Hlavní obsah

Domácí dílna má být bezpečná a přehledná

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domácí kutilové spoléhají ve své hobby dílně na odolné, bezpečné vybavení, které snadno udrží v čistotě. Nářadí a pomůcky si pak zaslouží přehledné uložení.

Foto: Solodoor

Protipožární dveře chrání okolní obytné prostory před ohněm v dílně aspoň 30 minut.

Článek

Některé domácí dílny se krčí v koutku garáže, ve sklepě, jiným je vyčleněna menší samostatná stavba. Jejich zařízení se odvíjí od frekvence a účelu využití.

V domácí dílně musí být dostatek světla a má být kdykoli větratelná, hlavně při práci s chemikáliemi. Dveře mají být zvukotěsné, podlaha protiskluzná.

Kvalitní dveře

Rány kladivem, práce s vrtačkou nebo s cirkulárkou rozhodně neznějí okolním uším jako rajská hudba. Do dílny proto vybíráme protihlukové dveře. Obvykle je tvoří speciální konstrukce se zvukově izolačními doplňky.

Důležité je také kvalitní těsnění zárubní, do kterých dveře osadíme, a utěsnění jejich spodní hrany. Z dílny se tak kromě hluku nedostane do obytných prostor ani prach, piliny, výpary ředidel.

Foto: Bosch

Práce v dílně může rušit okolí, proto místnost opatříme protihlukovými dveřmi.

Při výběru dveří sledujeme také hodnotu útlumu, schopnost snížit hluk. U protihlukových dveří se pohybuje v rozmezí 30 až 43 db.

Pro srovnání: jako velmi nepříjemný hluk vnímáme 100 db, práh bolestivosti je na hranici 130 db. Hlučné domácí spotřebiče vydávají kolem 80 db, např. starší typy vysavačů.

Při práci se svářecí technikou zásadně nepodceňujeme výrazné teplotní rozdíly mezi obytným prostorem domu a dílnou. Běžné dveře na výkyvy teplot reagují postupným kroucením. Proto volíme klima provedení dveří s konstrukcí a výplní eliminující působení rozdílných teplot, případně vlhkosti na jejich vnější i vnitřní straně.

Foto: Minirol

Screenová clona sníží teplotu v dílně až o několik stupňů. Nebrání prostupu světla do interiéru, takže nezatemní místnost.

Pozor také na riziko požáru! Dveře by měly mít protipožární vlastnosti, které jsou dané ČSN. Označují se EI230 (EW30) nebo EI245 (EW45), což znamená, že dveře odolají ohni 30 nebo 45 minut, což je doba potřebná k evakuaci osob do bezpečí.

Foto: Ikea

Zásuvkový díl Alex slibuje hodně úložného místa na minimální ploše podlahy. Velikost 36 x 115 cm. Cena 2790 Kč

Z hlediska údržby se vyplatí investovat do dveří s odolnou laminátovou povrchovou úpravou, např. CPL, HPL. Takovým dveřím, jak tvrdí výrobci, neublíží poškrábání ani skvrny od chemikálií.

Pro kliku dveří volíme nerezovou úpravu. Její tvar má umožnit otevření loktem pro případ, že máme ušpiněné nebo plné ruce. Kvalitní dveře do dílny stojí od 4000 Kč.

Okna a svítidla

Okno propouští do místnosti k očím šetrné přirozené světlo. Prostor však často vyžaduje umělé centrální i bodové osvětlení, které zaměříme přímo na ruce.

Spolehnout se můžeme na snadno přemístitelnou lampu s ohebným ramenem a klipsnou pro uchycení k polici, k desce stolu, případně na čelovku.

Foto: Ikea

Pracovní nástěnná i stolní LED lampa svítí přímo pod ruce. Je vhodná v kombinaci s centrálním svítidlem. Cena 699 Kč

Profil okna v dílně má mít kvůli snadné údržbě speciální povrchovou úpravu (u plastových oken např. HDF). Povrch zasklení občas ošetříme hydrofobní impregnací odpuzující špínu.

Některé povrchové úpravy skla poskytují vedle tepelné izolace i zvýšenou ochranu proti slunečnímu záření v letním parnu. Před paprsky slunce můžeme dílnu chránit i předokenní clonou.

Foto: Bonami

Multifunkční perforovaná nástěnka Pegboard. Rozměr 61 x 81 cm. Cena 1699 Kč

Při práci s barvami, ředidly, lepidly a benzínem je nezbytné místnost pravidelně větrat. V dílně bez oken tak činíme otevřenými dveřmi až do venkovních prostor, v místnosti s okny protitahem mezi dveřmi a oknem nebo mezi protilehlými okny. Větráme pouze v uklizené dílně!

Pracovní stůl a regály

Dílenský stůl musí být stabilní, s aspoň 3 cm silnou pracovní deskou. Měl by vyhovovat činnosti, kterou na něm provozujeme. Hobby stoly a ponky různých velikostí mohou obsahovat zásuvky, skříňky, vyjímatelné police pro ukládání nářadí a pomůcek.

Foto: Bosch

Malý stůl PWB 600 s pracovní plochou 30 x 60 cm je mobilní. Během chvilky ho snadno postavíme a zase složíme. Cena od 3500 Kč

Kovové pracovní stoly patří k těm robustnějším s masivní dřevěnou pracovní deskou o rozměrech 170-210 x 70 cm (kolem 10 000 Kč) a kovovou konstrukcí rámu, ošetřenou práškovým lakem proti korozi.

Menší stoly mají dýhovanou pracovní desku o velikosti 80-120 x 60 cm (zhruba od 4000 Kč). Některé stoly mají nohy s regulací výšky nebo s fixací k podlaze.

Úložné prostory poskytují místo pro náčiní a různé nářadí. Vybírat lze z mnoha typů policových dílů, nejlépe kovových nebo z masivu, z nichž vytvoříme libovolné sestavy.

Vhodné jsou skříňky s policemi, zásuvkami, s roletami nebo uzamykatelnými dvířky, aby se k nářadí nedostaly nepovolané ruce.

Foto: Ikea

Skříňová sestava Galant s roletovými dvířky. Rozměry 80 x 45 x 160 cm. Cena 8490 Kč

Chybí-li prostor pro nábytek, pořídíme si speciální kufříkové sestavy, v nichž je uloženo drobnější nářadí. Co potřebujeme mít hned po ruce, zavěsíme na perforovanou dílenskou tabuli.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám