Hlavní obsah

Kdy se pustit do zazimování zapuštěného bazénu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelům zahradních bazénů přibude k podzimním radostem a starostem další povinnost. Správně zazimovat venkovní bazén. Nadzemní bazénky stačilo vypustit a uschovat, trochu více práce dají zapuštěné bazény.

Foto: Mountfield (4x)

Plachta Universal je ideálním řešením celoročního zakrývání nadzemních bazénů. Je extrémně pevná díky hliníkovým nosníkům. Cena od 675 Kč/m2.

Článek

Dobře provedená odstávka venkovního bazénu je zárukou jeho dlouhé životnosti. Každý typ bazénu je jinak náročný a vyžaduje trochu jiný postup. Není ostuda pozvat si na zazimování odborníka.

Firmu by si měl zvát každý čerstvý majitel bazénu minimálně první dva roky, protože na různé bazény nelze uplatnit univerzální zazimovací postup. Zvláště stabilní filtrace s různými prostředky vyžadují odborný zásah.

Foto: Albixon

O výhodách profesionálního zazimování odborným technikem asi nikdo nepochybuje, kdo by taky nechtěl mít všechno správně a bez starostí. Jenže kolik to vlastně stojí?

Rozhoduje teplota vody

Při zazimování bazénu se neřídíme počasím, ale přímo teplotou vody. Bazén zazimujte, když teplota bazénové vody klesne pod 10 °C. Pokud teplota bazénové vody pod tuto hranici neklesá, mají být stále v provozu veškeré nainstalované technologie. Voda by měla být při procesu zazimování bazénu čistá a s upraveným pH. Kdyby byla teplejší, docházelo by k rychlejšímu množení řas a bakterií.

Před zimním obdobím je důležité upustit bazén tak, aby vytvořený led, který plave v bazénu, nemohl rozbít skimmer, trysky, protiproud, světla aj. díly usazené v bazénu a aby jeho tlak neponičil bazénové stěny.

Foto: Mountfield

Extra ploché posuvné zastřešení bazénu Astra je pro ty, kteří dávají přednost dokonalému designu a sladění bazénu se zahradou. Cena na vyžádání.

U zapuštěných bazénů se může velká část vody ponechat celou zimu. Tlaky zmrzlé zeminy a ledu v bazénu se tak mohou vzájemně kompenzovat a nedojde k prasknutí či zborcení stěn bazénu.

U křehčích plastových bazénů a keramických obkladů je vhodné vypustit skoro všechnu vodu. Zbytek ošetříme speciálními pomalu rozpustnými zazimovacími prostředky, jejichž úkolem je zamezit vzniku řas. Důležité je také odvodnění veškerých vodních rozvodů, které by mohla zamrzlá voda roztrhat.

Klíčovou otázkou je zakrytí bazénu na zimu. Plachta zabrání napadání nečistot a zpomalí množení bakterií a řas. V důsledku toho bude na jaře podstatně snazší uvést bazén zpět do provozu, a dokonce bude možné stávající vodu použít na další sezónu.

Foto: Desjoyaux

Zimní plachty jsou ideálním řešením pro dlouhodobá zakrytí bazénů.

Zazimování krok za krokem

Vyluxujeme dno a stěny bazénu, pískové filtry důkladně propereme.

Ošetříme vodu, zkontrolujeme a případně upravíme úroveň pH na ideální hodnotu 7,2–7,6.

Foto: Albixon

Pokud o bazén průběžně pečujeme správným způsobem, bude zazimování časově i finančně méně náročné než u bazénu s horší údržbou.

Odpustíme bazén, u plastových bazénů a bazénů s keramickým obkladem raději vypustíme všechnu vodu. U bazénů s fólií se upouští jen asi 2/3 objemu, aby se zachoval dostatečný tlak nutný k vypnutí fólie.

U stabilních filtrací upouštíme minimálně 20 cm, aby hladina vody sahala pod veškerou namontovanou technologii (trysky, skimmer, protiproud).

Snížíme výšku vody ve filtrační nádobě a nalijeme malé množství dezinfekčního přípravku.

Foto: Desjoyaux

Řady plachet Grille a Skin omezují fotosyntézu a s tím spojený rozvoj řas.

Odstraníme světla, nerezové schůdky nebo žebřík a čerpadlo uskladníme na suchém a teplém místě.

Vyšroubujeme vypouštěcí ventil u protiproudu a otevřeme všechny uzavírací ventily technologií. Zabráníme tak vytvoření souvislé ledové vrstvy ve zbylé bazénové vodě. Nikde v technologii a potrubí nesmí zůstat voda, proto veškeré vnitřní rozvody profoukneme tlakem vzduchu. Snadnější zazimování vyžaduje mobilní filtrační jednotka, kterou celou odmontujeme a uschováme.

Zkontrolujeme občas hladinu vody, zvláště při dlouhodobých deštích nebo silném tání, případně vodu odpustíme.

Aplikujeme zazimovací roztok, určený ke konzervaci vody v zimním období. Aktivní látka se ve vodě pomalu uvolňuje, čímž zabraňuje tvorbě řas. Zprovoznění bazénu na jaře je pak méně náročné.

Foto: Mountfield

Tekutý přípravek Azuro Zima pro zazimování bazénu zcela zabrání růstu řas a tvorbě baktérií v zimním období a náklady na uvedení bazénu do provozu na jaře jsou podstatně nižší. Cena 155 Kč.

Vypneme centrální vypínač tam, kde mrazy často klesají pod –15 °C, zde kvůli bezpečnosti, motor a čerpadlo odpojíme a uložíme je na teplé suché místo.

Rozložíme úhlopříčně speciální plováky na hladinu vody, tím zabráníme, aby se led rozpínal a poškodil stěny bazénu. Méně estetickým, ale bezplatným řešením jsou prázdné PET lahve.

Odmontujeme jakýkoli navíjecí systém na plachtu či roletu a uschováme ho, nebo alespoň zakryjeme. Každopádně se v zimě vyhneme manipulaci s ním. Lamelová roleta není absolutně vhodná pro zimní zakrytí bazénu. Do vnitřních lamel může vniknout voda, zamrznout a potrhat ji.

Foto: Mountfield

Plachta Kris-Kros je určena pro bezpečné zakrytí zapuštěného bazénu v zimním období. Je pevně ukotvena v zemi a bazén ochrání před padajícími nečistotami. Cena od 495 Kč/m2.

Natáhneme přes bazén zimní plachtu (hustou síťovinu), která zabraňuje znečištění bazénu během zimy, ale zároveň propouští dešťovou vodu, takže ji nemohou vytvořené kaluže potrhat.

Víte, že...

Bazén dobře funguje i následující sezónu, je-li správně připraven na zimu.

Nejsnazší a zároveň nejjistější je zavolat profesionálně vyškoleného technika, který bazén včetně příslušenství zazimuje a poradí s další údržbou vody během zimních měsíců.

Je dobré, ujistíme-li se ještě jednou, že v žádné části bazénové technologie (čerpadle, filtrační nádobě, potrubí atd.) nezůstaly zbytky vody.

Neprůhledná plachta navíc brání pronikání světla, které podporuje tvorbu řas a mikroorganismů. Ideálním řešením je tzv. univerzální plachta, kterou lze používat v zimě i během koupací sezóny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám