Hlavní obsah

Užijte si bezpečně zábavní pyrotechniku

Právo, Gisela Růžičková

S blížícími se oslavami Nového roku mnozí nakupují a někteří neuváženě používají zábavní pyrotechniku. Přitom největším nebezpečím je pyrotechnika necertifikovaná, vyráběná doma svépomocí. Jak tedy předejít nepříjemným a někdy i vážným následkům?

Foto: Krupička ohňostroje (3x)

Novoroční ohňostroj 2015 Stroj času. Kategorie: profesionální ohňostroje.

Článek

Prostředky zábavní pyrotechniky zásadně nakupujte pouze v obchodech k tomu určených, ne na tržnicích a jiných podobných místech.

Výrobky nesmějí být potrhané nebo mechanicky poškozené.

Měly by být opatřené značkou státní zkušebny, případně evropskou homologací CE, která zaručuje, že si kupujete bezpečný prostředek, i když obsahující výbušninu.

Foto: Krupička ohňostroje

V centrálním kamenném obchodě si po celý rok lze vybírat z širokého sortimentu zábavní a profesionální pyrotechniky.

Nakupujte prostředky opatřené návodem na použití v českém jazyce. Na výrobku musí být uvedeno také datum spotřeby. Mějte na paměti, že po celou dobu manipulace se zábavní pyrotechnikou zacházíte s citlivým a nebezpečným materiálem. Sebemenší chyba či podcenění materiálu může mít nepříjemné následky.

Zásady při používání

Vždy se důsledně seznamte s návodem na použití a bezpodmínečně ho dodržujte.

Pyrotechniku nikdy neupravujte a používejte ji v takovém stavu, v jakém jste ji zakoupili.

Pyrotechniku používejte jen k účelu, ke kterému je určena.

Foto: Zabavnapyrotechnika

Pyrotechnika Petardy Dumbum 2G 20 ks, zapalují se zapálením knotku na petardě, po 4 až 6 vteřinách se ozve exploze, třída nebzpečí: kategorie 3 - prodej od 21 let, 104 Kč.

S prostředky zábavní pyrotechniky vždy zacházejte jako s nebezpečným, výbušným materiálem.

Při používání prostředků se vyvarujte nadměrného požívání alkoholu.

Zvolte vhodné místo k použití pyrotechniky v souladu s instrukcemi v návodu – vždy na volném prostranství v dostatečné vzdálenosti od domů, zaparkovaných aut nebo kontejnerů.

Používejte vhodné ochranné pomůcky (brýle, rukavice, ochrana sluchu).

Foto: Pixabay

Ohňostroj sestavený odborníky může vyjít i na desítky tisíc korun.

Nikdy neodpalujte pyrotechniku z oken bytu nebo domu. Skladujte pyrotechniku v chladu a suchu, mimo dosah dětí a nezpůsobilých osob.

Vyhněte se opilým lidem manipulujícím s pyrotechnikou.

V případě selhání pyrotechniky ji likvidujte podle doporučení výrobce (počkejte 20 minut, poté umístěte do nádoby s vodou na 24 hodin a následně zakopejte do země).

Dodržujte bezpečnou vzdálenost při odpalování.

Ochraňte domácí zvířata před možnou újmou.

Foto: pyroex.sk

Na trhu existuje mnoho druhů zábavné pyrotechniky, jako jsou rakety, pochodně, dýmovnice, a spousta dalších, z nichž lze vybírat. Samozřejmě jsou dané hranicí věku, od kterého ji můžete nakupovat.

Poučte své blízké, zvláště děti, o rizicích plynoucích z používání pyrotechniky, zejména na silvestra, kdy vyhledávají nevybuchlou či selhanou pyrotechniku.

Oblíbené pyrotechnické výrobky

Dětská zábavná pyrotechnika (od 7 Kč) – dýmovničky, bouchací kuličky, čmelák, fontánky, magické kuličky – patří k méně nebezpečné ohňostrojové pyrotechnice třídy I, ale i zde platí používat s rozumem na bezpečném místě, aby nedošlo ke zranění či jiným majetkovým škodám. Jde o vynikající menší žertovné ohňostrojové a pyrotechnické efekty pro pobavení.

Vystřelovací konfety (od 39 Kč) ve velikostech 40 cm, 60 cm a 80 cm pro různé slavnostní příležitosti plné růžových, bílých či zlatých nebo stříbrných srdíček a lístků. Nechybí ani firemní či party konfety.

Foto: Krupička ohňostroje

Grand Prix - konfetový ohňostroj sypané šampaňské, červené, bílé a barevné papírové stuhy, čas: 30 až 60 vteřin, počet 20 ran, rozměry 19 x 13 x 16 cm, prodej od 21 let.

Lampióny štěstí mnoha tvarů a barev (od 35 Kč) jsou romantickým nástrojem, jak vyslat do nebe svá přání a sledovat se svými nejbližšími, jak světlo svíčky mizí v dálce.

Světlice 15 mm jsou pyrotechnické šrapnely a signální světlice (od 10 Kč) do plynových pistolí, které po výstřelu kolmo k obloze odpálí světlici do výšky a ta vytvoří příslušný zvukový či světelný efekt. Vybírat lze z různých balení (např. 10, 22 nebo 46 kusů).

Dýmovnice bílé a barevné (od 119 Kč) malých i větších rozměrů, dýmící až 80 vteřin. V nabídce jsou také barevné dýmovničky pro děti s různě barevným dýmem.

Vánoční prskavky (od 5 Kč) se vyrábějí v několika délkách a jsou i barevné či práskající, v délkách 16, 28, 40, 70 a 90 cm, které hoří až 90 sekund a jsou vhodné pro venkovní použití.

Petardy a dělobuchy (od 11 Kč) slouží k vytváření zvukových explozí, počínaje drobnými pyrotechnickými výbuchy až po silné detonace. Tyto pyrotechnické výrobky jsou obzvláště nebezpečné, je nutno dbát zvýšené opatrnosti! Jde o drobnou trhavinu, po zapálení okamžitě odhoďte do bezpečného prostoru.

Zápalné šňůry (od 24 Kč) k propojení různé pyrotechniky, ale také pochodně odolné vůči větru k bezpečnému odpalování pyrotechniky.

Rakety, rachejtle (od 48 Kč) v různě velkých baleních, barvách s mixem efektů. Ke klasice patří rakety pískající nebo s ohnivým deštěm.

Foto: Pyroshock

Sada raket Super flash obsahuje 5 kusů velmi kvalitních a pěkných světlicových raket + odpalovací plastovou rouru. Efektem jsou červené, modré, zelené, purpurové a stříbrné světlice. Každá raketa je jinak barevná. Prodej od 18 let, cena 165 Kč.

Fontány (od 21 Kč) nejrůznějších velikostí či hmotností i se světelnými a zvukovými efekty. Vybírat se dají různě velká balení menších fontán nebo velké fontány s hmotností 250 g až 1500 g. Pořádnou show vytvoří třeba Vulkán 1500 g nebo fontána Super Etna a další. Pro děti jsou k dostání rozpustilé fontánky nebo tematicky zaměřené fontánky jako je Vosa, Aladinova lampa, Dračí dech nebo kovbojské fontány.

Římské svíce rozlišujeme podle počtu ran a různé intenzity efektu. Z tematických řešení to jsou třeba Barevná smršť, California dreaming či Praskající kometa. Různé efekty více druhů římských svící lze kombinovat a sestavit si tak originální ohňostroj. Vybírat lze římské svíce s 20 (od 21 Kč) a 100 ranami (od 65 Kč) s různobarevnými efekty, které po zapálení vystřelí až do výšky 10 až 15 m. Tyto svíce jsou na stojánku, aby kvůli vysokému počtu ran měly dobrou stabilitu.

Exkluzivní římské svíce 3. kategorie (od 31 Kč) vynikají silou a intenzitou jak světelných, tak i zvukových efektů. V nabídce naleznete římské svíce obsahující 6, 8 a také 15 ran. Délka římských svící je 58, 60, 64 a 78 cm. Pořídit si můžete např. římskou svíci s praskajícími efekty, se střídavě barevnými efekty nebo mix různých efektů.

Kompaktní ohňostroje (od 549 Kč) podle počtu ran se rozlišuje několik podkategorií (od 9 do 1000). Dále sem patří pyrotechnické kompakty velké ráže, kompakty šikmé neboli vějířovité. Také sety kompaktů, které mohou obsahovat i přes 600 ran.

Kulové pumy (od 139 Kč) v průměrech 30 až 50 mm s 36 ranami v balení společně s výmetnicí, nebo již vytvořené sady podle efektu se čtyřmi ranami.

Foto: Zabavnapyrotechnika

Kulové pumy Single Shots 37 mm 4 kusy, moždíř musí být vždy umístěn na pevné, nehořlavé podložce, po zapálení vždy odstupte minimálně 10 až 20 m, třída nebezpečí: kategorie 3, prodej od 21 let, 249 Kč.

Ohňostrojové sety – sestavené ohňostroje (od 1999 Kč) tvoří až 637 ran, k nimž stačí pouze jedno odpálení. Pak už si lze jen užívat pohled na skvělou světelnou a zvukovou show.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám