Hlavní obsah

Chytré koupelnové baterie regulují průtok i teplotu

Vodovodní baterie jsou v koupelně spolu s umyvadlem, vanou či se sprchou nepřehlédnutelným designovým prvkem. Nabízejí však daleko více. Šetří vodu, urychlují nastavení její teploty, někdy brání opaření.

Foto: Grohe

Čisté křivky baterií řady Grandera i dekorativní detaily jsou výsledkem prvotřídního řemeslnictví a výroby.

Článek

Při nákupu baterie zvážíme její design s ohledem na rozměry a vzhled umyvadla, eventuálně vany, sprchového koutu. Dále spoléháme na kvalitní provedení a odolný materiál.

Nerezové baterie jsou obvykle pochromované, vyrábějí se i z mosazi, tj. ze slitiny mědi a zinku. Z hlediska údržby se vyplatí, když je povrch již z výroby ošetřen proti usazování minerálů, takže nečistoty lehce odstraníme třeba houbičkou namočenou v octové vodě.

Nezapomínáme ani na materiál kartuše, která uvnitř baterie ovlivňuje poměr studené a teplé vody. Je lepší volit keramiku a vyhnout se plastu, jenž ne ve všech případech zvládá tlak vody a vodního kamene, takže baterie záhy začne kapat.

Nejběžnější instalace

U umyvadel se setkáváme se stojánkovými bateriemi, do jejichž těla jsou připojené tzv. flexi hadice. Ty se zapojí do rohových ventilů vyvedených ze zdi, často pod umyvadlem.

Rohové ventily mají vnější dva normalizované průměry závitu pro připojení hadic. V České republice je nejčastější průměr závitu 3/8“, což odpovídá 16,6 mm. Větší tzv. půlcoul (1/2“) má 20,95 mm.

Foto: Ravak

Stojánková vodovodní baterie musí být v souhře s umyvadlem, aby při mytí rukou voda neodstřikovala okolo.

Standardní rozteč mezi výstupem teplé a studené vody ze zdi u vodovodní nástěnné baterie je 150 mm. Starší rozvody hlavně v panelákových bytech vyžadují 100mm rozteč. Není problém ji sehnat, některé typy nástěnných baterií se vyrábějí ve dvou variantách roztečí.

Novostavby upřednostňují podomítkové baterie. V jejich případě se na povrchu nachází pouze ovládací prvek a výtok. Zbytek je zapuštěný ve zdi/v instalační předstěně. Tento typ je náročnější na instalaci, ovšem vypadá nejčistěji, pracuje s prostorem, takže se hodí do menších koupelen.

Úsporné technologie

Nejšetrnější je samozřejmě neplýtvat vodou, což znamená nenechávat ji puštěnou během čištění zubů, mydlení ve sprše. Zároveň bychom měli volit baterie, které umožňují hbité spuštění vody požadované teploty i nastavení průtoku.

Průtok běžné baterie činí 8 l/min. Kvůli nižší spotřebě zakoupíme výrobek s technologií přenastavení kartuše nebo vybereme produkt s nízkým průtokem okolo 5 l/ min, existují i verze s průtokem 3,5 l/min.

Více vody uspoříme s pákovými bateriemi, které ve srovnání s kohoutkovými rychleji nastaví požadovanou teplotu vody. Pomalejší náběh při seřízení žádoucího poměru studené a teplé vody odpustíme kohoutkové baterii, jsme-li milovníky retro designu.

Foto: Sapho

Série Sassari vynikne v interiéru ve stylu art deco, glamour či retro. Většina baterií v kolekci je termostatická.

Ve sprše jsou oblíbenou variantou baterie s tlačítkovým ovládáním; komfort, dokonalou hygienu a okamžité spuštění nabízejí elektronické baterie. Mohou být bezdotykové, kdy chod kontroluje senzor s infračerveným světlem. Dotykové elektronické umyvadlové baterie potřebují ke spuštění vody jeden dotek.

Hitem jsou termostatické baterie, díky nimž máme požadovanou teplotu vody ihned. Navíc po celou dobu průtoku poskytují stálou teplotu, takže nehrozí opaření při nevhodné manipulaci, což ocení rodiny s malými dětmi.

Termostatické baterie disponují omezovačem průtoku vody, který nedovolí průtok vyšší než 50 %, pokud tlačítkem neumožníme vyšší.

Kartuše a perlátor

Jakostní keramické kartuše v bateriích odolají opotřebení vedoucímu k nežádoucímu protékání vody a zbytečnému plýtvání. Kartuše ovlivní průtok vody i jinak. Vodní kohoutky značky Jika mají např. keramické kartuše se systémy Optim Eco a EcoDisk, které zaručují nejpříjemnější teplotu vody a správnou úroveň spotřeby.

Použití je jednoduché: pootočením kroužku na kartuši lze regulovat teplotu míchané vody a šroubováním vymezovacího šroubku na ovládacím dříku kartuše regulujeme průtok vody. Speciální kartuše EcoDisk, které mají baterie Lyra plus, dokážou snížit spotřebu vody dokonce až o polovinu.

Úspory vody dosáhneme perlátorem, který provzdušní její proud. Vody sice teče méně, pocitově je ale síla proudu dostatečná. Podobné je to u sprchových hlavic, kde jsou přidané trysky snižující spotřebu vody až o třetinu.

Perlátory u vanových baterií mj. snižují hlučnost při napouštění vody. Vybíráme je z materiálů, které zabraňují usazování vodního kamene.

Koupelnové baterie
Umyvadlové: stojánkové (vysoké, nízké, s náklonem), nástěnné, podomítkové.
Sprchové: nástěnné i pod omítku, k dostání buď samostatně, či jako součást sprchových souprav.
Vanové: nástěnná, podomítková, na okraj vany, na podlahu.
Bidetová: na volně stojící bidet, na stěnu, pod omítku.

Anketa

Používáte doma na některých bateriích perlátor?
Ano, je to praktické a úsporné.
67,4 %
Měli jsme jej, ale už nemáme.
5,8 %
Plánujeme jej pořídit.
2,9 %
Ne nemáme ho ani na jedné.
23,9 %
Celkem hlasovalo 942 čtenářů.

Přehlídka vánočních stromků našich čtenářů

Vánoční stromek nechybí snad v žádné z českých rodin. Každá má ale trochu jiný. Tu jej zdobí památečními ozdobami po předcích, jinde si naopak potrpí na nejnovější trendy a mají každý rok zcela jiný, tamo se zdobí jen čokoládovými ozdobami a v další rodině hledí hlavně na bezpečnost. Kvůli malým dětem nebo mazlíčkům...

Jak vypadá ten váš? Pojďme si užít Vánoce společně. Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 22. 12. 2021 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích přineseme ve vánočním článku v rubrice Bydlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Kdy je koupelna harmonickou oázou

V moderním interiéru má koupelna důležité postavení, je jí vyčleněn poměrně velký prostor. A tak si můžeme dovolit být kreativní. Díky doplňkům, vhodnému...

Sprchový závěs a předložka patří k sobě

Závěs u vany nebo sprchového koutu zaujme na první pohled. Proto by měl místo určené k hygieně vzhledově dotvářet, nejlépe v souladu s koupelnovou předložkou,...

Výběr článků

Načítám