Hlavní obsah

S péčí o jarní zahradu pomůže chytrá technika

Právo, Karolina Černá

Rovnoměrně kyprá a vlhká půda, oživený trávník a prořezané stromy – to jsou cíle svědomitých zahrádkářů, jakmile půda rozmrzne a teploty stoupnou výrazněji nad nulu. A nejen to!

Foto: Hecht

Tříkolová benzinová sekačka s pojezdem pro snadné sečení okolo překážek má přední kolo v pohyblivém čepu, aby kopírovalo směr jízdy. Lze ho ale také zafixovat v pevné poloze.

Článek

Vybírat můžeme benzinové stroje, elektrické nebo akumulátorové. V prvním případě mohou vadit exhalace, ve druhém potřeba elektrického kabelu nebo zásuvek zabudovaných v terénu pozemku.

Ačkoli se jim nedá upřít výkonnost a odolnost, v některých případech je vhodné zvolit akumulátorové stroje, jejichž vývoji mnozí výrobci v posledních letech věnují velkou pozornost.

Řada aku strojů vydrží pracovat přes dvě hodiny na jedno nabití, které trvá podle kapacity akumulátoru hodinu dvě. Neprodukují exhalace, pozitivem je minimální hluk, volný pohyb bez šňůry. Jednu baterii lze využívat i u několika strojů téhož výrobce.

Oživení stromů i keřů

Prořez větví stromů a větších ploch živých plotů je důležitý kvůli dostatku světla a prostoru pro případné květy a plody. Prosvětlením koruny také zamezíme vzniku mechů a houbových chorob.

Respektujeme, že každá odrůda má odlišný způsob a čas prořezu. Obecně však platí, že pryč musejí suché, nemocné, poškozené větve, včetně těch, které nadměrně zahušťují korunu.

Foto: Bauhaus

Řetězová aku pila Powerworks odvede dobrou práci při prořezávání větví, kácení menších stromů, řezání palivového dřeva. Je vybavena elektrickou řetězovou brzdou, má bezúdržbový kartáčový motor a automatické mazání řetězu. Cena 3990 Kč.

Rány po řezu hojíme stromovým balzámem neboli štěpařským voskem. Na větve se hodí tzv. vyvětvovací pily na teleskopické násadě, s většími větvemi a malými uschlými stromky si poradí řetězové pily.

Živý plot po zimě zbavíme přerostlých částí a zastřihneme plotostřihem do požadovaného tvaru.

Foto: Mountfield

Aku řetězová pila Greenworks GD40CS40 má moderní bezkartáčový motor s dlouhou životností a nulové nároky na údržbu, kvalitní pilovou lištu (40 cm) a řetěz Oregon. Vstříc uživatelům vychází systém napínání řetězu bez nářadí a automatické mazání řetězu.

Travnaté plochy

Během roku se na trávníku tvoří krusta ze zhutnělých zbytků tlejících rostlin, což mu znemožňuje přijímat kyslík, vláhu a živiny. Vertikutátor neboli provzdušňovač tuto krustu prořeže, uvolní, vyčeše mechy, zplstnatělou trávu, zašlé listí a některé plevele. Zároveň prořeže travní výhonky a trávník začne houstnout.

Foto: Mountfield

Akumulátorový provzdušňovač Greenwork připomíná sekačku na trávu, na hřídeli má však svisle umístěné pružiny, které trávník zbaví nečistot a zbytky shrabou do koše o objemu 20 l. Bezpečnostní klíč brání nechtěnému spuštění stroje.

Vyskytují-li se na trávníku holá místa, zasejeme na nich travní směs. Půdu nejprve lehce prohrábneme a smícháme ji s pískem. Pak provedeme výsev a půdu uválíme nejlépe travním válcem a vydatně zalijeme. Pozor, na první setí by měla teplota půdy dosahovat alespoň 8° C!

Foto: Bauhaus

Aku sekačka na trávník Powerworks má bezúdržbový bezkartáčový motor. Rychlost jízdy lze nastavovat podle potřeby v rozmezí 1,8 až 5,4 km/hod. Výška střihu má sedm poloh. Na jedno nabití (120 min.) zvládne travní plochu o 825 m2. Cena 12 990 Kč.

Trávník zaléváme od jara do podzimu jednou týdně, pokud neprší, a nejlépe večer, kdy se voda odpařuje nejpomaleji.

Foto: Husqvarna

Kultivátor TF 536 pohání spolehlivý motor Subaru s olejovým čističem vzduchu, což napomáhá dlouhé životnosti motoru, který pracuje v suchém a prašném prostředí.

Před sekáním nastavíme výšku střihu a respektujeme fakt, že zcela nově vzešlý trávník sekáme výše, abychom nezničili čerstvě vytvořené křehké kořínky trav.

Malé pole i velké záhony

Majitelům rozsáhlejších zahrad a záhonů se vyplatí investice do menších strojů, které při jarní přípravě půdy hravě a pohodlně nahradí rýč a motyku. Patří k nim různé typy kultivátorů a minirotavátory. Půdu nakypří, provzdušní, zbaví ji velkých hrud, případně také smíchají s hnojivem.

Foto: Hornbach

Elektrický kultivátor Pattfield PE-EBH s hloubkou záběru 20 cm a šířkou záběru 30 cm má výkon 750 W a jednu rychlost dopředu. Hodí se na kypření větších záhonů. Cena 2569 Kč.

Zahradní půda je tak připravena dobře sáknout i odvádět vodu a stane se díky péči úrodným domovem pro všechna zasetá semena a kořeny sázených rostlin.

Foto: Husqvarna

Univerzální kultivátor TR 430 Dual má dvojité protiběžně rotující hroty obdělávající půdu do větší hloubky a při pohybu vpřed kultivují vrchní vrstvy půdy. Nechybí řetězový náhon na oba rotory a kola. Pro snadné ovládání je k dispozici zpátečka.

Co s odpadem?

Zelený odpad můžeme zpracovat v drtiči nebo ve štěpkovači, drť poslouží jako mulčovací materiál ke stromům, keřům, do kompostu.

Elektrický štěpkovač FZD 5015-E s příkonem 2800 W si poradí s odpadem o tloušťce až 4,4 cm. Má tepelnou pojistku, která zabraňuje přetížení a přehřátí stroje. Řezný válec zaručuje rychlé drcení materiálu, ať už jde o měkké materiály nebo tvrdé dřevo.

Foto: Fieldmann

Stroj odpad sám vztahuje a vzniklou štěpku ukládá do sběrného boxu o objemu 60 l. Robustní konstrukce s kolečky zvyšuje stabilitu a usnadňuje manipulaci se strojem. Cena 4699 Kč.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám