Hlavní obsah

Jak správně pečovat o živý plot

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hustá a zdravá zelená stěna nás odcloní od sousedů, chytá prach, tlumí hluk z okolí. Pravidelný sestřih prospěje živému plotu hned ze dvou důvodů – udržuje jeho tvar a také kondici.

Foto: Mountfield

Teleskopické plotové nůžky THS 500 mají ergonomicky tvarovanou rukojeť a kvalitní střižnou lištu, s níž dosáhnou do výšky až 4 metry.

Článek

Některé dřeviny, např. zimostráz (buxus), lze navíc tvarovat do složitých objektů. K údržbě živého plotu však potřebujeme správné nástroje. Jaké?

Záleží na rostlině

Nízké rostliny ošetříme zahradnickými nůžkami, existují však i specializované nůžky, třeba na buxus. U zástřihu do komplikovanějších tvarů je vhodné nechat se vést šablonou trvale usazenou na keři. Obvykle stojí kolem 450 Kč a je vyrobena z králičího pletiva. Díky šabloně se keříky mohou sobě podobat jako vejce vejci, ať už jde o řadu koulí, kostek, sloupců, spirál.

Teleskopické ruční nůžky se hodí pro zastřižení krátkých nízkých stěn živého plotu, případně na finální úpravy. Čepele s vlnitým výbrusem zajistí, že větve nesklouzávají, takže dosáhneme snadno požadovaného úhlu střihu.

Foto: Fieldmann

Teleskopické ruční nůžky FZNR1021 se hodí pro sestřižení spíše kratší nízké stěny, případně na dostřižení plotu. Čepele s vlnitým výbrusem zajistí, že větve nesklouzávají a vy dosáhnete požadovaného úhlu střihu. Cena od 399 Kč.

Máme-li na zahradě v dosahu rozsáhlého a vysokého živého plotu elektrickou zásuvku, můžeme bez obav zvolit plotostřih. Výhodami elektrického typu jsou nízká hmotnost, výborná ovladatelnost a tichý provoz. Naopak se musíme smířit s nižším výkonem a někdy obtěžující manipulací s přívodním kabelem. Plotostřih zvládne ošetřit spíše slabší větve z měkkého dřeva.

Foto: Kasa

Elektrický plotostřih s příkonem 550 W, s max. průměrem střihu 21 mm a s délkou lišty 55 cm má oboustranné nože se speciální povrchovou úpravou pro dlouhou životnost. Je opatřen 3 vypínači pro bezpečnou práci. Cena 3990 Kč.

Benzinový plotostřih pomůže tam, kde není v dosahu elektrická energie. Poradí si i se silnými větvemi, vyniká dlouhou životností a vysokou odolností. Nevýhodou je náročnější údržba, než je tomu u elektrických modelů.

Akumulátorové přístroje jsou tiché, neomezují nás v pohybu po zahradě. Obvykle je pohání silný lithium iontový akumulátor, který samozřejmě musíme nabíjet. Práce s nimi je časově omezená, proto si hlídáme jejich výdrž.

Pro představu: Nabíjení akumulátoru nůžek Stihl HSA 45 na 100 % trvá 210 minut, načež zvládne na jedno nabití sestříhat až 80 m2 živého plotu.

Foto: Bauhaus

Lehké akumulátorové nůžky na živý plot mají náklopnou hlavu až 135°. Pro snazší manipulaci jsou vybaveny popruhem a teleskopickou rukojetí. Cena 3490 Kč.

Důležité jsou nože

Konkrétní délku lišty volíme podle velikosti a složitosti upravované plochy. Velké plochy pohodlně zarovnáme plotostřihem s delší lištou, který je ale těžší a vyžaduje značnou fyzickou sílu.

Pro zastřihávání větších okrasných dřevin a plotů je vhodná délka střihací lišty od 40 do 70 cm. Malé okrasné dřeviny vytvarujeme třeba akumulátorovými nůžkami na trávu a keře s lištou o délce 10 až 20 cm.

Foto: Kasa

Odolné nůžky na živý plot Black-Decker GT5560 disponují elektromotorem o výkonu 550 W a 60 cm lištou. Vhodné pro středně velké živé ploty. Cena od 2 090 Kč.

Sledujeme také rozestup nožů, tj. maximální průměr větve, kterou s konkrétními nůžkami ustřihneme. Vyplatí se koupit nůžky neboli plotostřih s dostatečnou rezervou v rozestupu. Budeme-li stříhat větve, které se svou tloušťkou pouze blíží hodnotě rozteče, může se přístroj zasekávat.

Jak a kdy stříháme

Volně rostoucí plot v podstatě péči nevyžaduje. Odstraňujeme z něho jen suché větve a ty výhonky, které jsou nežádoucí. Ideální tvar udržovaného živého plotu má dole širší základnu a nahoru se zužuje. Zajišťuje tak rychlý odtok vody z vrcholové části plotu a na dolní větve navíc dopadá světlo.

Po zimě zbavíme rostlinu přerostlých, suchých a nemocných částí a zastřihneme ji do požadovaného tvaru. Někdo ponechává dřevině více přirozené volnosti, jiný si potrpí na dokonalý sestřih. V takovém případě vytyčíme šňůry, kterých se při stříhání držíme.

Foto: Fieldmann

Elektrické nůžky FZN 2002-E jsou řešenímpro zástřih velkých svislých ploch živých plotů, hůře dostupných míst a tvarování okrasných keřů.

První střih provedeme na konci června, kdy je dřevina obrostlá, druhý zásah je vhodný v srpnu. Dřevinu tak pomalu připravujeme na zimu. Vždy ale záleží na typu a rychlosti obrůstání nových větví. Někdy zkracujeme i třikrát ročně. Jehličnanům naopak vystačí jeden střih.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Tipy a rady

Mladý živý plot nemusíme piplat od sazenice. Existují tzv. zapěstované živé ploty, které pořídíme již hotové v blocích, upravené do požadovaného tvaru. Použité keře jsou mezi sebou zapojené, husté, zdravé.

Nízké ploty (do 1 m výšky) je vhodné umístit dovnitř zahrady, aby ji příliš nestínily. Střední a vysoké (2 až 3 m) lemují pozemek. Plůtky vysoké do 50 cm jemně ohraničují chodníčky nebo tvoří obrubu záhonů.

Klasické túje nahradíme habry, buxusy nebo buky. Nejsou drahé a zahrada s nimi nevypadá jako hřbitov.

Veselé barvy nabízejí kvetoucí a plodící živé ploty. Vsaďte třeba na meruzalku zlatou (Ribes aureum), žlutě kvete také zákula (Kerria japonica ´Pleniflora´).

Pro půlmetrový plůtek je ideální fialová levandule se stříbrnými lístky (Lavandula angustifolia ´Munstead´). Až do tří metrů dorůstá bíle kvetoucí pustoryl věncový (Philadelphus coronarius) nebo hlohyně (Pyracantha) s barevnými bobulkami.

Jednoho metru dosahuje tavolník japonský (Spiraea japonica ´Firelight´) se zlatavými lístky a něžnými růžovými květy. Známé jsou také růže (Rosa ´Queen Elizabeth´) a červenokvěté japonské azalky (Azalea japonica).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám