobně jako při návrhu motokáry v minulém díle, i teď se týmy rozhodly vsadit spíše na kombinaci různých nápadů, než aby realizovaly jeden ucelený.

Červení se tak pustili do práce na útulném setu v bohémském pojetí laděného do pastelových barev, s textiliemi po obvodu pergoly a s použitím převážně přírodních prvků.

Dream Team - Mistři dílny: Motokáry Beran a Orel otestoval pilot F1 Tomáš Enge

Jak na to

V družstvu modrých se s projektem sezení vyrobeného ze sudů a barelů výrazně prosadil Roman, ujal se i Pavlin návrh, a sice realizovat gril ve stylu dráto-kamenného gabionu. Milada pak uplatnila nápad s výpletem bočních stran setu z provazů.

Gril ze sudu

Sud využil rovněž Adam u červených, v tomto případě jako gril, do jehož výroby se plně položil a který si celý sám postavil.

Zatímco jeho kolegové Pavel a Lexa se věnovali stavbě pergoly, holky z jeho týmu pak hlavně šití, které jim činilo značné potíže. Ne snad, že by byly tak nešikovné, ale prý je zrazoval stroj – neustále se trhala nit a kvůli silné látce se lámala jehla.

Čistý gril je dobře fungující gril

Jak na to

V modrém týmu se při konstruování grilu, respektive plechu na gril a industriální kovové kostry stolu nejvíce angažoval Míra. Při ní se ale příliš nedržel dohodnutých rozměrů, což vedlo k tomu, že byli nuceni improvizovat a desku stolu dokončit s mezerami mezi jednotlivými prkny. To však modré nerozhodilo a mezery mezi prkny obrátili ve svoji výhodu.

Porotcům vysvětili, že právě takový stůl je ideální pro zahradní party, protože mu nevadí déšť, ani když se na něm něco rozlije.

Poněkud labilní pergola

Potížím s měřením se nevyhnuli ani červení, především Pavel. „Pořád tvrdil, že má všechno pod kontrolou, ale ukázalo se, že ne, a tak aby nám to nespadlo na hlavu, museli jsme přišroubovat lavičku ke konstrukci,“ posteskl si Lexa.

Navzdory všem třenicím a nedorozuměním opět převládala v obou týmech obdivuhodná dělba práce a disciplinovaná píle, díky které nakonec vždy všechno zapadlo tam, kam mělo.

Ač původním povoláním elektrikář, dceři na zahradě postavil pergolu jako profesionál

Jak na to

Poslední hodina, kdy přímo před očima poroty docházelo ke kompletaci setů, pak byla opravdovým zážitkem, kdy to jen lítalo!

Zatímco modří byli hotoví ještě před koncem časového limitu, v týmu červených znatelně stoupala nervozita, úměrně tomu, jak se objevovaly nové a nové chyby – špatně vyměřená konstrukce, chybějící nosná část, nejasnosti, kam umístit gril, naruby připevněná houpačka…

Lepší řemeslné zpracování zvítězilo

Porota při posuzování obou zahradních setů dala nakonec přednost setu družstva modrých. Ocenila zejména pevnou konstrukci se solidním zavětrováním, precizně zpracované sezení v industriálním stylu, promítací plátno, barový pult s pípou, vzájemně ladící a recyklované materiály.

Užijte si siestu pod širým nebem

Tipy a trendy

Ivan ocenil křesílko z barelu u modrých a nadchl jej i gril s nastavitelnou mřížkou a blýskající se pípa. Na sestavě, kterou představili červení, porota shodně obdivovala především velký, bytelný a pohodlně přístupný gril vyrobený z barelu a bylinkovou zahrádku.

„Rozhodovaly detaily,“ uzavřel hodnocení Ivan Vodochodský. „Kdybych mohl, zkombinoval bych si od obou něco.“

Pořad Dream Team – Mistři dílny můžete sledovat každé pondělí ve 20:15 na Primě.

Tip Pepy Libického na zahradní posezení

Zahradní posezení je základ, který by neměl chybět na žádné zahradě. K výrobě je nejjednodušší použít palety, myslím, že tohle zvládnou hravě i ženy. Nejprve palety musíme očistit a zbavit třísek, a na to je nejvhodnější úhlová bruska s lamelovým kotoučem. Lehkými dlouhými tahy přejedeme každé prkno na paletě.

Pokud budete mít posezení na místě bez zastřešení, je dobré palety natřít ochranným nátěrem (lazura, olej atd.), pak už stačí je sestavit do správného tvaru, spojit vruty a základ je hotový.

Polstrování se dá již dnes běžně koupit, ale stačí opět pořídit voděodolnou látku, sešít ji na šicím stroji, vyplnit molitanovou výplní a originál je na světě.

Reklama

Související témata:

Související články

Český zahradní nábytek má co nabídnout

Jedinečný design, nadčasovost, funkčnost a výhradně české zpracování od návrhu až po vlastní realizaci. To je nábytek určený na zahradu, do parku a dalších...

Výběr článků

Načítám