Hlavní obsah

Pyrotechniku pořizujte u solidních lidí

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před novoročními oslavami je zásadní zvolit správného prodejce, který nabízí certifikovanou, kvalitní a bezpečnou pyrotechniku. Umí poradit, je vyškolený, nabízí široký sortiment vhodný pro amatéry.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Používání pyrotechniky vyžaduje dodržení bezpečnostních zásad. Pohybovat se po městě může být nebezpečné. Nikdy nevíte, kdo vedle vás právě odpaluje.

Článek

Silvestrovské oslavy jsou divoké, mnozí jsou posilněni alkoholem, přichází únava a při manipulaci se zábavní pyrotechnikou může snadno dojít k úrazům.

Na vině je často nedostatečná vzdálenost od pyrotechniky, nedodržení správné manipulace, bohužel i používání poškozených produktů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Oslavy nového roku jsou každý rok velmi bujaré.

Nabídka je pestrá, zakoupit můžete petardy, rakety, fontány, římské svíce. Ceny se podle typu výrobku pro amatéry pohybují přibližně od 400 Kč do 5000 Kč (až 300 ran, doba trvání efektu je přibližně čtyři minuty).

Pravidla bezpečnosti

Zábavní pyrotechniku nakupujte v kamenných obchodech u vyškolených prodavačů, dbejte na kvalitu. Vyhněte se tržnicím, prodeji z ulice. Pyrotechnika totiž může navlhnout, což ovlivní funkčnost výrobku. Nízké ceny pyrotechniky oproti jiné nabídce vnímejte jako podezřelé a odmítněte je.

Foto: Hornbach

Pětidílná sada zahradního ohňostroje, maximální výška efektu dva metry, doba spalování deset vteřin. Čistá výbušná hmota 34 gramů.

Výrobek musí mít český návod a viditelné, jasné značení kategorie nebezpečnosti. Vždy si pečlivě přečtěte celý návod k použití. Zkontrolujte dobu spotřeby a skladujte co nejkratší dobu na suchém místě. Prohlédněte si, zda výrobek není poškozený.

Důležité je místo odpalu: nikdy pyrotechniku neodpalujte v blízkosti vozidel, hořlavých materiálů. Vyhledejte rovnou, volnou a pevnou plochu. Nikdy nic neodpalujte z ruky.

Foto: Hornbach

Kombinovaný startovací modul Nico Easybox lze rozšířit prostřednictvím kombinačních modulů.

Výrobek zapalte ze strany nataženou rukou, v těsné blízkosti nesmějí být další lidé. Při zapalování se nenaklánějte očima nad zápalnici!

Rychle odstupte do bezpečné vzdálenosti, která je zhruba pět metrů a více. Když pyrotechnika „nepracuje“, nechoďte k ní, vyčkejte zhruba deset minut. Na závěr, po skončení akce, výrobek zalijte vodou.

Může se vám hodit na Seznamu:

Čtyři třídy pyrotechniky

Zábavní pyrotechnika se dělí do čtyř tříd.

První je volně prodejná od 15 let, druhá třída je prodejná osobám od 18 let, další od 21 let a poslední třída je určena pouze pro osoby s průkazem odpalovačů ohňů nebo na základě osvědčení o odborné způsobilosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám