Hlavní obsah

Jak před dovolenou správně zabezpečit domov

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sezóna dovolených je tady, a to je ráj pro zloděje. Pokud nemáte byt či dům dostatečně zabezpečený, je právě nejvyšší čas to napravit. Odborníci doporučují, že do zabezpečení máme vložit až 10 % z celkové ceny majetku.

Foto: Tokoz (2x)

Zloděj to má snadné, protože vstup do chalupy lze násilně překonat. Chraňte svůj majetek kvalitní cylindrickou vložkou bezpečnostní třídy 3 nebo 4.

Článek

Ochrana začíná u vstupní branky, hlavních vchodových dveří a všech alternativních cest, jako jsou např. balkónová okna, posuvné dveře, sklepy. Nezapomeňte ani na kůlny, zahradní domky a stodoly!

Foto: M&T

Bezpečnostní štítkové kování Nomura splňuje nároky třetí bezpečnostní třídy. Má zajímavý design a je vyrobeno z odolných materiálů.

Pamatujte přitom na pravidlo pěti minut, které říká: když se zloděj do pěti minut nedostane do nemovitosti nebo k věcem, vzdá to. A tak před odjezdem uzamkněte i všechny vnitřní dveře, zabezpečte cenné předměty.

Akce před dovolenou

Nechlubte se na Facebooku, nepište veřejně, kam odjíždíte a jak se těšíte. Odpusťte si i sdílení fotek na sociálních sítích v reálném čase. O svém záměru informujte jen příbuzné a sousedy a poproste je o vybírání schránky, případně instalujte cedulku Nevhazovat letáky.

Vyplatí se i simulovat svoji přítomnost spínačem světel, který doma zapojíte do zásuvky, a on bude rozsvěcet světlo v pravidelných intervalech. Pořídit lze i tzv. štěkač, který je nerozeznatelný od živého psa a vydává zvuky v nastavených intervalech.

Cenný majetek, šperky uložte do trezoru nebo do bezpečnostní schránky v bance, kterou si lze pronajmout na určitou dobu.

Znesnadněte vstup

Podle polohy bytu se až 90 % vloupání děje skrze vstupní dveře, v nižších podlažích je to pak okny, balkónem. Z toho vyplývá, že základem je pořídit kvalitní certifikované bezpečnostní dveře a chránit majetek elektronickým zabezpečovacím systémem, napojeným na hlídací agenturu.

Foto: Tokoz

Pořiďte si kvalitní bezpečnostní zámek s cylindrickou vložkou. Vložka TOKOZ Pro 400 odolá planžetování, bumpingu, odvrtání. Navíc ji lze použít i pro atypické tloušťky dveří.

Kompletní ochranu domu či bytu zajistí i bezpečnostní systém, který obsahuje několik základních bezpečnostních zařízení: kouřový alarm, venkovní kameru, interiérový detektor pohybu vhodný do rohu místnosti nebo spínač, který hlídá, jestli během naší nepřítomnosti někdo neotevřel okna či dveře. Vše lze sledovat skrze aplikace pro iOS a Android na mobilním telefonu.

Foto: Dafe-plast

Hliníkové dveře jsou osazeny bezpečnostním dveřním kováním, které uzavírá a uzamyká křídlo v jednom kroku, a to hned ve třech bodech: v hlavním zámku, dvou přídavných zamykacích bodech v horní a spodní části dveří.

„Stejně jako dnes používají téměř všichni lidé chytrý telefon, tak během pár let bude podobně intenzivně rozšířeno i chytré zabezpečení domácnosti. Používání Yale Smart Living je pohodlné, snižuje riziko vykradení a poskytuje nepřetržitý přehled o tom, co se doma děje,“ popisuje Antonín Terš z firmy Assa Abloy.

Bezpečnostní kategorie dveří jsou definované evropskou normou do šesti kategorií. Pro soukromé účely je vhodná 3. a 4. bezpečnostní třída. Takové vstupní dveře vždy mají tuhou kovovou konstrukci, s celoplošným plechovým krytím, ocelovou kostrou a rozvorovým systémem.

Dveře jsou zajištěny v deseti až dvaceti bodech a jsou vybaveny kvalitní bezpečnostní vložkou odolnou proti odvrtání, vyhmatání planžetou apod. Mají samozřejmě příslušné certifikáty a atesty.

Sbohem klasickým klíčům

Kromě běžného klíče lze otevírat vchodové dveře pohodlně a bezpečně i elektronickým systémem. A to mobilním telefonem, kartou, čipem, ale také čtečkou uzpůsobenou na rozeznání otisků prstů. Je možná i klávesnice, do které prostě jen naťukáte kód.

Foto: Dafe-plast

Moderním klíčem od vchodových dveří může být biometrická čtečka, jež podle otisků prstů pozná majitele domu.

Zajímavý je rovněž Door Control System s dotykovou klávesnicí, který umožňuje před každým vstupem změnit pořadí čísel, aby nebylo možné rozklíčovat vstupní kód podle případných otisků.

Součástí panelu může být i kamera pro komunikaci mezi hostem a rezidentem pomocí interkomu či zobrazení videa na tabletu nebo chytrém telefonu. A to jak v rámci sítě, tak kdekoliv na světě přes internet.

Chraňte svá okna

Okno je oblíbenou cestou zloděje, proto vyměňte běžné kování za bezpečnostní. To má více uzamykacích bodů a jiný tvar.

„Zatímco u klasického kování se u uzamykacích bodů používají čepy ve tvaru hladkých válečků, u bezpečnostních variant mají čepy hřibovitý tvar, který brání vypáčení oken,“ vysvětluje Miroslav Culka z firmy Dafe-Plast.

Foto: Next

Tato okna překoná i zloděj amatér. Vybavte je bezpečnostním sklem, folií a čidly, která jsou napojená na bezpečnostní systém.

Dobrým tipem jsou rovněž bezpečnostní čidla, která chrání plášť budovy. Montují se mezi rám a dveřní nebo okenní křídlo, jsou napojená na bezpečnostní zařízení nebo jsou součástí chytré domácnosti.

„Nejedná se o klasická čidla na pohyb, ale informují majitele o každém narušení těsnosti křídla k rámu dveří nebo okna. Navíc mohou sloužit i ke kontrole polohy okna, zda je otevřené, nebo zavřené,“ popisuje Culka.

Chaty a chalupy

Jde o specifický druh objektu, proto si zkuste uvědomit, kolik majetku a cenností vlastně skrývá. Obvykle jsou to věci po prarodičích, mnohdy cenné památky nebo předměty, se kterými nás pojí určité vzpomínky. Je zvláštní, že v případě rekreačních objektů jsme často benevolentní a věříme mýtům. Třeba že zloději vykrádají chaty zásadně v noci.

Opak je pravdou: nikdo se neplíží ve tmě, ale podle statistik se zloději převléknou do běžného pracovního oblečení a vydávají se za údržbáře. Proto neinvestujte peníze do světla se spínačem, ale raději si pořiďte zvukovou ochranu objektu.

Mnoho majitelů chalup také myslí jen na vchodové dveře, ale zloději preferují alternativní vchody jako zadní okna či dveře od sklepa. Pokud nejsou zabezpečené, snadno je překonají a lehce vniknou dovnitř.

Volte zabezpečovací prvky, na které nestačí jen hrubá síla: kvalitní dveře a zámky, nevyrazitelné petlice. Zloděj často odpíská akci, když zjistí překážky.

Foto: Assa abloy

Kamera Yale Home View 303W pohlídá spolehlivě dům či byt. Při zpozorování podezřelého pohybu pošle zprávu do mobilu.

„Zámky s bezpečnostní třídou 4 odolají deset minut elektrické vrtačce, sekeře a překonávání takové překážky si zloděj často rozmyslí,“ říká Jitka Vozábová z firmy Tokoz.

Nikdy nevystavujte majetek očím zvědavců, nedovolte, aby se kolem chalupy povalovalo drahé nářadí, zahradní stroje apod.

„Čím rychleji se zloděj dostane dovnitř, tím delší dobu tam může strávit a více škody napáchá. Myslete určitě i na zabezpečení věcí uvnitř chaty, chalupy. Větší cennosti lze schovat do bedny, zajistit kvalitním zámkem a řetězem připevněným k podlaze,“ vysvětluje Vozábová.

Foto: Assa Abloy

Díky chytrému systému zabezpečení Yale Smart Living budete mít na mobilu dokonalý přehled o domácnosti. A to odkudkoliv na světě.

Na kůlny a stodoly je vhodný velmi kvalitní zámek, který odolá i mrazu, celoročním výkyvům teplot. Věci uvnitř kůlen opatřete sekundárním zabezpečením: bedny s nářadím a skříňky zamkněte pomocí visacího zámku a stroje, zahradní techniku nebo sezónní pneumatiky zabezpečte zámky X Box pro volně stojící objekty.

Pamatujte na zlaté pravidlo: veškeré cennosti odvezte s sebou domů, aby případná kořist byla co nejmenší.

Vykradli vás?

Zloději vykradou každý rok tisíce nedostatečně zabezpečených bytů a domů. Majitelé ale vrší chyby dál a ztěžují dopadení pachatele i vlastní bezpečnost. Na co si dát po pozor, když jste už měli tu smůlu?

Když po příchodu objevíte poškozené dveře, okna, ihned volejte policii, zkontaktujte sousedy, příbuzné, ale nikdy nejednejte na vlastní pěst, nevstupujte dovnitř!

Podle odborníků je častým nešvarem úklid. Zejména starší osoby sice zavolají policii, ale před jejich příjezdem byt uklízejí a tím ničí stopy. „S ničím nehýbejte, nechte vše, jak je,“ říká odborník na zabezpečení Ivan Pavlíček z firmy Next.

S policií spolupracujte, jen vy víte, jak byt či dům vypadal předtím, co chybí, upozorněte na nesrovnalosti.

Foto: Dafe-plast

Na okna, balkonové či posuvné dveře lze namontovat bezpečnostní čidla napojená na bezpečnostní systém či chytrý telefon.

Podle statistik se pachatelé na místo činu rádi vracejí, zvláště když byli vyrušeni a překonat zajištění objektu je snadné. Proto se hned obraťte na zabezpečovací firmu a jednejte! To znamená: pořiďte si bezpečnostní dveře a kování minimálně ve třetí bezpečnostní třídě, prosklené plochy v nižších patrech opatřete bezpečnostními fóliemi nebo sklem.

Vsaďte na pohybová čidla

Jejich senzor zachycuje pohyb v daném okruhu, na který reaguje sepnutím osvětlení na určitou dobu, a to světlem i zvukem.

Foto: Obzor

Pohyblivá čidla mají senzor, který zachytí pohyb v daném okruhu, na který reaguje sepnutím osvětlení nebo zvuku na určitou dobu.

„Klasická PIR čidla spínají pouze, když zaregistrují pohyb. V případě pohybového detektoru s akustickým senzorem se světlo sepne nejen při zaregistrování tělesné aktivity, ale také zvuku,“ vysvětluje Marek Beneda z firmy Obzor. U takového čidla tedy můžete stát či sedět bez pohybu a pouze mluvit, ale světlo nezhasne.

Detektory navíc mají velký dosah od 8 do 20 m, úhel záchytu je 180°, u stropních čidel je úhel až 360°.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Pár rad od profíků

Zjistěte požadavky jednotlivých pojišťoven a teprve podle toho zvolte bezpečnostní třídu pro vchodové dveře.

Zloději kradou, i když spíte. Na noc zamykejte dveře, zavírejte ventilačky oken. Když budou nezajištěné, nepomůže ani 3. bezpečnostní třída!

Kvalitní bezpečnostní dveře jsou jen ty, jež jsou vyrobené na míru a dokonale pasují na zárubně. Instalovat bezpečnostní dveře bez předchozího zaměření jsou vyhozené peníze!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám